Dnes Prague Edition

„Jen jsem jí vytáhl nože z krku,“hájil se muž obviněný z vraždy

-

PRAHA Desítkami ran ubodal jedenašede­sátiletý Jawar Mansour před 18 lety svou mladou ukrajinsko­u družku v jejich bytě ve Vršovicích. Pravomocný rozsudek padl včera u Vrchního soudu v Praze, Syřan s kyperským pasem má jít na dvanáct a půl roku za mříže. Za podobné činy si na Kypru odpykal dva tresty.

„Bylo prokázáno, že oběť byla násilně usmrcena, byl prokázán mechanismu­s usmrcení i to, že se činu dopustil obžalovaný,“zdůvodnil ortel předseda senátu Jiří Lněnička. Sérií 51 bodných a řezných ran do hlavy, krku, hrudníku a zad napadl muž devatenáct­iletou družku 3. či 4. července 1999. Soudní lékaři uvedli, že rány byly vedeny s velkou brutalitou. Motivem se staly zřejmě osobní rozepře či žárlivost.

Bezprostře­dně po vraždě obviněný zmizel na Kypr, tam jej policie na letišti zatkla – byl totiž potřísněn krví. Ve vazbě strávil 15 dní. České úřady se snažily o jeho vydání, v té době však Kypr své občany nevydával. České justici se ani nepodařilo prosadit, aby cizince za pražskou vraždu stíhal soud na Kypru, a muž byl z vazby propuštěn.

Před soudem na ostrově ve Středozemn­ím moři však brzy stanul pro vraždu tamní partnerky. V roce 2001 za surovou likvidaci mladinké ukrajinské přítelkyně dostal v Nikósii 12 let. Z trestu si odpykal pouze část. Po propuštění se pokusil unést a zabít další, o dost mladší družku, tentokrát z Dominikáns­ké republiky. Tu škrtil a pokusil se ji ubodat, žena naštěstí útok přežila. Mansour měl na Kypru ve věznici pobýt až do roku 2018, tamní justice ho ale loni vydala do Prahy.

Muž od počátku vinu popíral. Podle jeho verze v inkriminov­aném dni našel doma přítelkyni s dvěma noži zabodnutým­i v krku.

Natalie mne požádala, abych jí je vyjmul,“tvrdil obžalovaný. Mansour je prý z krku družky vytáhl. „Pak vyšli z koupelny dva maskovaní muži a donutili mne, abych jim nože vydal,“tvrdil. Vetřelci podle něj obě zbraně vložili zpět do bodných ran a vraždu dokonali.

„Soud nezajistil řádný skutkový stav věci, důkazy hodnotil v neprospěch mého klienta, nezjistil motiv trestného činu, nezajistil ani vražedné zbraně,“tvrdila obhájkyně Erika Dvořáková, která žádala pro Mansoura zprošťujíc­í rozsudek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia