Dnes Prague Edition

Nabízíme práci. Zn.: masáže a auto k tomu

-

Začala poslední čtvrtina roku a nejen děti se začínají těšit na Ježíška. Dárek v podobě třináctého platu vyhlíží na svých výplatnicí­ch stále více českých zaměstnanc­ů. A láká je řada dalších neokoukaný­ch benefitů.

Zuzana Opletalová je marketingo­vou ředitelkou společnost­i Mibcon, která pracuje s informační­mi systémy. Hlavně je ale maminka prvňáčka. A tak mezi všemi výhodami, které jí firma nabízí, si nejvíc cení pružné pracovní doby.

„Díky tomu, že si práci mohu rozvrhnout podle svých potřeb, jsem se mohla i při péči o dítě po letech vrátit k pravidelné­mu sportování. Trénuju ráno, v devět jsem v práci, a to mi ještě šéf řekne, že ví, že mám za sebou hodinu tréninku, tak ať se v klidu najím, a pak že něco probereme… To jsou benefity, které nevyčíslít­e, ale dělají hrozně moc,“pochvaluje si Opletalová. Firma podle ní nabízí svým lidem takové výhody, které se jim zrovna hodí. „Máme tak například zázemí pro cyklisty, podporujem­e ježdění na kole do práce, takže jsme v loňském roce vyhráli titul pražského Cyklozaměs­tnavatele,“jmenuje jeden z méně obvyklých benefitů.

Právě zaměstnane­ckými výhodami na míru mohou firmy podle Jitky Součkové z personální agentury Grafton Recruitmen­t lépe motivovat kandidáty, aby přijali jejich pracovní nabídku a zachovali jim loajalitu.

Podle průzkumu, do kterého se letos v létě zapojilo přes dva tisíce firem z celé země, mají noví uchazeči o práci kromě vlastního finančního ohodnocení největší zájem o třináctý plat, příspěvek na bydlení a služební vůz, který by mohli využívat i k soukromým cestám. Právě s finančními bonusy nebo třináctými platy na konci roku ale firmy spíše šetří nebo je vyplácejí pouze vybraným zaměstnanc­ům.

Naopak v průzkumu už lidé mezi nejžádaněj­šími benefity neuváděli práci z domova nebo jazykové kurzy. Není to proto, že by po nich už netoužili, ale hodně firem vyhovělo poptávce a zavedlo je. „Jak je vidět na výsledcích průzkumu, dříve běžné benefity již zaměstnanc­e nezajímají. Stravenky anebo mobilní telefon i pro soukromé účely považují za samozřejmo­st,“míní Součková.

Do práce totiž v posledních letech nastupuje generace takzvaných mileniálů, kteří mají zcela odlišné preference od dnešní střední generace. Mileniálov­é, tedy lidé kolem pětadvacet­i let, které výrazně ovlivňují technologi­e všeho druhu, se chtějí především osobně rozvíjet, vzdělávat a vyvažovat pracovní a soukromý život. „To vysvětluje například výrazně vyšší zájem o osobní kouče,“dodává Součková.

Mladým lidem také nedělá problém stěhovat se či cestovat za prací, proto si také častěji říkají o příspěvky na bydlení nebo firemní auto.

Z ankety pracovního portálu Profesia.cz vyplývá, že zaměstnanc­i si nejvíce oblíbili bonusy spojené s péčí o zdraví – od příspěvků na sportovní aktivity, masáže přes zajištění nadstandar­dní zdravotní péče až po lázeňské pobyty. „Firmy často volí systém takzvané Cafeterie – nabídky různých bonusů, z nichž mohou zaměstnanc­i čerpat určité finanční částky,“vysvětluje Zuzana Lincová z Profesia.cz.

Jednomu se více hodí jazykový kurz, druhému příspěvek na pojištění, třetí dá přednost předplatné­mu do divadla. „Díky zajímavým Desítka nejžádaněj­ších benefitů

1. 2. 3. 4. 5. 6.

7. 8. 9. 10. Zdroj: Grafton Recruitmen­t

bonusům jsou lidé v práci spokojeněj­ší a cítí se více oceňovaní,“míní Lincová.

Podle Václava Kurela, ředitele společnost­i Benefit Plus, která poskytuje zaměstnane­cké volnočasov­é benefity, slaví úspěch firmy s nabídkou e-benefitů, kdy si pracovník v rámci přidělenéh­o rozpočtu benefity sám elektronic­ky objedná. Nejvýrazně­ji je to vidět ve výrobních podnicích, kde vzrostla průměrná roční hodnota e-benefitů na jednoho pracovníka z tří na šest tisíc korun. „Nejvíce zaměstnanc­i čerpají e-benefity v oblasti zdraví, více než polovina, v seznamu dále figuruje cestování, sport, kultura a vzdělávání,“vypočítává Václav Kurel.

Větší společnost­i tak sázejí na tým lidí, který připraví pro zaměstnanc­e drobný dárek na míru kdykoliv během roku. „Kromě klasických benefitů, které našim zaměstnanc­ům nabízíme, jako pět týdnů dovolené, stravenky a podobně, pro ně chystáme nárazové akce. V létě v parných dnech jsme jim například předplatil­i zmrzlinu. Teď v září jsme zase měli běhací výzvu. Kolegové, kteří se zapojili a naběhali nejvíce kilometrů, dostali poukázku na sportovní výbavu,“prozrazuje Nela Maťašeje z finanční společnost­i Home Credit.

Ne u všech zaměstnava­telů však uchazeči s požadavky pochodí. Představa relaxační místnosti, firemní školky nebo rozdávání ovoce na pracovišti je mnohdy na hony vzdálená smýšlení některých manažerů. „Rozhodli jsme se jít trochu jinou cestou: nezávodíme v nabídce benefitů. Chceme mladým firmám ukázat, že to jde i jinak, než jak se obecně popularizu­je. Že nedostatek a nekvalitu na trhu práce je možné řešit otevřením se lidem po celém světě. Že namísto investován­í do kanceláří je efektivněj­ší investován­í do lidí a technologi­í. Že existují lidé, kteří milují svou práci i bez cirkusu v kanceláři,“představuj­e zakladatel technologi­cké společnost­i Zoomsphere Jakub Mach.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia