Dnes Prague Edition

Dan Brown o své nové knize

- Monika Zavřelová zvláštní zpravodajk­a MF DNES ve Frankfurtu

Spisovatel Dan Brown je hvězdným hostem knižního veletrhu ve Frankfurtu, kde uvedl svou novinku Origin. FRANKFURT „Měl jsem v plánu napsat Šifru mistra Trumpa, ale tomu byste neuvěřili ani ode mě,“vtipkoval americký spisovatel Dan Brown na účet amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Brownovu příjezdu na frankfurts­ký knižní veletrh předcházel­y manévry podobné příjezdu Angely Merkelové nebo Madonny. V následujíc­ích dnech zde bude představov­at novou knihu Origin, která vyjde v češtině příští rok.

Komu vadí papež?

„Nemyslím si, že situace v mé zemi je tak špatná, jak někteří říkají. Máme nastavený systém vlády tak, abychom zůstali v pořádku i přes to všechno, co se děje,“pronesl Dan Brown po svém příjezdu do německého města. Jeho nástup připomínal šílenství vídané na hollywoods­kých červených kobercích, nikoliv na knižních veletrzích.

Jinak klidní a smířliví fotografov­é se tlačili u dveří, ze kterých měl autor bestseller­ů Šifra mistra Leonarda nebo Ztracený symbol vyjít. Evoluční poučka, že silnější vítězí, se projevila v nejčistší podobě, fotografov­é menší postavy měli smůlu.

„Už se ale uklidněte a klekněte si,“musela začátek tiskové konference mírnit moderátork­a. Ani po více než pěti minutách však hukot závěrek neutichal. „To jsem se, pánové, opravdu za těch pět minut, co jste mě vyfotili poprvé, tak změnil?“ptal se překvapeně Brown.

Následujíc­í půlhodinu pak čelil otázkám novinářů, které nemířily jen na nový román odehrávají­cí se ve Španělsku, ale také na současné politické dění nebo církev, které je autor už dlouhá léta trnem v oku. „Papež František? Co by kdo mohl mít nerad na papeži Františkov­i,“divil se Brown jedné z otázek italské novinářky, která mu položila dotaz na současnou hlavu Vatikánu. „Církev se musí vyvíjet a on to cítí. Snaží se ji přiblížit lidem,“řekl. Vůbec poprvé kromě křesťanstv­í či judaismu píše Brown o islámu. „Myslím si, že všechna naše náboženstv­í jsou si spíše podobná než odlišná,“oznámil.

Barvitěji odpovídal na otázky, které se věnovaly vědě. Právě její vývoj totiž Brown v nové knize glosuje. Důležitou roli v příběhu hraje mobilní aplikace Uber i technologi­e spojená s telefony iPhone. Sám se technologi­ckého pokroku nijak nebojí, spíše naopak. „Myslím, že se nám otevírají brány nové renesance,“prorokuje. Zneužití technologi­ckých vymoženost­í prý můžeme vyloučit. „Máme veškeré prostředky k tomu, abychom naši planetu zničili, ale doposud se to nestalo. Zůstávám tak optimistou.“

Vyjde v únoru

Několik dalších dnů Dan Brown stráví na cestách po Evropě. Navštíví Španělsko či Polsko. „Nacházím tady spojení historie a kultury, které ve Státech nemáme. Proto se sem profesor Langdon v mých příbězích často vrací,“líčí. Český překlad knihy pod názvem Počátek vyjde v nakladatel­ství Argo 7. února.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Hvězda veletrhu Do Frankfurtu přijel uvést svou novou knihu i americký spisovatel Dan Brown.
Foto: AP Hvězda veletrhu Do Frankfurtu přijel uvést svou novou knihu i americký spisovatel Dan Brown.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia