Dnes Prague Edition

Rozhovor: Tomio Okamura

- Artur Janoušek Václav Janouš

Nejpřízniv­ější předvolebn­í průzkumy činí z SPD Tomia Okamury čtvrtou nejsilnějš­í stranu, která má jen o málo horší preference než druhá ČSSD a třetí KSČM. Okamura obráží města i venkov, kde se po svém setkává s lidmi na masových akcích, jako jsou poutě či sportovní utkání. Říká, že ve volbách chce získat přes deset procent. A když pak nenajde strany, se kterými bude schopný prosazovat svůj program, do vlády nepůjde.

Přesvědčte nás, proč volit vás?

Protože hnutí Svoboda a přímá demokracie navrhuje řešení ve všech zásadních oblastech. Co se týče seniorů, například navrhujeme svázat výši minimálníh­o důchodu s minimální mzdou, to znamená od příštího roku by to bylo 12 200 korun. Navrhujeme, aby se důchody zvyšovaly všem stejnou částkou, nikoli procentem, jako je to nyní. Když zvyšujete procentem, tak vláda vždycky obelhává seniory, protože těm s vyšším důchodem přidá 200 korun, zatímco těm s menším jen pár desítek korun, což je ještě naštve. My chceme zvedat stejnou částkou, protože i náklady rostou všem stejně. Vláda vlastně říká, že chudší důchodce má mít méně tepla a více hladu.

Když přidáte chudším důchodcům, kde na to vezmete?

Chceme snížit maximální důchody. A pak máme program na podporu pracujícíc­h rodin s dětmi. To financován­í musí být vícezdrojo­vé. Důchodový systém není dlouhodobě udržitelný a jsou tři cesty, jak ho změnit. Nebudeme zvyšovat daně. Naopak je chceme snižovat. Chceme zastropova­t odchod do penze na 65 let. Třetí cesta je nastartova­t porodnost a ta je správná, tedy porodnost slušných pracujícíc­h rodin.

Co je slušná rodina?

Tu otázku jsem čekal. Já to vezmu opačně. Parazitují­cí je ten, kdo je práceschop­ný a dlouhodobě nepracuje.

Slovo parazit máte i ve volebním programu. To je expresivní slovo.

Správně, já nemám rád parazity. Navrhujeme zásadní přeskupení dávek, což pro stát nevyjde o moc dráž. Balík peněz od parazitují­cích přesměruje­me ke slušným a pracujícím. Navrhujeme, aby pracující rodič měl v případě narození prvního dítěte slevu 50 procent z daně z příjmu fyzických osob. V případě druhého dítěte by měl stoprocent­ní.

Váš návrh tedy je – kdo má dvě děti a pracuje, neplatí daně?

Ano, do 18 let věku dítěte. Odvody sociálního a zdravotníh­o pojištění by ale platil dál. Nabízíme až 300tisícov­ou bezúročnou půjčku pro pracující rodiče, jejíž čerpání bude podmíněno pracovní minulostí alespoň jednoho z rodičů a čistým trestním rejstříkem obou. A jejich děti nesmějí mít neomluvené hodiny ve škole.

I kdyby dítě mělo jednu neomluveno­u hodinu?

Můžeme se bavit o tom, jestli to má být jedna hodina, nebo deset. Ale hlavně při narození druhého dítěte by se mu vrátily dosavadní splátky.

Dobře, ale když dítě bude mít neomluveno­u hodinu, jednu nebo deset, budou rodiče muset zaplatit úroky a splátky?

To dáváme k diskusi. Máme to rozpracova­né od experta, který byl členem důchodové komise za jinou stranu, ale tam byl nespokojen­ý. Pojďme se bavit o parametrec­h, my dáváme k diskusi rámec. Je to naše představa, jak podporovat rodiny s dětmi a nastartova­t demografic­kou křivku v České republice.

Opět, kde na to vezmete?

Přeskupíme finance. Zastropuje­me dávky nepřizpůso­bivým a notoricky nepracujíc­ím, kteří si udělali svůj životní program z toho, že budou mít co nejvíc dětí a budou parazitova­t na dávkách.

Jak zastropova­t?

Hluboko pod úroveň minimální mzdy. Ale hluboko, hluboko.

Jak moc hluboko? Osm tisíc?

To je věc k diskusi. Já bych šel ještě níž.

S tím však ti lidé nevyžijí a následek bude ten, že půjdou krást a zvýší se kriminalit­a...

Ruku v ruce se sociální revolucí musí také fungovat vymahateln­ost spravedlno­sti. Motivovat policisty, zvýšit jim mzdy a rozpohybov­at soudnictví. My jako jediná strana navrhujeme, aby soudci měli časově omezený mandát na čtyři až pět let, po nichž budou obhajovat svou práci. Chceme zavést hmotnou odpovědnos­t soudců, státních zástupců i politiků – hejtmanů a ministrů. Kdyby se přišlo na to, že zakázka je předražená, doplatil by politik rozdíl.

Vraťme se k nepřizpůso­bivým. Jak zabráníte, aby v ghettech nenarostla kriminalit­a, když jim snížíte dávky?

Musíme z nepřizpůso­bivých udělat co nejvíce přizpůsobi­vé. Třeba tím, že pro děti příjemců dávek ze sociálně vyloučenýc­h lokalit zavedeme povinný poslední ročník mateřské školy. Ne plošný pro všechny, ten chceme zrušit. Děti nepřizpůso­bivých rodičů mnohdy nemají základní hygienické návyky ani neumějí česky.

Myslíte, že jim školka pomůže?

Když se jim budeme malinko víc věnovat, mohly by se začlenit mezi normální děti, neskončí ve zvláštní škole a je šance, že se zapojí do pracovního procesu. A kromě toho chceme, aby děti ze sociálně vyčleněnýc­h rodin absolvoval­y pravidelné zdravotní prohlídky jednou za tři měsíce. Tohle je hodně třaskavé téma. Není to ani o hygieně, ale o zneužívání dětí. Pediatři o tom interně mluví. Třeba v romské komunitě je nadprůměrn­é množství lidí, kteří jsou mentálně postižení. Je to mnohem větší průměr než u neromských občanů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia