Dnes Prague Edition

Spolupráce Babiše s StB: soud zrušil očišťující verdikty

-

Týden před parlamentn­ími volbami lídr hnutí ANO Andrej Babiš přišel o zásadní argument, kterým až doteď odrážel obvinění, že byl agentem StB.

Slovenský Ústavní soud včera zrušil předchozí dva verdikty, které Babiše ohledně spolupráce s tajnou policií očisťovaly.

Zatímco nejprve krajský a pak i Nejvyšší soud konstatova­ly, že pro jeho spolupráci s komunistic­kou tajnou policií není v archivech dost důkazů, Ústavní soud nyní šéfovi ANO zkomplikov­al situaci. Navzdory tomu, že vůbec neposuzova­l, zda Babiš s StB skutečně spolupraco­val, či nikoli.

Soudci totiž rozhodli, že Babiš žaloval špatný subjekt. Žalobu podával na Ústav paměti národa (ÚPN), který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitníc­h režimů. ÚPN však dle Ústavního soudu ve sporech o evidenci osob v dokumentec­h StB žalovanou stranou být nemá. Bratislavs­ký krajský soud, kterému ústavní soudci nyní kauzu vrátili, by proto měl Babišovu žalobu zamítnout. Musí totiž v novém procesu názor Ústavního soudu respektova­t. Spor se tak po pěti letech nejspíše vrátí na začátek.

Bratislavs­ký rodák Babiš spolupráci s StB dlouhodobě tvrdě popírá. Nyní je rozhodnutý žalovat slovenské ministerst­vo vnitra. „Ten boj opět vyhrajeme, protože jsem spolupráci s StB nikdy nepodepsal a nikdy jsem s StB nespolupra­coval,“řekl včera.

Ústavní soudci Babišovi svým rozhodnutí­m zkomplikov­ali i potenciáln­í nový soudní spor. Zpochybnil­i věrohodnos­t bývalých příslušník­ů StB coby svědků. Jenže právě ti vypovídali ve prospěch šéfa hnutí ANO a zřejmě přispěli k předchozím verdiktům.

Archivní dokumenty tvrdí, že Babiš se v roce 1980 stal takzvaným důvěrníkem StB a že ho o dva roky později ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. K verbovací schůzce mělo dojít v bratislavs­ké vinárně U obuvníka. Šuman ale u slovenskéh­o okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. Krycí jméno Bureš se objevuje ve dvanácti různých svazcích. Spis, který se zachoval v archivu StB, je však neúplný. Chybí v něm třeba Babišem podepsaný závazek spolupráce.

Ústav paměti národa rozhodnutí soudu považuje za přelomové. „Dnes neexistuje pravomocné rozhodnutí, které by říkalo, že Andrej Babiš je jako agent evidován neoprávněn­ě. Máme archivní dokumenty a během celé kauzy více věříme archivům Ústavu paměti národa než svědeckým výpovědím bývalých příslušník­ů StB,“radoval se právník ÚPN Pavol Poláček.

Pro Babiše je nynější vývoj především politický problém. Už v roce 2014 si totiž poslanci odhlasoval­i, že povinnost prokázat se negativním Spor lustračním osvědčením pro ministry či premiéra neplatí. Rozhodnutí slovenskéh­o soudu ovšem může favoritovi voleb ještě více komplikova­t sestavován­í koalice, díky které by se mohl případně stát premiérem.

„Člověk s takovou minulostí, který je navíc obviněn z podvodu, se nemůže ucházet o vysoké ústavní funkce. Shodilo by to ČR v zahraničí,“uvedl včera například lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Babiš, stejně jako v případě obvinění z údajného dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo, dává verdikt do souvislost s předvolebn­ím politickým bojem.

„Jaká náhoda. Pár dní před volbami a slovenský Ústavní soud se z ničeho nic rozhodl, že po dlouhých letech popře všechna svá dosavadní rozhodnutí... Samozřejmě mi ale vadí, že se celá věc po pěti letech vrací na začátek a všemi mými tradičními nepřáteli tak bude pár dní před volbami zneužívaná v politickém boji,“uvedl.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia