Dnes Prague Edition

USA oznámily, že opustí UNESCO

-

WASHINGTON Spojené státy odejdou na konci roku 2018 z Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). V prohlášení to včera uvedlo americké ministerst­vo zahraničí.

Krok souvisí s několika rezolucemi, jež organizace v minulosti přijala a které Washington vnímá jako protiizrae­lské.

„Toto rozhodnutí nebylo lehké,“uvedlo americké ministerst­vo zahraničí, podle kterého k němu vedla mimo jiné „nutnost zásadní reformy organizace“, zneužívání peněz, ale i její „zaujatost vůči Izraeli“.

Spojené státy se budou nadále snažit podílet se na činnosti organizace jako pozorovate­lský stát.

UNESCO už potvrdilo, že od Spojených států dostalo oficiální oznámení o odchodu z organizace, která mimo jiné rozhoduje o zápisu kulturních a přírodních památek na seznam světového dědictví.

Spojené státy přerušily členství v UNESCO již v letech 1985 až 2003 na protest proti korupci a rozhodován­í ve prospěch SSSR.

Když členství obnovily, přestaly v roce 2011 posílat této organizaci příspěvky poté, co se jejím členem stala Palestina. Ke stejnému kroku tehdy přistoupil i Izrael.

Letos v květnu vyzvala vládu k pozastaven­í placení členských příspěvků také česká Poslanecká sněmovna.

Důvodem bylo přijetí rezoluce, která kritizoval­a Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě a označila je za porušení mezinárodn­ího práva.

Podle Izraele tato rezoluce popírala židovské vazby na Chrámovou horu, která je jedním z nejposvátn­ějších míst v Jeruzalémě.

Už loni přijalo UNESCO na návrh arabských zemí rezoluci, ve které používalo pro místa v jeruzaléms­kém historické­m jádru pouze arabské názvy. Jádro problému je v tom, že protiizrae­lsky zaměřené státy při hlasování unášejí agendu této organizace směrem, který jim politicky vyhovuje.

Podle Izraele dokument opomíjel tisíciletý vztah Židů k Jeruzalému. Izrael východní Jeruzalém obsadil v roce 1967, později jej v rozporu s mezinárodn­ím právem připojil k západním čtvrtím a celé město označil za svou neděliteln­ou metropoli.

USA jsou zakládajíc­í člen OSN, provoz této organizace financují z celých 22 procent. Navíc platí 28 procent všech nákladů na mírové operace. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia