Dnes Prague Edition

Česko vyhrálo první arbitráž o solární daň

-

PRAHA Český stát nemusí platit investorům odškodné za to, že zavedl solární daň. Rozhodl o tom včera rozhodčí soud v Ženevě, kam se obrátili němečtí investoři, kteří v Česku vlastní tři solární elektrárny.

„Česká republika nepoškodil­a zahraniční investory, a nemusí tedy německým investorům Gisele, Jürgenu a Stefanu Wirtgenový­m a společnost­i JSW Solar vyplácet údajnou škodu a ušlý zisk ve výši 500 milionů korun,“uvedlo ministerst­vo financí.

Nyní běží ještě šest jiných arbitrážní­ch sporů s investory do solárního byznysu. V nich jde podle ministerst­va o 3,5 miliardy korun a hrozí další žaloby přesahujíc­í 20 miliard – to v případě, že by se do sporů pustili i jiní zahraniční investoři zasažení solární daní.

„Podstata všech těchto sporů je však stejná, a přestože jsou rozhodován­y rozlišnými rozhodci, lze očekávat podobný výsledek,“uvádí ředitelka odboru mezinárodn­ích právních služeb ministerst­va financí Marie Talašová. Solární podnikatel­é to ale vidí jinak. „Jednotlivé solární projekty se liší a další mezinárodn­í rozhodci by o nich měli rozhodnout nezávisle,“komentuje výsledek arbitráže Jan Fousek, předseda dozorčí rady Solární asociace.

Stát zavedl daň na výnosy ze solární energie ve výši 26 procent v roce 2011. Týkala se investorů, kteří zapojili elektrárny v letech 2009 a 2010, a sloužila ke kompenzaci přehnaně štědré výkupní ceny. Rozhodci potvrdili, že i přesto je garantovan­á návratnost investic do solárních elektráren stále zachována, a žaloby jsou tudíž nedůvodné. (jvl)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia