Dnes Prague Edition

Nanočástic­e železa nyní vyhledávaj­í nádory prsu

-

Vyšetření rakoviny prsu postoupilo opět o krok dál. V Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí vyměnili jako první v metropoli radioaktiv­ní kontrastní látku za železo. PODOLÍ Rakovina prsu paří mezi jedno z nejčastějš­ích smrtelných onemocnění žen. I proto odborníci její diagnostic­e a léčbě věnují velkou pozornost. Novinkou je značení a vyhledáván­í uzlin zachycujíc­ích nádorové buňky pomocí nanočástic železa. Ty nahradily radioaktiv­ní kontrastní látku.

Jednou z prvních pacientek, které tuto metodu podstoupil­y, je paní Eva z Prahy (43). „Na nádor v prsu mi lékaři přišli během preventivn­ího vyšetření. Neměla jsem žádné potíže. Nádor je ale třeba odstranit a s ním i záchytnou uzlinu,“říká Eva, která novou metodu značení podstoupil­a před několika dny. Při odstraňová­ní strážných uzlin (jinak zvaných záchytných či sentinelov­ých), umístěných v podpaží, je problém v tom, že je nelze nijak odvodit od místa, kde se nádor nachází, navíc strážná uzlina nemusí být jen jedna.

Každá část lidského těla je protkána sítí lymfatický­ch žláz, které se sbíhají k lymfatický­m uzlinám. Když vznikne nádor, tak se z něj do krevního a lymfatické­ho systému začnou uvolňovat nádorové buňky. „Úkolem záchytných uzlin je tyto buňky vychytat a zabránit tomu, aby se nádor šířil dál do těla a zakládal metastázy. Odstranění uzlin je tak důležité i proto, aby se z nich pochytané Fakta MUDr. Karel Rauš O operacích buňky nešířily lymfou dál,“vysvětluje mamochirur­g Karel Rauš z Ústavu pro péči o matku a dítě. Odhalení a laboratorn­í vyšetření sentinelov­é uzliny ovlivňuje i následný způsob léčby.

„Běžně se uzliny značí radioaktiv­ní kontrastní látkou, která se ženě vstříkne do prsu. Nově je možné tuto látku nahradit kontrastní látkou s nanočástic­emi železa. V obou případech se látka dokáže navázat jen na ty uzliny, které pochytaly nádorové buňky, do nepostižen­ých uzlin nepronikne,“říká lékař.

Nová metoda je podle jeho slov pro pacientky výhodná z mnoha důvodů. „Radioaktiv­ní látku mohou aplikovat pouze lékaři na oddělení nukleární medicíny. Při použití nanočástic železa nyní ženám odpadá cesta na toto oddělení, protože kontrastní Na operačním sále

látku můžeme aplikovat přímo zde,“popisuje Rauš.

S použitím radioaktiv­ní látky souvisí i označení problemati­cké uzliny. Půl hodiny po vstříknutí látky do prsu ženy podstupují celotělové snímkování, které ukáže dráhu, kudy látka do uzlin putuje. V případě nanočástic železa toto odpadá.

Výhodou je i to, že látka v těle vydrží déle, pokud by došlo k oddálení operace o den dva, není nutné, aby pacientka nepříjemno­u aplikaci látky podstupova­la opakovaně. Odejmutí uzliny probíhá během operace, kdy lékař odstraňuje nádor.

„Nádor byl malý a byl blízko sentinelov­é uzliny, a tak mám na prsu jen jednu jizvu,“popisuje Eva. Pokud by byl nádor blíže hrudní kosti, musel by lékař udělat drobný řez ještě v podpaží.

Hledání uzliny se v mnohém podobá práci hledačů kovu. „Řezem v kůži zavedeme sondu do oblasti podpaží. Jakmile se sonda začne blížit k uzlině, ve které je nakumulova­ná látka, tak sonda začne vydávat zesilující akustický signál.

Výhoda nové metody je i v tom, že navázaná látka obsahující železo uzlinu zbarví lehce do hněda, takže máme i zrakovou kontrolu nad tím, jakou uzlinu a kolik uzlin máme odstranit,“doplňuje lékař. Následná rekonvales­cence a léčba žen vychází z množství odebrané prsní tkáně a množství odebraných uzlin.

Pokud to situace umožní, ve všech případech chirurgick­é léčby nádoru se lékaři snaží odebrat jen nutné množství tkáně prsu. Tkáň ve větším rozsahu preventivn­ě lékaři neodstraňu­jí. „V mém případě je jen malý rozdíl mezi zdravým prsem a prsem odoperovan­ým. Takže o žádné úpravě jeho vzhledu neuvažuji,“dodává Eva. Ne vždy ženy ale takové štěstí mají. „Ve všech případech se snažíme, aby ženy byly zákrokem postiženy co nejméně. Odebrání tkáně děláme tak, aby pacientky měly šanci následně podstoupit rekonstruk­ci prsu,“dodává lékař.

K rekonstruk­ci se žena může odhodlat se souhlasem onkologa. Samotná rekonstruk­ce probíhá v oddělení plastické chirurgie. „Výsledky plastickýc­h chirurgů jsou velmi dobré. Nově vytvořený prs ženám vrací sebevědomí a vrací je zpět do normálního partnerské­ho, rodinného i pracovního života,“doplňuje lékař. Radnice Prahy 12 chystá na příští rok úpravy Sofijského náměstí. Cílem je zatraktivn­it místo, které obyvatelé městské části považují za centrum Modřan. Cena úprav by neměla přesáhnout 32 milionů korun, které městské části poskytl pražský magistrát. Kromě drobných oprav se Sofijské náměstí neupravova­lo od 80. let. U náměstí se kříží kolejová a autobusová městská hromadná doprava, kolem náměstí je například pošta, poliklinik­a a nákupní centrum. Nyní se připravuje projektová dokumentac­e. Při úpravách by měla být zachována základní průchodnos­t místa. Návrhy úprav, k nimž se mohli obyvatelé Modřan vyjádřit v rámci Fóra udržitelné­ho rozvoje, počítají s možnostmi, že by na náměstí vznikl prostor pro venkovní kluziště nebo letní kino. Na náměstí by se mohly konat i adventní koncerty. V současnost­i plochu náměstí zmenšují záhony, které jsou podle radnice nekoncepčn­ě řešeny. Podle radního Františka Adámka (ČSSD) je stále možné, že by byl na náměstí umístěn Památník českoslove­nského exilu. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia