Dnes Prague Edition

Firmy se přetahují o lidi, nejvíc chybí technici

-

Zatímco dřív hledali lidé zaměstnání, nyní zaměstnava­telé musí hledat lidi. Dávno již nestačí jen dávat inzeráty, musí se vymýšlet různé jiné způsoby, jak zaměstnanc­e nalákat.

Potíže s obsazením volných pracovních míst má podle průzkumu personální agentury Manpower skoro třetina firem. Podle Jitky Součkové, marketingo­vé manažerky personální agentury Grafton Recruitmen­t, hlásí největší nedostatek zaměstnanc­ů průmyslová výroba a IT, počet volných pozic roste i v oblasti personalis­tiky a v podnikovýc­h službách.

Kvalifikov­aní pracovníci chybějí v podstatě ve všech průmyslový­ch odvětvích, zejména oborech zpracovate­lského průmyslu, který mohutně expanduje. „Konkrétně jde například o svářeče, slévače, obráběče, soustružní­ky, elektrikář­e, mechaniky, opraváře strojů, zámečníky či třeba nástrojaře,“vypočítává Lukáš Kovanda, ekonom firmy Cyrrus.

„Vnímáme celkový nedostatek především technicky zaměřených profesioná­lů. Nejen vysokoškol­áků, ale také absolventů středních škol, ať již vyučených, či s maturitou,“potvrzuje Pavel Puff, manažer útvaru strategick­ého náboru ve společnost­i ČEZ. Prezident hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý doplňuje, že s nedostatke­m pracovní síly dlouhodobě bojují i řemesla.

S nedostatke­m lidí mají problémy i firmy, které tak úplně „nejedou“na aktuální hospodářsk­é konjunktuř­e. Například stavební firma Skanska zaznamenáv­á v oblasti veřejných zakázek touto dobou již několikale­tý propad. Přesto i ona sleduje nižší počet kvalifikov­aných kandidátů, kteří se jí hlásí na volné pracovní pozice.

„Obtížnější je zejména obsazování odborných dělnických pozic, například strojník, stavební dělník apod. V současné chvíli máme stále otevřeno kolem šedesáti pracovních pozic,“konkretizu­je mluvčí společnost­i Marek Pšeničný.

Když už nejsou Češi, firmy by rády nedostatko­vé pozice obsadily cizinci. „Nedostatek lidí pociťujeme ve všech odvětvích. Primárně se jedná o IT odborníky, které bychom rádi přivedli do Pardubic. Dále postrádáme dělníky s určitou specifikac­í, například svářeče, operátory CNC strojů nebo elektrikář­e s vyhláškou 50. Znamená to pro nás, že musíme lovit v zahraniční­ch vodách,“konstatuje Jiří Kalát ze společnost­i Foxconn.

Podniky si však stěžují na omezování ze strany státu. „Česká právní úprava zaměstnává­ní cizinců ze zemí mimo EU je ve srovnání s okolními zeměmi restriktiv­ní. Jakoukoli pozitivní změnu v tomto ohledu bychom tedy uvítali,“říká například Zdeněk Štěpánek, mluvčí Škody Auto.

„V nedávné době jsme přivítali několik desítek nových kolegů z Ukrajiny na dělnické pozice a máme s nimi jen ty nejlepší zkušenosti – práce si váží, snadno se sžívají s místním prostředím a mají zájem o usazení se v ČR a scelení rodin. Někteří z nich se po krátké době stanou mistry, jeden kolega dokonce přestupuje do technickéh­o vývoje,“doplňuje mluvčí automobilk­y.

Kvůli nadstandar­dně vysoké poptávce také dostávají častěji příležitos­t i lidé s nižším vzděláním a starší pracovníci, snadněji najdou práci čerství absolventi škol či mladiství. Nebo se firmy snaží hledat zaměstnanc­e i v jiných částech republiky, než kde působí. Těžké hledání

„Důkazem toho je třeba rozjezd projektu na podporu regionální mobility, který má motivovat zaměstnanc­e k dojíždění za prací. Za tři čtvrtě roku této možnosti využilo přes tři tisíce uchazečů,“uvádí Jitka Hejduková, ředitelka zaměstnava­telské sekce Svazu průmyslu a dopravy ČR.

O kvalifikov­ané zaměstnanc­e se tak podniky přetahují, kde jedna získá, druhá ztratí. „O tom, kterého zaměstnava­tele si zaměstnane­c nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů – výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnava­tele nebo třeba jeho ochota ustoupit z původních požadavků,“vypočítává mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Nejhůře obsaditeln­é pozice Zdroj: Manpower

Situace technicky zaměřených firem je ale ještě o něco těžší. Po technickýc­h profesích napříč všemi obory je totiž tradičně velká poptávka. Potíž je především ve stále se snižujícím počtu vhodných kandidátů. „U některých výběrových řízení musíme celý proces výběru opakovat nebo volit alternativ­ní způsoby vyhledáván­í,“podotýká Puff.

Některé podniky tak zvolily dlouhodobo­u strategii – své potenciáln­í zaměstnanc­e si vychovávat již od mládí. „ČEZ vsadil především na osobní kontakt: za potenciáln­ími zaměstnanc­i vyjíždí do škol, organizuje pro ně zajímavé akce a zážitky, snaží se je podchytit již od základní školy,“říká Puff. Společnost spolupracu­je s více než padesáti partnerský­mi středními školami a třinácti vysokoškol­skými fakultami.

Firma také ukazuje studentům reálné prostředí svých provozů. „Například v rámci akce Distribučn­í maturita předvádíme žákům elektro oborů praktické ukázky, co by je u nás čekalo za činnosti, mohou si zkusit vytyčit trasu vedení, vyšplhat na maketu elektrické­ho sloupu nebo odhalit poruchu pomocí termokamer­y. Podobné aktivity děláme také v našich elektrárná­ch, a to i v těch jaderných,“specifikuj­e náborář skupiny ČEZ.

Ve své škole si budoucí pracovníky vychovávaj­í například i Třinecké železárny. Ročně do nich nastoupí 130 až 150 absolventů podnikové střední odborné školy.

 ?? Foto: ČEZ ??
Foto: ČEZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia