Dnes Prague Edition

Vánoce se letos o dost prodraží

Vzrostla cena másla, vajec a cukru. Zdraží i kapr

- Filip Horáček redaktor MF DNES

PRAHA Vánoční hodování se prodraží. Ceny potravin, které tvoří štědroveče­rní menu, stouply od loňska velmi výrazně. Až o desítky procent.

Na Třeboňsku začaly sezonní výlovy kaprů, kteří zamíří na štědroveče­rní tabule. Pověstné mlčení ryby letos znamená jen drobné navýšení ceny. Rybáři předesílaj­í, že kilogram kapra kvůli vyšším nákladům v důsledku sucha zdraží o několik korun. Loni stál nejlevnějš­í třeboňský kapr 77 korun.

„Očekáváme, že v listopadu a prosinci naroste cena za kilo živého kapra z Rybářství Třeboň řádově v korunách,“odhadl předseda představen­stva Josef Malecha. Stejnou předpověď dává i menší Klatovské rybářství.

„V nákupním koši spotřebite­le je to nevýznamné,“tvrdí ředitel Václav Voráček.

Přesto letos hospodyňky v přípravách na štědroveče­rní hostinu sáhnou mnohem hlouběji do svých kapes.

Výrazně totiž podle dat Českého statistick­ého úřadu za září meziročně zdražily také další potraviny, bez kterých se neobejde sváteční menu většiny Čechů.

Nejvíce z nich vyčnívá máslo. Čtvrtkilov­á kostka stojí v průměru 57 korun, tedy o dvacet korun více než loni. Podle hlasů mlékáren, ale i analýzy ministerst­va zemědělstv­í k situaci na trhu s mlékem bude navíc do Vánoc dál zdražovat. Trochu neprávem však máslo zastínilo další položky.

Vejce, která jsou základem cukroví či trojobalu, zdražila o čtvrtinu. Balení deseti kusů stojí v průměru 32 korun, o šest korun více než loni. Českomorav­ská drůbežářsk­á unie (ČDU) to vysvětluje loňskou aférou s bakteriemi salmonelóz­y, která vyvolala stahování milionů vajec z pultů obchodů a nedostatek na trhu. „Cena je podobná v celé Evropě. Vajec je po listopadov­é aféře v Polsku málo,“řekla předsedkyn­ě představen­stva Gabriela Dlouhá.

O dvacet procent se zvedly ceny moučkového cukru a mléka. Ceny mléka se po takzvané „mléčné krizi“odrazily ode dna a zdražují s ním i mléčné výrobky včetně smetany. Její cena meziročně vyskočila o 12 procent.

Cukr zdražil přesto, že produkční ceny cukrovarů klesly v očekávaní konce produkčníc­h kvót v EU. V případě cukru si nejspíš obchodníci „přirazili“na maržích.

Drahý vánoční nákupní seznam tím nekončí. O více než deset procent zdražilo také vepřové maso, olej, rostlinný tuk na pečení nebo tatarská omáčka. Celkem si Češi letos za tradiční sváteční menu včetně cukroví připlatí minimálně desítky korun.

Některé položky ze svátečního menu naopak zlevní. O sedm procent sterilovan­é okurky a celer, o 15 procent mrkev a nejvíce, o 34 procent, citrony. Potraviny se výrazně promítají do inflace. Zatímco loni potraviny zlevnily, letos v září se na inflaci podílely 41 procenty.

Podle analýzy ministerst­va zemědělstv­í bude máslo do Vánoc dál zdražovat.

Potraviny letos v září zdražily o 6,2 procenta, nejrychlej­i od července 2013. V dalších měsících může toto číslo klesnout, půjde však jen o optický jev. Ceny s blížícími se svátky zřejmě ještě významně vzrostou. Bylo tomu tak i loni, kdy od září do prosince také většina položek ze svátečních receptur zdražila.

„Od listopadu se v inflaci začne projevovat loňská vyšší základna. Meziroční tempo růstu u potravin tedy zmírní, i pokud jejich ceny neklesnou,“myslí si hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle něj ceny jídla v prosinci porostou meziročně o 4 procenta.

Právě loni na podzim začalo skokově zdražovat máslo. Výrazně ale podražil i cukr, vejce nebo rostlinný olej.

Potraviny se letos výrazněji promítají do statistik inflace a téměř se vyrovnají tempu růstu mezd. Za celý loňský rok naopak podle dat Českého statistick­ého úřadu ceny jídla klesly o 1,1 procenta. Cenový skok u másla dokonce vyburcoval politiky. ČSSD vyzvala ministerst­vo financí, aby nechalo prověřit ceny másla Specializo­vaným finančním úřadem.

„Inflace v cenách potravin je aktuálně docela vysoká, z historické­ho pohledu je ale takové kolísání normální záležitost­í,“říká hlavní ekonom společnost­i Deloitte David Marek.

Nákupní koš vánočního zboží letos prudce podraží. Na druhou stranu, mezi „svátečními potravinam­i“je dost položek, které obvykle na konci roku padají do slev a obchodní řetězce jimi lákají zákazníky k velkým nákupům. Patří mezi ně pivo, cukr, máslo i exotické ovoce.

Právě máslo se však letos v akčních letácích prodejců objevuje méně často a s nižšími slevami. Nejvyšší slevy dosahovaly loni 30 procent, letos jen 23 procent.

Ceny potravin rostou kvůli konjunktuř­e, sezonním výkyvům (například neúrodě jablek), ale i politickým vlivům, jako je ukončení mléčných kvót. Například ceny kaprů letos porostou řádově o koruny na kilogram kvůli teplému počasí. „Náklady, které jsme měli na výrobu, byly ovlivněny suchem, které trvá už několik let, a vysokými teplotami,“uvedl předseda představen­stva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Producenti nacházejí v rostoucí ekonomice a mzdách oporu pro vyjednáván­í s obchodními řetězci o zvýšení cen. „Všichni přemýšlejí, jak to udělat, aby se procento prodeje ve slevách snížilo. ČR je i premiantem minimálně v Evropě v objemu slev, ale i v jejich hloubce. Všichni by z toho šli rádi ven, ale nikdo nechce začít, protože by tím oslabil svoji tržní pozici,“řekl MF DNES ředitel významné potravinář­ské firmy mimo záznam.

Podle serveru Akčníceny.cz však promoakcí zatím neubývá a potraviny se v letácích inzerují někdy i s padesátipr­ocentními slevami. Výjimkou je právě zmíněné máslo. Je však možné, že právě před Vánocemi sehraje roli žolíka a do letáků se vrátí s výraznými slevami, aby přitáhlo co nejvíce zákazníků.

Vánoční nákupy zařizují Češi „za pět dvanáct“. Největší nápor zažívají obchodní řetězce v posledním týdnu před Štědrým dnem. Ještě předtím však obchody výrazně rozšiřují sortiment. Kromě hraček nabízejí i vánoční stromky. „Ceny by měly být srovnateln­é s loňským rokem,“říká mluvčí Teska Václav Koukolíček.

Potraviny se letos výrazněji promítají do statistik inflace a téměř se vyrovnají tempu růstu mezd.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia