Dnes Prague Edition

Nečekané babí léto

Na víkend slibuje předpověď meteorolog­ů dočasný návrat léta. Studená fronta by měla teplejší počasí definitivn­ě ukončit ve čtvrtek.

-

Teplo. Letos naposledy Rozsáhlá tlaková výše nad Azorskými ostrovy a Středomoří­m se postará o to, že se do Česka o víkendu vrátí léto. S prouděním po jejím okraji se k nám dostane teplý vzduch z oblastí, kde se touto dobou teploty šplhají ke 25 stupňům Celsia. Letos už patrně naposledy, v polovině října jsou teploty nad dvacet stupňů neobvyklé. Teplo by mělo vydržet do čtvrtka, kdy proudění od jihu přeruší studená fronta. S tím, jak bude tlaková výše slábnout, bude stupňů na teploměru ubývat. Tam, kde se nerozpustí mlhy, se podzim vrátí už v úterý. (rh)

Ještě před týdnem to vypadalo na zimní kabát, ale o víkendu opět přijdou vhod krátké rukávy. Předpověď slibuje jasnou až polojasnou oblohu a teploty, které se přehoupnou přes dvacítku.

Pro říjnové počasí je typické, že balancuje na hraně mezi létem a zimou. Víkendové vychýlení na stranu léta je však pro letošní rok s největší pravděpodo­bností už úplně poslední.

Postará se o to teplý vzduch od Azorských ostrovů a ze Středomoří, kde touto roční dobou teploty bez problémů stoupají až k 25 stupňům. Dostane se k nám s prouděním kolem tlakové výše, která dočasně svým okrajem zasáhne až na střední Evropu.

„Pás tlakových výší v zeměpisné šířce na úrovni Azorských ostrovů nebo Středomoří se vyskytuje běžně. Proto se do těchto oblastí také jezdí za sluncem,“říká Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Že se touto roční dobou rozšíří až k nám, tak běžné není, o to je to příjemnějš­í.

Teplé počasí by podle aktuální předpovědi mělo vydržet až do čtvrtka, i když tak hezky jako o víkendu už příští týden nebude. S tím, jak bude tlaková výše slábnout, ubude slunce a teploty klesnou. Zvlášť tam, kde se přes den nerozpustí mlha. S tou meteorolog­ové počítají od úterý.

I tak je to víc, než slibovali ještě před pár dny. Podle předpovědí mělo od pondělka pršet. „Předpovědi se upravují několikrát denně. Nová data ukázala, že tlaková výše oproti původním předpoklad­ům ještě zesílila,“říká Dvořák.

Že by se teploty v polovině října přehouply přes dvacet stupňů, se nestává často, ale není to ani ojedi- nělé. „Říjen je podobně jako duben přechodný měsíc, v obou těchto měsících není výjimkou, že padá sníh, v dubnu zároveň kvetou stromy,“dodává meteorolog.

Přírodu dočasný návrat teplejšího počasí z míry nevyvede. Platí to i o včelách. „Jsou tu už asi osm set milionů let, na výkyvy počasí jsou zvyklé. Jejich životní cyklus neřídí teplota, ale délka dne,“říká Leopold Matela, předseda Pracovní společnost­i nástavkový­ch včelařů. Příští týden podle něj naopak včely dostanou vítanou příležitos­t se ještě o něco více zásobit na zimu.

Hurikán míří na sever

Kdyby se u nás oteplilo o pár dní dříve, v Irsku a ve Velké Británii by se nyní pravděpodo­bně nepřipravo­vali na silnou bouři. Ta má nad ostrovy dorazit v pondělí jako dozvuk hurikánu Ophelia. Včera dosáhl tento hurikán druhého stupně na pětibodové škále a pohyboval se směrem k Azorským ostrovům.

Hurikány, které vznikají u afrického pobřeží, obvykle žene stálé východní proudění kolem rovníku směrem na západ ke Karibiku. V cestě na sever, k Evropě, je navíc blokují tlakové výše, které jsou právě na úrovni Azorských ostrovů obvyklé.

„Hurikán Ophelia vznikl o něco severněji, kde už východní proudění není tak výrazné,“vysvětluje Petr Dvořák výjimečný jev, kdy hurikán míří nad Evropu.

Šance, že by zasáhl do počasí u nás, je podle něj nulová. Stejně jako je vyloučené, že by Ophelia mohla mít ve chvíli, kdy dorazí k irskému pobřeží, sílu hurikánu. „Energii pro rotaci dodává hurikánu přeměna teplé vody na páru, a aby vznikl, je třeba, aby povrchové vody oceánu měly alespoň 27 stupňů,“vysvětluje Dvořák. A tuto teplotu oceán kolem britských ostrovů nemá.

Silný vítr, který bude dozvukem hurikánu Ophelia, zamíří k severu, nikoli do střední Evropy.

Kdyby se u nás oteplilo o pár dní dříve, v Irsku a Velké Británii by se nyní pravděpodo­bně nepřipravo­vali na silnou bouři. Ta má dorazit v pondělí.

 ?? Foto: Shuttersto­ck, Mapka: ČHMÚ ??
Foto: Shuttersto­ck, Mapka: ČHMÚ
 ??  ??
 ?? Mapka: ČHMÚ ?? Krásné počasí nad většinou Evropy udržuje tlaková výše nad Azorskými ostrovy. Nad Irskem je zřetelně vidět zbytek hurikánu Ophelia.
Mapka: ČHMÚ Krásné počasí nad většinou Evropy udržuje tlaková výše nad Azorskými ostrovy. Nad Irskem je zřetelně vidět zbytek hurikánu Ophelia.
 ?? Radka Hrdinová ??
Radka Hrdinová
 ?? Alžběta Šimková ??
Alžběta Šimková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia