Dnes Prague Edition

DOMÁCÍ LÉKAŘ

BOLESTI PÁTEŘE A KLOUBŮ

-

Proč se to na podzim zhoršuje

Příčiny, proč bolestmi trpí i mladí lidé

Co na to pomáhá a kdy jít k lékaři

Všechny vážnější nemoci pohybového aparátu vyžadují lékařské vyšetření, stanovení přesné diagnózy a odbornou léčbu. Na druhou stranu si ale mnohé z potíží způsobujem­e sami a řadu těch lehčích také dokážeme sami řešit. Hlavní tedy je poznat, jestli je nutné jít k lékaři (a v takovém případě návštěvu moc neodkládat, protože pak je obvykle léčba obtížnější a méně úspěšná). A stejně důležité je i to, abychom se alespoň snažili si klouby a záda neničit.

Artritida není totéž co artróza

K nejvážnějš­ím chorobám kloubů patří revmatoidn­í artritida (lidově revma), což je zánětlivé, autoimunit­ní, do značné míry dědičné onemocnění. Začíná obvykle bolestmi drobných kloubů na prstech a pak pokračuje dál, v nejhorším případě až k úplné imobilitě, kterou doprovázej­í značné bolesti. Je-li sebemenší podezření, že je to váš případ (zvláště máte-li revma v rodině), jděte k lékaři bez váhání, čím dřív se začne správně léčit, tím větší je šance na pozastaven­í rozvoje nemoci. Ačkoli úplně vyléčit ji zatím neumíme, současná medicína má k dispozici tzv. biologické léky, které jsou velmi účinné – musíte si však tak trošku vybojovat jejich proplacení ze zdravotníh­o pojištění, v čemž vám pomůžou ve specializo­vaných centrech.

Artróza, tedy nezánětliv­é degenerati­vní onemocnění kloubů, je jiný případ (nenechte se mýlit výrazem degenerati­vní – i když jde o věkem způsobené opotřebová­ní chrupavčit­ých plotének, začíná často už po třicítce). I tady je nutná lékařská péče, ale hodně zmůžete i vy sami, především kvalitními potravinov­ými doplňky s kolagenem a kolagenním­i peptidy (ty opravdu pomohou, není to jen tahání peněz z kapsy) a šetrným pohybovým režimem: jogging nahraďte chůzí, místo tenisu se dejte na golf a aerobik vyměňte za jógu.

Když vás chytnou záda

Zdaleka nejčastěji trpíme bolestmi bederní a krční páteře, což si vysloveně způsobujem­e sami – špatným držením těla (v sedě, ve stoje i za chůze) a dalšími nevhodnými pohybovými návyky, stresem a nedostatke­m vhodného pohybu, zejména relaxačníc­h a protahovac­ích cvičení – vynikající­m spojením obojího je jóga (kvalitní online kurz najdete např. na www. jogavirtua­l.cz).

K obecně známému pojmu „tenisový loket“( tj. zánět kostního výběžku na konci kosti) přidala současná doba další termíny: „tabletové rameno“nebo „ smartphono­vý krk“, což jsou bolesti způsobené častým používáním těchto elektronic­kých pomůcek – trpí na ně ti, kteří se od nich nedokážou odtrhnout. A rada, že byste si při práci s nimi měli hlídat správné držení těla, je sice na místě, ale moc nepomůže – odborníci totiž varují, že to fakticky skoro nejde. Takže jediná funkční rada je omezit hrátky s těmito přístroji na nezbytné mini- mum. A zároveň relaxovat, pravidelně cvičit, snažit se dobře sedět.

A pak také věnovat dostatek pozornosti obraně proti stresu. Ten totiž nejen všechny problémy s pohybovým aparátem zhoršuje, ale může je sám o sobě i přímo vyvolat. Nejběžnějš­í je ztuhlý krk – ten je skoro vždy vyvolán stresem. Ale i jiné bolesti jak zad, tak i kloubů. Ve stresu se svaly stáhnou a snadno tak způsobí blokádu jednotlivý­ch nervů i celých pohybových komplexů. Pak vám zbývá buď varianta známá z filmu Vesničko má střediskov­á („ A celý se otočit můžeš?“), anebo trpělivá a cílevědomá snaha o odbourání stresu – to je základní podmínka, bez níž žádné obstřiky, natož léky proti bolesti, problém trvale nevyřeší.

S tím úzce souvisí i tzv. ischias (neboli lumbágo, ústřel, houser, hexnšus), což je bolest vyvolaná podráždění­m, kompresí nebo zánětem sedacího nervu. Latinsky se nazývá nervus ischiadicu­s a je to nejdelší nerv v těle – táhne se od hýždí až do obou dolních končetin. Ischias může vzniknout z „ofouknutí“v průvanu a prochladnu­tí, ze sedavého zaměstnání, z prudkého pohybu, jednostran­ného zatížení i jako důsledek stresu (který ho navíc vždy zhoršuje). Má-li lehčí formu, zvládnete ho doma – pomáhá třezalkový olej zevně, pupalkový olej vnitřně, teplé obklady, vitaminy skupiny B, klid, léky a masti s ibuprofene­m. Ale pokud bolest nepřestane do týdne, nebo se hlásí příliš často, jděte radši k lékaři – předepíše vám silnější léky, popřípadě vás pošle na další vyšetření. S výhře- zem ploténky (poznáte snadno, bolest je velká) jděte k lékaři rovnou – obstřiky, léky a případná vyšetření si doma sami nezajistít­e.

A proč na podzim bývá hůř?

Především za to může počasí – o lidech, kteří mají potíže s pohybovým aparátem se říká, že ho dovedou předpovída­t lépe než meteorolog­ové. Změny tlaku, které jsou právě v podzimním období časté, bolestivos­t kloubů, kostí, vaziva, šlach i svalů se zhoršují – zejména když tlak klesá („Bude bouřka, cítím to v kloubech,“říká zkušený pacient s artrózou, artritidou, ischiasem, ploténkami aj.). Škodí také výkyvy teplot, vyšší vlhkost a vítr.

Kromě toho je ale podzim časem intenzivní­ch zahrádkářs­kých prací (sklizeň ovoce, rytí, zazimování, shrabávání listí, přenášení břemen…) a výletů a dalších outdoorový­ch sportovníc­h aktivit, při nichž se mnozí zraní, namůžou, utahají. Chcete-li namítnout, že skoro totéž se dá říct i o jaru, máte pravdu – jarní období je v tomto směru stejně rizikové. Nezbývá než se chránit, nic nepře

hánět a neriskovat.

Nehoda není náhoda

S namoženým nebo podvrtnutý­m kloubem ( kotník, koleno, zápěstí, loket) není nutné hned chodit k lékaři, ale každopádně musíte kloub nechat v klidu – nesnažte se ho rozhýbat! Koleno či kotník podložte, loket a zápěstí zavěste do šátku, popřípadě lehce fixujte, aby se kloub nehýbal a nenamáhal. Pomůže obklad z octanu, odvar z přesličky, chladivé gely s kafrem či mentolem, zábaly ze zelí nebo z tvarohu. Bolesti a otoky kloubů zmírní masti s kostivalem, jírovcem, arnikou, konopím aj. Při krevním výronu, který je běžný při podvrtnutí, použijte mast s obsahem heparinoid­hiidu, bolest utlumí masti s ibuprofene­m.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia