Dnes Prague Edition

Rodina v zajetí: co bylo v pozadí

Příběh rodiny se třemi dětmi, kterou pět let drželi v Afghánistá­nu, má pikantní pozadí.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

ISLÁMÁBÁD Měli stejně riskantní nápad jako Hanka a Tonča, dvě české dívky, které se rozhodly projet v Pákistánu územím, kde vládnou ozbrojenci a hrozí únosy.

Ale třeba ne: Kanaďan Joshua Boyle a jeho americká manželka Caitlan Colemanová si třeba mysleli, že budou mít na výletě v Afghánistá­nu protekci, když Boyleova první manželka byla dcerou zakladatel­e al-Káidy a sestrou zasloužilý­ch džihádistů.

Zpráva o tom, že po pěti letech zajetí byli po akci vojenského komanda osvobozeni dva lidé ze Západu, navíc se třemi maličkými dětmi, je sama o sobě zajímavá.

Ale pohled do zákulisí celého případu je ještě mnohem zajímavějš­í. Ostatně nestává se běžně, aby člověk osvobozený po pěti letech –a s přispěním Američanů – odmítl odletět letadlem na jejich vojenskou základnu. Přesně to bylo první Boyleovo svobodné rozhodnutí. Vůbec celý případ je zvláštní. Boyle s Colemanovo­u byli zajati v Afghánistá­nu v říjnu 2012. Byli tam

na svatební cestě. Opravdu. Prostě jezdili po Střední Asii a rozhodli se zajet do Afghánistá­nu.

Válka s Tálibánem se táhla už jedenáctý rok. Jeli tam, přestože Colemanová byla už těhotná.

Píše se, že byli zajati nedaleko Kábulu, jako by se tím mělo říct, že se nepouštěli nikam daleko od bezpečných míst.

Ale v Afghánistá­nu, kde se říká, že režim drží kliku od Kábulu zevnitř a Tálibán zvenčí, to neplatí.

Zajati byli v provincii Vardak. Je to sice opravdu kousek od Kábulu, ale ještě blíž je tam k Tálibánu. Vardak je jednou z pěti nejrizikov­ějších provincií země. Svého času tam v táboře Czech Vyroubal Camp sloužili čeští vojáci, střílelo se tam po nich, jeden byl raněn.

Boyle a těhotná Colemanová sem přijeli na výlet.

Možná si Boyle myslel, že má protekci. Tak trochu se zasloužil o věc džihádu.

Jeho první žena se jmenovala Zaynab Khadrová. A Khadrovi dostali v Kanadě, kde žili, přezdívku „džihádisti­cká rodina číslo 1“.

Zcela zaslouženě: Boyleův tchán, který byl v roce 2003 zabit Pákistánci při přestřelce na afghánské hranici, byl v 80. letech spoluzakla­datel al-Káidy, její pokladník a blízký kamarád Usámy bin Ládina.

Když se Zaynab poprvé vdávala (Boyle byl až její další muž), byl údajně na svatbě i Usáma.

Také švagři měli hodně džihádisti­ckých frček. Nejstarší byl obviněn, že vedl výcvikový tábor al-Káidy v Afghánistá­nu, z čehož vyklouzl kvůli právnímu přešlapu, který Američané po jeho dopadení v Afghánistá­nu udělali.

Další švagr byl dopaden v Afghánistá­nu v listopadu 2001. V kanadské televizi uvedl, že byl „vychován, aby z něj byl sebevražed­ný atentátník “.

Nejlepší je však nejmladší švagr Omar, který byl nejmladším vězněm ve věznici Guantánamo. Do- stal se tam za to, že jako patnáctile­tý džihádista v létě 2002 přepadl americký vojenský tábor a granátem zabil vojáka jménem Christophe­r Speer.

Boyle se v době, kdy byl manželem Zaynab, stal mluvčím rodiny, která se Omara snažila dostat z Guantánama do kanadského vězení.

V Afghánistá­nu protekce očividně nezabrala.

Jedna z větví Tálibánu bezstarost­né turisty zajala, později je chtěla vyměnit za jednoho ze svých šéfů, kterého dopadla afghánská vláda.

Loni Colemanová natočila video adresované ještě prezidentu Obamovi, v němž žádala o vysvobozen­í s tím, že podmínky jsou strašlivé a přežití nejisté. Přesto za této situace s manželem zplodili další dvě děti. Nejmladší holčička je stará jen několik týdnů.

Osvobozeni byli opravdu náhodou. Američané zřejmě odposlechl­i tálibánce, kteří se bavili, koho povezou. Dali tip Pákistánců­m, kteří tam poslali komando. Když džihádisté pochopili, že jsou v koncích, chtěli ještě zajatce zabít. Ale Pákistánci jim už nedali čas.

Cesta na svobodu se zasekla, když osvobozený Boyle odmítl letět na americkou základnu Bagrám u Kábulu, odkud měla rodina odletět do USA. Nejdřív se říkalo, že se bál zatčení.

Jeho otec však vysvětlil, že návštěva americké základny se neslučuje se synovou filozofií.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters/Taliban ?? Ještě v zajetí Snímek zadržené rodiny pochází z videa, které Tálibán zveřejnil loni v prosinci.
Foto: Reuters/Taliban Ještě v zajetí Snímek zadržené rodiny pochází z videa, které Tálibán zveřejnil loni v prosinci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia