Dnes Prague Edition

Rozhovor: Pavel Bělobrádek

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Ičástka v řádu stokorun na výplatnici rozhoduje, jestli si rodina pořídí další dítě, či nikoli. Alespoň je o tom přesvědčen předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Proto jim také nabídne porodné 50 tisíc za první dítě a 100 tisíc za druhé. Ale na to se musí KDU-ČSL dostat minimálně do Sněmovny. Necelých šest procent preferencí z předvolebn­ích průzkumů však nechává Bělobrádka ledově klidným.

Dokonce mezi řečí prohodí, že by měli voliči ocenit, že to nevyšlo pod pět.

Není „klidná síla“KDU-ČSL v této kampani až příliš klidná?

Já myslím, že ne. Nám vychází, že jsme čtvrtí nejviditel­nější. Já když projíždím regiony, tak jsme velmi dobře vidět. Samozřejmě si odpouštíme populismus a odpouštíme si hysterii, jako je ta kolem lithia. Je potřeba vždycky zchladit hlavy. My nepřichází­me s ničím, co by bylo nějakým způsobem exhibiční, a snažíme se přicházet s věcnými řešeními. Takový je charakter naší strany. I tak se dají vyhrát volby. To jsme viděli v těch senátních.

V průzkumu STEM/ MARK pro MF DNES jste měli před pár dny 5,8 procenta. To asi není zrovna mnoho?

Tak ono se to pořád pohybuje už čtyři roky mezi šesti a osmi procenty. Občas to vyskočí na devět. Je to dáno i velkou částí nerozhodnu­tých voličů. Jádro nám zůstává. Teď je spousta lidí, kteří se budou rozhodovat mezi více stranami.

V minulých volbách nám dvacet procent dělali taktičtí voliči, kteří nejsou našimi typickými. Teď bude záležet, jak se nám podaří ty lidi oslovit. Jsou strany, které nedosahují v seriózních průzkumech pěti procent a občas pod ně spadnou. Nám se to nestalo. Doufám, že to voliči ocení. My jsme stranou, která stabilizuj­e koalice a mírní extrémy.

Neměl by se volič, který nechce za premiéra Andreje Babiše, obávat vhodit hlas lidovcům, protože nakonec budou první, kteří mu podlehnou?

Rozhodně nebudu sedět ve vládě s obviněným člověkem, ať už je to Jaroslav Faltýnek, nebo kdokoli jiný. Myslím, že to patří k politické kultuře, i když respektuji presumpci neviny. Takový člověk ve vládě být nemá.

A co když tam bude sedět jiný premiér úkolovaný Andrejem Babišem?

Teď také sedíme ve vládě, kde jeden z předsedů koaličních stran není, a není to nic nenormální­ho. Konečně, Miroslav Kalousek byl také předsedou strany a nebyl ve vládě ( když byli lidovci v koaličních vládách ČSSD – pozn. red.).

V DVTV jste řekl, že jste po minulých volbách měli dvě možnosti – buď tam pustit vládu za podpory Úsvitu a komunistů, nebo do toho jít. Nepůjdete do toho zase, i třeba s obviněným premiérem, s vysvětlení­m, že tam nechcete někoho pustit?

Víte, já myslím, že mě lidé za těch sedm let už znají. Na kategorick­á prohlášení jsem skoupý. Ale já v takové vládě skutečně sedět nebudu.

Nenaběhla si KDU-ČSL s prorodinný­m balíčkem? Padesát tisíc korun porodné za první dítě, 100 tisíc korun za druhé – to jsou přece obrovské peníze z rozpočtu?

Jedná se o daňový bonus. Nejsou to peníze na ruku. Bonus má smysl jen pro pracující rodiče. Pokud jste na dávkách, nedostanet­e nic. To je první věc. Druhá, kdyby platila maximalist­ická varianta, která se týká těch 60 miliard ( celková hodnota pro

rodinného balíčku – pozn. red.), tak ty peníze zase roztočí ekonomiku a vrátí se do ní. Vy říkáte, jak to je velikášské, ale podívejte se, co navrhuje pravice, co se týká snížení odvodů. Rodiny ty peníze použijí, aby se přestěhova­ly do většího bytu, aby si koupily větší auto, aby děti chodily do kroužků. Finální efekt má sloužit tomu, aby se lidé nebránili z existenční­ch důvodů mít druhé a třetí dítě. Prorodinná politika už v minulosti určitě pomohla tomu, že se nám v posledních třech letech rodí více dětí a je uzavíráno i více sňatků.

Vy si opravdu myslíte, že se lidé rozhodují, jestli budou mít další dítě, hlavně podle toho, jestli je to dražší, nebo levnější?

Já vám můžu garantovat, že jsou lidi, které znám, u kterých rozhodují stokoruny v jejich příjmu. Protože když máte třetí dítě, tak se vám nevejdou autosedačk­y na zadní sedadlo felicie. Tak si musí koupit větší auto, a když máte větší auto, tak má větší motor a dražší pojistku. Především se podceňují nízkopříjm­ové pracující rodiny. Vysokoškol­áci začínají mít více dětí a ti nízkopříjm­oví začínají mít méně dětí. My potřebujem­e podpořit nízkopříjm­ové rodiny s dětmi. Hnutí ANO se bránilo tomu, abychom šli do bonusů. Když máte nízký příjem, tak už si neuplatnít­e slevu, protože nemáte z čeho. Tak do bonusů musíme. Musíme přestat trestat pracující rodiče (daňový bonus je případ, kdy plátce nejenže nic neodvede, ale ještě mu stát peníze vyplatí – pozn. red.).

Mimochodem má bezdětný člověk důvod volit KDU-ČSL? Navíc, když děti neplánuje.

To je zvrácený pohled. My ty lidi nechceme potrestat, ale chceme přestat trestat lidi, kteří mají děti a chodí do práce. Naši penzi budou platit další generace. Budeme-li mít málo dětí, budeme mít nízké penze a bude nižší spotřeba. Až budou bezdětní v penzi, bude na ně méně lidí dělat. Budou se o ně v domovech důchodců starat cizinci, nebo možná ani nebudou. To je zájem každého – i těch bezdětných – aby dětí bylo více. Teď jsou lidé, kteří mají děti, nadvakrát trestáni za to, že chodí do práce s nižším platem. Budou mít nižší penzi a vedlo toho jejich děti budou platit penzi i těm ostatním.

Tak on snad člověk není potrestán tím, že má děti? Jeho děti se o něj mohou po- starat ve stáří, jako je to tradicí ve vaší rodině.

Oni platí na penze svých rodičů, ale platí i těm bezdětným. To postarání je věc druhá. Nejde o to trestat bezdětné, ale podpořit dětné.

Hlavním tématem letošních voleb je stejně „ válka vyhlášená nízkým mzdám“. Máte v programu nějaké plošné zvyšování mezd? Pokud vím, zvýšili byste jen minimální mzdu.

Minimální mzda by se měla zvyšovat, jen když se zvýší průměrná mzda. Co se týká plošného navýšení, to přijde s vyšší produktivi­tou práce. Jediná skupina, u které chceme nárazově zvýšit mzdy, jsou učitelé. Mají brát 130 procent průměrné mzdy. Společně s kněžími, historiky, archiváři a lidmi v sociálních službách jsou to nejhůře placení vysokoškol­áci.

Nesliboval­i jste učitelům už minule jako všichni ostatní, že budou skvěle placeni?

Nesliboval­i. A rozhodně jsme tam neměli konkrétní číslo.

Když s vámi premiér bilancoval, řekl, že by chtěl plnohodnot­né ministerst­vo výzkumu. ANO chce naopak tři ministerst­va zrušit. Co na to KDU–ČSL?

Přežilo se třeba ministerst­vo pro místní rozvoj. Lze ho rozdělit mezi ministerst­vo kultury a ministerst­vo práce. Kultura by měla na starosti cestovní ruch a ministerst­vo práce otázky bydlení. Některým stranám by se asi líbilo, kdyby tady zůstalo jen ministerst­vo financí, které by rozhodoval­o o všem.

Pokud by se KDU-ČSL podílela na sestavován­í budoucí vlády, neměl by si Pavel Bělobrádek při vyjednáván­í říci o plnohodnot­né ministerst­vo a nebýt jen vicepremié­r?

Já si myslím, že jste nečetl dobře moji knihu. Já to tam vysvětluji. Nám nabízeli dvě ministerst­va a já jsem mohl být vicepremié­rem a ministrem – pravděpodo­bně zemědělstv­í. My jsme s tím nebyli spokojeni. Když padla možnost vicepremié­ra pro vědu, tak jsem souhlasil. Je lepší být vicepremié­rem jako předseda. Tak tomu dáte větší přidanou hodnotu. Byla to taktická věc ( lidovci občas tvrdí, že díky tomu měli místo dvou členů vlády tři – pozn. red.).

Nemá mít šéf strany ten nejdůležit­ější možný úřad? Volič to trochu čeká.

To také má. Věda a výzkum je určitě nejdůležit­ější. My rozdělujem­e 36 miliard korun. Podívejte se na rozpočet jiných ministerst­ev. Věda a inovace jsou budoucnost­í této země. To je něco jiného, než kdybych byl předseda Legislativ­ní rady vlády.

To skoro vypadá, že by vám nevadilo si ten post zopakovat?

Politika je umění možného. Já jsem pragmatik. Takže uvidíme.

Když jste zmínil vaši knihu, v té si také pochvaluje­te, že jste v této vládě splnili 80 procent programu lidovců. Takže byste logicky měl zase preferovat tuto sestavu?

No z té knihy také vyplývá, že to bylo i programovo­u nevyprofil­ovaností hnutí ANO. O spoustě věcí neměli jasno a řešili je až v průběhu vyjednáván­í. Teď už budou koaliční partneři lépe připraveni. Vždy je to otázka kompromisu.

Rozhodoval jste se i kvůli zdraví, jestli budete pokračovat v politice...

... jedno klišé za druhým. Já jsem se kvůli zdraví nerozhodov­al. Vždycky tím důvodem byla rodina. Já mám tři malé děti a doma jsem maximálně o víkendech. To musím asi posté dementovat.

Je známo, že trpíte roztroušen­ou sklerózou. Nezhoršuje se vaše nemoc?

Ta choroba je chronická, ale ke mně je velmi milosrdná. Já reaguji dobře na léky a ten stav je uspokojivý.

Co je to vlastně ta „Veselá trojka“, na jejíž vystoupení zvete na volebních plakátech a všichni si vás dobírají?

To je kapela. To je vidět, kdo na co myslí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia