Dnes Prague Edition

Proč Telička řekl ANO své ne

-

PRAHA, BRUSEL Andrej Babiš ztratil prvního opravdu celoevrops­ky vlivného politika zvoleného za ANO – mimo jiné i kvůli svým kauzám. Místopředs­eda Evropského parlamentu Pavel Telička rozvázal spolupráci s hnutím a včera vysvětlil novinářům svoje důvody. Vlastně jsou tři:

zaprvé je to příklon hnutí ANO k Miloši Zemanovi, zadruhé rozdílné názory na Evropskou unii (Andrej Babiš například odmítá přijetí evropské měny) a zatřetí i letošní nahrávky Andreje Babiše a kauza Čapí hnízdo. Telička Čapí hnízdo zmínil hned na úvod.

„Nebylo to nic emotivního, ale rozhodnutí odejít padlo po zralé úvaze,“sdělil Telička. Ten zůstane až do konce funkčního období nezávislým europoslan­cem. „Vy si myslíte, že člověk má hned někam přeskočit? No v zásadě tak to dřív bylo,“reagoval řečnickou otázkou.

Europoslan­ec dostal na tiskové konferenci i přímou otázku, jestli se rozhodl odejít po obvinění Andreje Babiše.

„Dávat titulek: Babiš obviněn, Telička se loučí by bylo nekorektní. Ale je to určitý problém pro Andreje Babiše, když šel do politiky s protikorup­čním étosem. Není to ale ten jediný moment,“odpověděl europoslan­ec.

Zároveň odkázal na svoje dřívější stanoviska. Už na jaře Telička žádal Babiše o vysvětlení jeho nahrávek, ale uspokojen jím nebyl.

V létě přiznal v rozhovoru pro MF DNES, že současnou evropskou politiku hnutí ANO už moc nechápe a nepodílí se na ní.

Novináři se včera Teličky ptali i na to, jestli by člověk zvolený za ANO neměl rovnou složit mandát europoslan­ce. Tomu se Telička vehementně bránil. Vysvětlil, že chce nadále naplňovat program, díky němuž byl zvolen. „Názorově jsme se nepotkali,“komentoval pro deník E15 Andrej Babiš europoslan­cův odchod z hnutí.

Podle Teličky byli oba domluveni, že svůj politický „rozvod“oznámí až po volbách. Babiš však o něm informoval již tento týden.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia