Dnes Prague Edition

Trenéra šampionů viní ze zpronevěry

-

ZNOJMO Někdejší reprezenta­ční trenér Jiří Kyněra, který vychoval šest olympionik­ů, má problém. Rodiče dětí, které trénoval v oddílu plavání pod hlavičkou TJ Znojmo, přišli na to, že část příspěvků, které platili, putovala několik let na účet Kyněrovy soukromé společnost­i, nikoli na účet tělovýchov­né jednoty, jak se mylně domnívali.

Číslo účtu uvedené na přihláškác­h plavců do oddílu TJ Znojmo se totiž shodovalo s číslem účtu spo- lečnosti s názvem Znojemské plavání. Podle interních materiálů klubu, které má MF DNES k dispozici, si Kyněrova soukromá společnost navíc nárokovala každoročně od TJ Znojmo 200 tisíc korun. Jen za jeden rok tak TJ Znojmo odváděla 600 tisíc korun, které skončily na účtu soukromé společnost­i. Podobný systém přitom fungoval minimálně posledních šest let.

Rodičům vadilo, že jim Kyněra existenci dvou účtů nevysvětli­l, a tak podali trestní oznámení, ve kterém jej viní ze zpronevěry i dotačních podvodů. Kyněra nechce financován­í nijak komentovat.

„TJ Znojmo, stejně jako oddíl plavání, jsou soukromými subjekty. Na jejich hospodařen­í tudíž nedopadají povinnosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Nevidíme tak jediný důvod, proč interní informace o hospodařen­í poskytovat,“reagoval na dotaz MF DNES. Kdo má ale do finan- cování co mluvit, je město Znojmo, které oddíl plavání dotuje. Jen loni do něj poslalo milion korun, na soustředěn­í a soutěže skoro 166 tisíc.

Jenže vyšlo najevo, že stejné soustředěn­í si nechal Kyněra proplatit i od rodičů plavců – získal tak dvojí peníze na jednu věc. Dotaci proto radnice kvůli pochybnost­em stopla. Radnice už také plavcům vypověděla nájemní smlouvu na bazén. Z oddílu plavání kvůli kauze odešlo skoro devadesát dětí. (md)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia