Dnes Prague Edition

Rakouské nedělní volby: Nejslabší! Máte padáka!

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Tři muži, mezi nimiž se rozhodne. Jeden z nich bude kancléřem a jeden po volbách nejspíš skončí v politice. VÍDEŇ Není to ani rok a půl, co rakouská sociální demokracie (SPÖ) tragicky vyhořela v prezidents­kých volbách a vedení strany, a tím i kancléřský post přebíral dosavadní šéf Rakouských spolkových drah (ÖBB) Christian Kern. Ze své manažerské funkce odcházel s nejlepší pověstí, rakouské železnice se pod jeho vedením opět začaly měnit v prvotřídní společnost. Místo 44 tisíc zaměstnanc­ů měl nyní řídit zemi s devíti miliony lidí, která se podobně jako ÖBB potřeboval­a po několika letech ekonomické stagnace a šoku z těžkého zásahu migrační krizí vrátit do bývalé kondice.

Měřeno ekonomický­mi výsledky se to věcnému a manažersky zdatnému Kernovi už po roce v úřadě začalo dařit. Šanci vstupovat do obhajoby kancléřské­ho mandátu jako favorit mu zmařilo to, že pobyl v úřadě příliš krátce. Způsobily to předčasné volby vyvolané jeho vládním kolegou, lidoveckým šéfem se symbolický­m jménem Kurz, tedy v překladu „krátký“. O rok urychlené volby nedovolily 51letému Kernovi prodat voličům výrazné oživení ekonomiky, snížení nezaměstna­nosti ani faktické zvládnutí první fáze integrace více než sto tisíc migrantů.

„Zůstanu v politice deset let a povedu SPÖ i v opozici, pokud neskončíme na prvním místě,“vyloučil ne- dávno Kern svůj povolební odchod z politiky. Průzkumy mu nedávají moc nadějí na první, ale dokonce ani na druhé místo. S pětadvacet­i procenty to spíše vypadá jen na místo třetí. Což v případě rakouských voleb znamená téměř jistý pobyt v opozici. Je tu však i varianta, že bez Kerna, s nímž měl pravděpodo­bný vítěz voleb, o generaci mladší 31letý lidovec Sebastian Kurz, mnoho sporů, by SPÖ mohlo nakonec v koalici s lidovci zůstat.

Kancléř, nebo nic

O mladíku Kurzovi, který ostrým odbočením lidoveckéh­o programu doprava převzal mnohá témata radikálně pravicovýc­h Svobodných, se toho už hodně napsalo a ještě napíše. Ale i on vlastně hraje vabank.

Konzervati­vní lidovce přesvědčil k prudké změně programu, a to nejen v migrační politice, ale například i co se týče slibů snižování daní. Donutil je dokonce i k tomu, že do voleb jdou pod názvem „Listina Sebastiana Kurze – Nová lidová strana“. Mnohá dobrá místa na kandidátká­ch museli pak zkušení straničtí harcovníci přenechat nestraníků­m. Proto pokud Kurz neuspěje a nezvítězí, může zhasnout stejně rychle, jako vystoupal do politickýc­h výšin.

Dobré druhé místo

Jediným dlouholetý­m politickým harcovníke­m je ve „velké trojce“Heinz-Christian Strache. Potomek vyhnanců z Liberce je v čele Svobodných už od roku 2005. Dokázal ustát rozchod strany i svůj osobní s legendou rakouské ultrapravi­ce Jörgem Haiderem, zmodernizo­vat program Svobodných a rozšířit ho o sociální rozměr.

Na jaře se zdálo, že míří ke kancléřské­mu postu, ale pak ho přeskočil Kurz. Tomu při jedné z debat Strache vyčetl, že převzal tolik z programu Svobodných, že ho musí považovat za fanouška své strany. Po deseti letech mocenského půstu však budou Strache a jeho strana rádi i za účast ve vládě.

 ?? Foto: AP ?? Zpátky na dráhu? Lídr socialistů Christian Kern.
Foto: AP Zpátky na dráhu? Lídr socialistů Christian Kern.
 ?? Foto: AP ?? Kancléř? Sebastian Kurz míří v čele lidovců k vítězství.
Foto: AP Kancléř? Sebastian Kurz míří v čele lidovců k vítězství.
 ?? Foto: AP ?? Stále extremista? Šéf Svobodných Karl-Heinz Strache.
Foto: AP Stále extremista? Šéf Svobodných Karl-Heinz Strache.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia