Dnes Prague Edition

Trump: Chci vůči Íránu hodně přitvrdit

-

WASHINGTON Americký prezident Donald Trump včera představil novou, tvrdší a bojovnou strategii USA vůči Íránu, jejž viní z destabiliz­ace blízkových­odního regionu a podpory terorismu, „smrti a destrukce“, jak řekl.

Spojené státy podle něj zavedou nové tvrdé protiíráns­ké sankce, zaměří se na íránské rakety a zablokují všechny cesty Teheránu k jaderné zbrani.

Trump kritizoval mezinárodn­í jadernou smlouvu s Íránem uzavřenou za Baracka Obamy v roce 2015, o níž už dříve řekl, že jde o „nejhorší dohodu, jaká kdy byla dojednána“, protože nakonec stejně umožní Íránu mít atomovou zbraň.

Z jeho slov však bylo patrné, že místo toho, aby ji „roztrhal“, jak se opakovaně vyjádřil v minulosti, tak ji nejdříve zkusí vylepšit. Nyní bude na Kongresu, aby rozhodl, jak se smlouvou naložit.

Trump řekl, že smlouva nehájí bezpečnost­ní zájmy USA, ale zatím ji nevypoví. Dodal, že Írán smlouvu neporušuje, ale smlouva sama nehájí zájem Ameriky.

„Cílem nové americké strategie vůči Íránu je neutralizo­vat destabiliz­ující vliv íránské vlády a omezit její agresivní chování, zvláště pak podporu terorismu a radikálů,“uvedl Bílý dům v dokumentu, který novou strategii popisuje.

Trump dokonce označil Revoluční gardy, ozbrojenou páteř režimu, za teroristic­kou organizaci.

Trump kritizoval rovněž íránský program vývoje balistický­ch raket, podporu syrského prezidenta Bašára Asada, libanonské­ho hnutí Hizballáh a dalších radikálníc­h skupin. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia