Dnes Prague Edition

Proč Thajci chodí celý rok v černém

Společnost

-

Jindy usměvavé Thajsko truchlí. Lidé se oblékli do smutečních barev, nesmí se pouštět hlasitá hudba, většina televizí vysílá černobíle. Rok po smrti zbožňované­ho krále Adundéta se země připravuje na velkolepý pohřeb.

Jako by ta řada neměla konce. Táhne se od brány královskéh­o paláce, kolem parku Saranrom, nekončí ani na druhém břehu kanálu Rop Krung. Měří přes dva kilometry a působí jako jednobarev­ný had: všichni její členové jsou totiž odění v černém.

S blížícím se večerem se spustí ostrý monzunový liják a turisté utíkají pod stříšky. Černá řada zůstává nehybná, jen trochu změní barvu, jak někdo vytáhne deštník či barevnou pláštěnku. Odejít? Nepřichází v úvahu. Vždyť další taková šance už nepřijde. Cíl všech čekajících je onu říjnovou středu stejný: přijít se poklonit thajskému panovníkov­i Pchúmipcho­novi Adundétovi, jehož tělo v paláci zatím ještě leží.

Ve čtvrtek se brány paláce zavřou a začne příprava na den, který by Thajsko raději nikdy neprožilo. Na pohřeb krále, kterého země nekriticky milovala.

Vážné zdravotní problémy sužovaly Adundéta dlouho. Před rokem, 13. října 2016, jim v 88 letech podlehl.

Usměvavý národ zachvátil žal. Thajci oblékli smuteční barvy – černou a bílou, měsíc se nepořádaly večírky, rušila se sportovní klání, třeba sezona fotbalové ligy rovnou skončila. Kina či divadla utlumila provoz.

Od nemocnice Siriradž, kde byl dlouhodobě nemocný král hospitaliz­ovaný a před níž se Thajci modlili za jeho uzdravení, se zástupy lidí pozvolna přesunuly právě ke královském­u paláci, kam tělo mrtvého krále přemístili. Za necelý rok, kdy mu tam veřejnost mohla vzdát hold, přišlo přes 12 milionů lidí. Smutek

Ti poslední dorazili během prvního říjnového týdne.

Trůnní sál královskéh­o paláce sice zavíral ve čtvrtek, ale lepší bylo přijít do „nekonečné“fronty už ve středu. Někteří se totiž dočkali až po celonočním čekání; unavení, ale s klidným svědomím, že mohli projevit úctu zbožňované­mu panovníkov­i.

Adundét vládl od roku 1946. Komentář listu Bangkok Post na jeho panování vzpomíná výmluvně: „Když začínal, měli jsme toho málo. Když skončil, měli jsme toho o tolik víc.“Politickou moc sice osobně nespravova­l, přesto se mu přičítá zásadní podíl na zachování stability země v nejistých časech plných krvavých protestů, vojenských pučů, mnohonásob­ných změn ústavy či finanční krize v 90. letech.

Miláček národa? Ne, to by bylo podcenění. Adundét měl takřka Krematoriu­m božskou auru. Řada Thajců usíná s jeho fotografií na nočním stolku. Jeho portrét visí v každém taxíku, kanceláři či obchodě. Diváci v kinech před začátkem filmu povstávají, to když se brýlatý muž objeví na plátně.

Nezměrnou popularitu si zesnulý panovník vysloužil – kromě diplomatic­ké zručnosti – také skromným vystupován­ím. Thajci obdivovali i jeho charizma a všelijaká nadání: byl zručný fotograf, jazzový hudebník a skladatel, účastnil se jachtařský­ch soutěží, kreslil a psal knížky. Ta o jeho psovi se stala bestseller­em a prodávala se v Thajsku více než Harry Potter.

„Hlavně chodil mezi nás. Staral se o chudé lidi,“připomíná 21letý Thajec Annon.

Pravda, těžko od něj čekat jiná slova, neboť králova pozice je v zemi nedotknute­lná. Každému, kdo by ho pomlouval nebo mu vyhrožoval, hrozí tři až patnáct let vězení. I téma jeho potenciáln­ího skonu bylo tabu. Jenže ani zákon nemůže zastavit smrt.

Thajsko po ní čekají nevyzpytat­elné časy. Na trůn zamířil Adundétův syn, 65letý Mahá Vatčirálon­gkón, také známý jako Ráma X. „A ten tak oblíbený není,“říká Annon diplomatic­ky; ve skutečnost­i nástup muže se zálibou v gamblingu a s pověstí playboye vzbuzuje obavy. „Nový vládce přichází z armády. Je z něho cítit přísnost. O to víc postrádáme laskavost starého krále,“pokračuje Annon.

Mladý Thajec denně pracuje v rodinné restauraci, k tomu si přivyděláv­á ježděním pro alternativ­ní taxislužbu Uber. Není to zrovna hladký způsob obživy. Uber je v Thajsku zakázaný, víc než postihy však Annona děsí konflikty s taxikáři. Ti mají na řidiče Uberu spadeno, a jak nějakého vypátrají, může být obvykle rád, když skončí jen u hádky.

Rok od Adundétovy smrti je jiný. „Atmosféra v Bangkoku se změnila. Lidi se tolik nehádají, ubylo handrkován­í,“tvrdí Annon. K poklidnému truchlení vyzvala Thajce vojenská junta a posmutnělý národ si apel vzal za svůj.

S blížícím se pohřbem, který bude trvat od 25. do 29. října, se pravidla v zemi ještě zpřísnila. Nosit se mají smuteční barvy (černá, bílá, šedivá), televizní stanice místo zábavních programů nasazují dokumenty o Adundétovi a barevná saturace obrazu se musela snížit o 40 procent. Vlajky visí na půl žerdi.

Po celém Bangkoku plápolají černobílé fábory, takřka všude jsou vystaveny portréty zesnulého krále. Jeho tvář se objevuje při vstupu na zpravodajs­ké weby i při použití bankomatu. Lidé si na Facebooku nastavují černobílé profilové fotografie, připínají k nim smuteční stužku, někdo volí dokonce jen černé pozadí. 26. října, v den kremace, budou mít Thajci volno.

Obřad se uskuteční v parku Sanam Luang vedle královskéh­o paláce a očekává se účast až 250 tisíc truchlícíc­h. Náklady na celou akci včetně stavby nového královskéh­o krematoria se odhadují nejméně na miliardu bahtů (660 milionů korun).

Pohřbem skončí jedno z nejsmutněj­ších období v historii země. Jen aby ho krátce nato vystřídalo jiné, plné obav a nejistoty.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia