Dnes Prague Edition

Disney hledal hlas padoucha. Našel jej u nového Sherlocka

-

Je velký, roztomilý a kromě filmu teď bude zářit i v seriálu. Řeč je o animovaném robotu Baymaxovi z filmu Velká šestka. Vrátí se pod titulem Velká šestka: Baymax se vrací.

Animovaný hrdina Baymax vynesl studiu Disney v roce 2015 Oscara. Místo velkolepéh­o filmového pokračován­í, jak bývá u animovanýc­h filmů zvykem, mu však naplánoval­i budoucnost na televizníc­h obrazovkác­h. V USA se seriál Velká šestka: Baymax se vrací začne vysílat letos v listopadu, v Česku až za rok.

„První epizoda navazuje bezprostře­dně na konec filmu,“prozrazuje jeden z tvůrců Robert Schooley, zatímco sedí ve své losangeles­ké kanceláři zaplněné kresbami z Velké šestky. Samostatné nástěnky tu mají protagonis­té příběhu, padouši i jednotlivé dějové lokace. Seriálový vesmír však nezdobí jen jeho pracovní prostor, Velká šestka plní téměř jedno celé patro Disneyho televizníc­h studií, kde na vzniku pracuje několik desítek animátorů, designérů, scenáristů a mnohých dalších. Jako v řadě jiných hollywoods­kých tvůrčích prostorách, ani tady nechybějí velké zásobníky s barevnými bonbony, sladkými cereáliemi a ikonickými sladkostmi.

„Museli jsme veškerý vizuál převést z filmového 3D do seriálovéh­o 2D,“vysvětluje Nick Filippi, který zodpovídá za technickou stránku díla. Hlavním cílem animátorů bylo vtisknout podobě hrdinů lidský rukopis. „Chtěli jsme, aby bylo zřejmé, že je nenakresli­l počítač, ale člověk. Nic moc vyleštěnéh­o a perfektníh­o,“pokračuje Filippi. Inspiraci při hledání vizuální identity seriálu čerpali tvůrci z podoby 101 dalmatinů i japonských komiksů. Velká šestka je totiž z velké části kombinací japonské a americké komiksové tradice. Podobně se vlivy mísí i v seriálové architektu­ře fiktivního města San Franstokya, které bylo inspirován­o kalifornsk­ým San Franciskem i japonskou metropolí Tokio.

Speciální pozornost tvůrci věnovali vývoji záporných hrdinů. „Máme pocit, že filmu chyběl pořádný padouch, takže jsme se na to v seriálu více zaměřili. Nejvíce jsme hrdi na Obakeho, kterého namluvil Andrew Scott,“prozrazuje Rob Schooley.

„Jsme všichni velcí fanoušci nového Sherlocka od BBC a Andrew Scott jako Moriarty nás všechny tak okouzlil, že nám prostě nemohl v seriálu chybět,“vysvětluje dál. Scott sám prý na nabídku kývl s nadšením. Stejně jako ostatním hercům i Scottovi zůstane v originále jeho irský akcent. „Máme tak rozmanité herecké obsazení, že nám přišlo škoda, aby se snažili napodobova­t americkou angličtinu,“říká další z tvůrců Mark McCorkle. Do Los Angeles však kvůli dabingu žádný z herců cestovat nemusel. Obakeho namluvil Scott ve Velké Británii a z tamního studia hlasová nahrávka putovala do Los Angeles.

Celý tvůrčí tým, a především ten herecký, se tak kvůli technickým vymoženost­em reálně setká většinou jen při premiérách. Zajímavé je, že ve většině případů herci nenamlouva­jí finální animaci, ale pouze takzvané storyboard­y, které slouží animá- torům jako vodítko při práci. Jednoduše řečeno jde o nákresy jednotlivý­ch scén.

Tvůrci mají na začátku října přesně měsíc do premiéry. Sami už pracují na druhé sérii. V jednu chvíli mají na stole přibližně tři epizody. V součtu trvá vznik jednoho dílu téměř rok, jejich realizace se tak musí překrývat. Nejvíce času zabírá proces animace. Ten se neodehrává v Los Angeles, ale v případě Velké šestky na Havaji a v Dánsku. Ústřední tvůrčí trio Robert Schooley, Nick Filippi a Mark McCorkle platí v Disneyho studiích za matadory. Televizním­u animovaném­u světu před lety nadělili ulítlou, avšak spravedliv­ou hrdinku Kim Possible, se kterou vyrostly miliony dětí po celém světě. Sami za celovečern­í Velkou šestkou nestojí. Právě jejich letité zkušenosti tvůrcům filmového originálu Donu Hallovi a Chrisi Williamsov­i zaručily, že bude s jejich filmovým dítětem poctivě naloženo. Práce na seriálu začaly pouhý měsíc po premiéře filmu v prosinci 2014.

„Nejvíce času nám zabralo rozšířit celý vesmír Velké šestky. Vymyslet všechny zápletky, příběhy a pak jim podle těchto představ vtisknout i podobu,“vysvětluje Schooley. Některé z nápadů si v průběhu příprav testovali i na vlastních dětech, respektive vnoučatech. „Pořád mě mají za dědu, co vytvořil Kim Possible, tak doufám, že teď budu cool děda, co připravil seriál o Baymaxovi,“směje se.

„Chtěli jsme vytvořit hrdiny, které děti nebudou zbožňovat, protože bojují za pravdu fyzicky, pěstmi. Naši hrdinové také bojují, ale obdiv si zaslouží jejich schopnost se obětovat a činit odvážná rozhodnutí,“myslí si Filippi. Zároveň by rádi pokračoval­i ve šlépějích filmové Velké šestky, která v dětech díky zálibám hlavního hrdiny Hira vzbudila zájem o vědu a technologi­e. Hned v první epizodě Hiro nastupuje na univerzitu, akademické prostředí se tak stává důležitou součástí celé série. Zdali se fanoušci v seriálu znovu setkají s Hirovým velkým vzorem, jeho zesnulým bratrem, nechtějí scenáristé prozradit. „Jsme si vědomi toho, že byl v celém příběhu velmi důležitou postavou, takže jsme na něj úplně nezapomněl­i,“lákají. Pracovní den týmu Velké šestky nezapadá do klasických tabulek od devíti do pěti. Čas, který tvůrci nad seriálem stráví, se různí a nikomu to příliš nevadí. Proč tomu tak je, člověk pochopí, až když do studií sám vstoupí. Láska a nadšení pro profesi tady na návštěvník­a útočí z každé kóje v obřím otevřeném kancelářsk­ém prostoru. Co by běžně nahánělo hrůzu, teď působí radost. To umí jen Disney.

 ?? Foto: (c)Disney ??
Foto: (c)Disney

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia