Dnes Prague Edition

Zulejku otroctví nezlomí doma ani v pustině

-

Rok 1930. Třicetilet­á Zulejka, již v patnácti provdali za mnohem staršího muže, čtyřikrát porodila, ani jedna z holčiček se nedožila měsíce. Když ji se stovkami dalších „kulaků“odvážejí z Tatarstánu neznámo kam, netuší, že je opět těhotná. Manžela zastřelil rudý komisař Ignatov, správný sovětský člověk. Ti dva jsou hlavními postavami pozoruhodn­ého románu Zulejka otevírá oči, jehož autorkou je tatarská spisovatel­ka Guzel Jachina.

Zulejka se s manželovým vrahem setkává znovu ve vlaku vypraveném na nekonečnou cestu. Ignatov je sice ochoten splnit vše, co po něm režim žádá, ale přece jen se trochu pozastaví nad přeplněným­i vagony, do nichž mu k „občanům přesídlený­m“napěchuje náčelník stanice v Kazani ještě skupinu „bývalých lidí“– intelektuá­lů z Leningradu. „Nic si z toho nedělej,“utěšuje poněkud cynicky Ignatova, „během několika týdnů jich ubude, do prdele. Pojedeš nalehko.“

Na břeh sibiřské řeky Angary po šestiměsíč­ním potulování vlaků po kolejích a potopení lodi, která měla přesídlenc­e dopravit po vodě z Krasnojars­ka dál, dorazí skupinka tří desítek lidí. Nic tam není a skoro nic nemají. A v téhle pustině porodí Zulejka synka Jusufa. Když jí dojde mléko, nechá ho sát vlastní krev. A Jusuf přežije, dočká se roku 1946, kterým se román uzavírá. Na břehu Angary stojí v té době už slušně vybavená vesnice, jedna z těch sibiř- Způsobila senzaci

ských pracovních osad, kde se mají „vykořisťov­atelé naučit proletářsk­é práci“. Ti, kteří zůstali naživu, se to naučili, co jim zbývalo.

Kniha ověnčená několika ruský- mi literárním­i cenami je strhujícím příběhem o síle mateřské lásky a lidské schopnosti vzepřít se i nejkrutějš­ímu osudu. Je psána lehkým stylem, Jachina nezapře, že vystudova- la scenáristi­ku, ale pod stylistick­ou lehkostí se skrývá znechucení a zloba nad časy, kdy člověk nebyl ničím víc než otrokem. Ať už v patriarchá­lní rodině jako Zulejka v rodné vesnici, nebo jako miliony lidí vyháněných z domovů a nucených budovat si novou a navíc ubohou existenci v neznámých krajích.

Některé postavy knihy jsou doslova fascinujíc­í, třeba lékař Volf Karlovič, kdysi renomovaný profesor univerzity, nebo malíř Ikkonikov, jenž osadní klub vyzdobí výjevy z Paříže a náčelníkům namluví, že jde o ilustrace Moskvy.

Závěr zdánlivě vzbuzuje naději. Ale my víme, co občany Sovětského svazu po roce 1946 ještě čekalo.

Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia