Dnes Prague Edition

Nohavica opět slibuje zábavu pro halu

-

Ve čtvrtek se v pražské O areně uskuteční velká a očekávaná akce. Po čtyřech letech se do hokejové haly vrací Jaromír Nohavica.

Jeden z našich nejúspěšně­jších písničkářů si pro největší tuzemskou halu připravil program vpravdě komorní. Doprovázet jej bude pouze dvojice muzikantů, kterou Nohavicovi fanoušci znají i z jiných jeho koncertů.

Především je to polský pianista a akordeonis­ta Robert Kusmierski, který společně se zpěvákem hudebně táhl například i pětici zastavení v pražském Lucerna Music Baru, kam letos v červnu vyvezli – poprvé mimo Ostravu – svůj Kabaret BO! Duo doplní ještě bubeník a perkusioni­sta Pavel Pláňka. „ Je to prostor pro mou hudbu neobvyklý a nezapomenu­telný,“říká Nohavica. „Ale co můžu chtít víc? Zahraju si na krásném místě a před krásným publikem.“

Mohlo by se tedy zdát, že studený S harmonikou prostor hokejové arény, se kterým někdy mívají problém i velké a hlučné kapely, hrozí rizikem, že by Nohavicův koncert nemusel vyjít podle představ. To jsou však liché obavy. Písničkář si totiž obdobný formát vyzkoušel už před čtyřmi roky. A úspěšně.

Tehdy halu zaplnil hned dvakrát. Poprvé se tu představil za doprovodu Janáčkovy filharmoni­e a naplnil sportovní ochozy až nečekaně košatými aranžemi. Den poté nastoupil na pódium O2 areny právě jen s Kusmierský­m.

„Scéna byla doslova nijaká a pohybovali se po ní celou dobu jen dva muzikanti: Nohavica a jeho akordeonis­ta a klavírista Robert Kusmierski. Přesto byla plnější než na řadě show na stejném místě, které sázejí na šálivé efekty,“psal tehdy v recenzi na vystoupení Honza Vedral.

„Nohavicův koncert byl důkazem, že méně je opravdu více. Magická atmosféra Darmoděje, Já chci poezii, Sarajeva, Zítra ráno v pět anebo Minulosti smazala veškerá pravidla prostoru. Při nich to totiž v největší tuzemské hale vypadalo jako v intimním klubu, na čemž se podepsaly i atmosféric­ké chorály, které na rozdíl od předchozíh­o večera zpívalo skutečně celé publikum. Jako by snad bylo někde na Portě a ne ve studené hale.“Tolik „dobový“dojem a dá se předpoklád­at, že v triu bude chystaný pražský koncert neméně zdařilý.

Nohavica navíc v létě prokázal, že je ve formě. Jeho Kabaret BO! je sice obohacený o divadelní prvky a skeče, které má na starosti především herec Jiří Krhut, ale ani po hudební stránce se diváci rozhodně nenudili.

Milostná píseň skrz naskrz prošpikova­ná nejrůznějš­ími pojmy z hokejové terminolog­ie si srdce tuzemského fanouška získala stejně jako skladba o depresi nebo na místě vytvářené rýmy na zadaná slova od diváků. Sloka ve znění „Souboj, svíčková, Baník, jak se to rýmuje? Souboj kazí partu, svíčková zůstala mi na rtu, Baník poráží Spartu...“tedy v O2 areně nezazní, šlo skutečně o momentální improvizac­i, ale písničkář si jistě najde jiné špílce na téma napjatých vztahů Prahy, Ostravy i jejich obyvatel. A diváci jim zase budou tleskat a smát se, stejně jako v jiných případech, kdy Nohavica míchá dílem drsný a dílem laskavý humor tím způsobem, který ovládá jako málokdo jiný.

V době uzávěrky tohoto textu byly vstupenky na čtvrteční koncert v O2 areně prakticky vyprodané, dá se však čekat, že pořadatel na poslední chvíli uvolní například propadlé rezervace či jiným způsobem vyčaruje pár volných míst. Takže se vyplatí dostupnost lístků hlídat. Byla by totiž škoda nechat si tuhle jedinečnou událost ujít.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia