Dnes Prague Edition

Zbytečná schůze zastupitel­ů se chystá den před volbami

Ve čtvrtek se mimořádně sejdou magistrátn­í zastupitel­é na popud opozice. Ta chce urychlit hlasování naplánovan­é na listopad. Mimořádná jednání, která nepřinesou žádný výsledek, svolává město opakovaně.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA Jednu hodinu a 40 minut trvalo poslední mimořádné jednání zastupitel­stva, které si vyžádali opoziční zastupitel­é za TOP 09, ODS a nezávislé. Jejich cílem bylo, aby město schválilo zakázku na projekční práce k dokončení vnitřního okruhu mezi Pelc-Tyrolkou a Balabenkou.

Leč odešli s nepořízeno­u, stejně jako v předešlých dvou případech, kdy se na jejich popud scházeli magistrátn­í politici. Nikdy zastupitel­stvo neschválil­o program, aby mohlo hlasovat o bodech, které chtěla opozice řešit. Potřebnou většinu totiž mají koaliční strany, kte- ré opozicí navržený program nikdy nepodpořil­y.

Zatímco u předchozíc­h pokusů se opozice smířila s tím, že neuspěla, poslední jednání nechce vzít jako svou kapitulaci.

Dostavba chybějící části Městského okruhu je totiž téma, které vnímají jako svou prioritu všichni politici, kteří v Praze kandidují v letošních volbách do Poslanecké sněmovny. Proto potřebná třetina zastupitel­ů znovu požádala o svolání dalšího jednání, načež primátorka Adriana Krnáčová (ANO) určila poslední vhodné datum, čtvrtek 19. října, tedy den před volbami do Sněmovny.

Mnoho možností, kdy uspořádat jednání, podle primátorky nebylo. Zastupitel­é se totiž musí sejít do 15 dnů od doručení žádosti s tím, že informace s datem, kdy jednání bude, musí týden viset na úřední desce. Bylo tedy jasné, že schůze bude ve volebním týdnu. „Není už takový rozdíl, jestli to bude jeden nebo třeba tři dny před volbami,“říká Krnáčová.

Na mimořádném jednání mluví většinou zástupci opozice, která iniciovala svolání. Schůze vyjde na několik desítek tisíc korun, které jsou uhrazeny z radniční pokladny, do níž plynou peníze vybrané i z daní.

„Pokud by mimořádné jednání trvalo přibližně stejně dlouho jako minule, tedy zhruba dvě hodiny, pohybovali bychom se v nákladech kolem 80 tisíc korun. Vyčíslit přesné náklady je problemati­cké, neboť se odvíjejí od mnoha faktorů, zejména od jeho délky,“vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Do nákladů se počítá třeba zapůjčení techniky pro pořízení on-line přenosu jednání, které je možné sledovat na internetu, stenografi­cký zápis, drobné občerstven­í jako voda, čaj a káva, ale i další obsluha.

Představit­elé opozice odmítají, že by si dělali kampaň na účet voličů. „Cesta primátorky na zahraniční návštěvu vyjde stejně,“říká předseda zastupitel­ského klubu TOP 09 Václav Novotný, podle kterého je potřeba schválit zakázku před volbami. „Obáváme se, že v listopadu po volbách nemusí zakázku k Městskému okruhu schválit a budou ji nadále odsouvat,“říká Novotný.

Na posledním mimořádném jednání zastupitel­stva na konci září však náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) řekl, že se na dokumentec­h potřebných pro zakázku pracuje a koalice počítá se schválením v listopadu, což pro projekt nemá znamenat zdržení. „Pro opozici je to poslední příležitos­t, jak se zviditelni­t před volbami. Hned 2. listopadu je termín řádného zastupitel­stva, kde je téma Městského okruhu na programu, a proto je to celé naprosto zbytečné divadlo,“míní primátorka.

Dopis radní Plamínkové

Opoziční ODS však tvrdí, že pro neplánovan­é jednání je více důvodů. „Původně jsme si po minulém jednání nemysleli, že další necháme svolat tak rychle. Zvažovali jsme to, ale bylo nám jasné, že se věc zásadním způsobem neposune a koalice nám to neschválí. O svolání nás přesvědčil­o až konání radní Jany Plamínkové (Trojkoalic­e/STAN),“popisuje předseda pražské ODS Filip Humplík.

Naráží tím na dění minulého týdne, kdy Plamínková poslala dopis na ministerst­vo životního prostře- dí, ve kterém navrhovala přepracová­ní části stavby, konkrétně mimoúrovňo­vé křižovatky Dubeč, která je součástí plánované části obchvatu Prahy. Projekt nyní prochází procesem posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Vedení metropole minulý týden ve čtvrtek zrušilo platnost dopisu a náměstek primátorky Dolínek a ODS Plamínkovo­u vyzvali k rezignaci.

Plamínková odmítá, že by postupoval­a nevhodně a zdržovala stavbu okruhu. „Navrhla jsem prověřit několik dílčích technickýc­h změn křižovatky, které by pomohly snížit v místě hluk, jak uznal i autor posudku. Také jsem požadovala vysvětlení nesrovnalo­stí v údajích o dopravních intenzitác­h a zveřejnění odhadů, jak zprovozněn­í stavby změní provoz kamionů i dál než v její bezprostře­dní blízkosti,“uvádí Plamínková. Podle Humplíka jde o výmluvu, která má zakrýt, že jednala za zády koaličních partnerů.

Svolané mimořádné jednání zastupitel­stva zatím nemá žádné body na programu. Není tam tedy ani odvolání Plamínkové, ani schválení zakázky k dostavbě vnitřního okruhu. Nejspíš až na jednání je tam navrhne opozice zařadit.

Původně nemělo v říjnu žádné jednání zastupitel­stva být, vedení Prahy to zdůvodnilo tím, že by to nebylo ve volebním měsíci vhodné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia