Dnes Prague Edition

Rádi chodí po betonu a nesmějí „tučný“jetel. V Troji jsou 85 let

-

Pražská zoologická zahrada chová koně Převalskéh­o už 85 let. V zajetí se v Čechách narodilo 235 hříbat. TROJA Krev divokých koní se vrací z Troji do pouště Gobi B. Je to krev hřebce Aliho a klisny Minky.

První pár koní Převalskéh­o přišel do tehdejšího Českoslove­nska ve 20. letech minulého století z německého Halle. Koně byli zpočátku ve školním statku v Netlukách, ale v roce 1932 je odborníci převezli do zoologické zahrady v Praze.

Minka za rok přivedla na svět první hříbě. Tím Ali a Minka začali příběh, ve kterém mají své místo lety armádními speciály na vzdálenost šesti tisíc kilometrů a napjaté čekání chovatelů, zda koně z Troji ve své původní domovině obstojí.

Převaláci pocházejí ze stepí a pouští Mongolska. Od toho se odvíjejí i podmínky, které potřebují ke svému životu v zajetí.

Důležité je například to, aby chodili po tvrdém podkladu, tak aby si přirozeně obrušovali kopyta. „Mohou být ve výběhu s trávou, ale zároveň musí mít možnost tvrdého povrchu. Úplně nevhodné je třeba bahno, do kterého se boří,“říká úvodem kurátor chovu kopytníků v Zoo Praha Jan Marek.

S nehostinno­stí domoviny koní souvisí i jejich krmení. Protože jim stepi a pouště nabízejí jen omezený výběr stravy, je třeba těmto skromným podmínkám přizpůsobi­t i krmení zvířat v zajetí. „V době, kdy je venku zelená tráva, mají možnost se pást, případně dostávají i nasekanou trávu. Důležité je, aby tráva neobsahova­la například jetel nebo vojtěšku. Tyto rostliny jsou velmi bohaté na bílkoviny a koně by mohli mít zdravotní problémy,“říká kurátor. Jídelníček jim zpestřuje i mrkev a granule.

Zvířata žijící ve volné přírodě pečují o svou srst tím, že se válejí v prachu. I to je součástí jejich života v zahradě. Díky prachu se koně zbavují kožních parazitů a napomáhají odstranění odloučené srsti.

Pobyt v zahradě kopíruje i sociál- Koně Převalskéh­o

ní život divokých zvířat. V přírodě koně přirozeně vytvářejí stáda. V jejich čele stojí hřebec, který kolem sebe má harém několika klisen a hříbata. Stáda jsou různě velká od tří- či čtyřhlavýc­h stád po stáda o počtu dvaceti zvířat.

V Zoo Praha je v současné době šestičlenn­é stádo, kde jsou u hřebce tři kobyly a dvě hříbata. Další stádo o jedenatřic­eti koních je na statku v Dolním Dobřejově.

„Pokud jsou mezi hříbaty ve volné přírodě hřebečci, tak je v době dospívání vůdčí hřebec od stáda vyžene. Tito mladí hřebci následně často vytvářejí takzvané bakalářské stádo. Z něho v dospělosti odcházejí a snaží se vytvořit si stádo s vlastním harémem. Klisny získávají soubojem s dospělými hřebci,“dodává kurátor. Součástí sociálního života koní Převalskéh­o je i vyloučení starého vůdčího hřebce ze stáda. Pokud v boji o harém prohraje s mladším sokem, zůstává sám, nový harém již nevytváří.

Chovu koní Převalskéh­o se v Zoo Praha daří. Od roku 1932 se zde narodilo 235 hříbat. Díky tomuto úspěchu se zoo mohla zapojit do projektu, jehož cílem je jejich návrat do volné přírody.

První koně z Prahy do Mongolska letěli v letech 1995–2000. Trojská zoo je tam tehdy nevypravil­a sama, ale v rámci mezinárodn­í spolupráce. Od roku 2011 zahrada organizuje vlastní převozy.

Celkem se takto podařilo do přírody z Prahy navrátit dvacet sedm koní. Dodnes jich žije dvacet pět. Příčinou úhynu byly zdravotní potíže, v jednom případě klisna podlehla kolice, ve druhém byl příčinou smrti nespecifik­ovaný zdravotní problém.

„Koně jsou k životu v tvrdých podmínkách mongolské stepi Gobi B geneticky vybaveni, a tak jim nevadí ani mrazy kolem 40 °C, které tam část roku panují,“říká Jan Marek. Zdárné zvládnutí krutých mrazů jim pomůže přečkat i jejich osrstě- Fakta Pražská historie koní Převalskéh­o

Říjen 1932

1933 1945 1959 Červen 1969 1993 1995 2011 2017 ní. Koně na zimu reagují tak, že jim naroste dlouhá a hustá srst.

Zvířata vhodná k převozu pečlivě vybírají koordináto­ři chovu na základě jejich povahy, chování i celkového stavu. Vybraní koně spolu rok žijí ve statku v Dolním Dobřejově. Při vypuštění se proto znají, což celý proces jejich návratu do volné přírody usnadňuje.

Návrat koní do volné přírody je možný i díky dohodě zahrady s Armádou České republiky. Transport probíhá letouny CASA, do kterého se vejdou najednou čtyři bedny s koňmi. Místo, kde pražští koně najdou svůj nový domov, je pro Zoo Praha symbolické. A to ze dvou důvodů. První chovný pár koní do zahrady pocházel právě z Gobi B. Druhá symbolika je úzce spojena s původní volně žijící populací koní Převalskéh­o. „Gobi B je zároveň místem, kde byl kůň Převalskéh­o ve volné přírodě spatřen naposledy,“říká kurátor.

Další transport zahrada plánuje na začátek léta příštího roku. Dějištěm mezinárodn­ího šachového turnaje se posedmé stal speciální šachový vlak. Vyjel včera v 10 hodin z pražského hlavního nádraží do Olomouce, Trenčína, Bratislavy a přes Lednici se 17. října vrátí zpět do Prahy. V průběhu jízdy se mezi jednotlivý­mi etapovými městy bude hrát devítikolo­vý turnaj v rapid šachu. Přihlásilo se 84 hráčů ze 17 zemí. Do vlaku nastoupili vedle českých šachistů například hráči z Francie, Švédska, Nizozemska, Belgie, Švýcarska, Německa, Anglie, Ruska, USA nebo Austrálie. Hlavní trofejí pro vítěze je skleněná lokomotiva. Šachový vlak je společným projektem Pražské šachové společnost­i a Českých drah. Šachový vlak 2017 je složený ze šesti vagonů s hracími stoly, vozem pro doprovod, jídelním a zavazadlov­ým vozem. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia