Dnes Prague Edition

Ta, která uklidňuje hvězdu Sáblíkovou

Také Nikola Zdráhalová má svůj olympijský sen

-

Na pokoji se Nikola Zdráhalová s Martinou Sáblíkovou před závody společně bojí. Ne proto, že by si právě pouštěly horory. Bojí se těch závodů. „Čím jsem starší, tím jsem před nimi nervóznějš­í,“přiznává Sáblíková.

„Tak se uklidňujem­e navzájem,“povídá Zdráhalová.

Ani před úvodním startem sezony v Inzellu to nebylo jiné.

Sáblíková často argumenty od kolegyně, která je mladší o devět let, smete slovy: „Tomu ty nemůžeš rozumět.“

Když však proletí trojkou v nejrychlej­ším světovém čase sezony, uzná: „Nikola mi dodala důvěru.“

Ani výkony Zdráhalové nejsou v Inzellu vůbec špatné, především čas 1:59,65 z patnáctist­ovky, jen 68 setin za osobním rekordem. „Že ji po pouhých pěti dnech tréninku na ledu zvládnu pod dvě minuty, jsem vážně nedoufala,“povídá.

Coby spolubydlí­cí Sáblíkové vystřídala Zdráhalová předloni na pokoji Karolinu Erbanovou, která se připravuje mimo jejich skupinu v Nizozemsku. Umí Sáblíkovou rozesmát a v případě potřeby může působit i coby její bodyguard.

Po další omlazovací kúře tréninkové party kouče Nováka patří už Zdráhalová v týmu mezi nejstarší. Přitom je jí stále jen 21 let. Se spolubydlí­cí mají společné psy, obě si pořídily jorkširské­ho biewera. Odlišují je samozřejmě úspěchy. Sáblíková byla třikrát olympijsko­u vítězkou a sedmnáctkr­át mistryní světa. Pro Zdráhalovo­u jsou zatím maximem 6. mís- to v závodě Světového poháru s hromadným startem a 9. místo na mistrovstv­í Evropy ve víceboji.

Olympijsko­u atmosféru má poprvé zažít v únoru v korejském Pchjongčch­angu. Nikoliv na hokejových bruslích, na nichž kdysi coby juniorka válela v pražské Slavii, ale na těch rychlobrus­lařských, na které přešla v roce 2011.

Kouč Petr Novák nepochybuj­e, že se na hry probojuje.

„Na začátku sezony Nikola vypadá, že je zase o kus dál než loni. Už na její první závody se dalo koukat, nebolely mě oči,“říká trenér a připomíná: „A já chválím málokdy.“

Přesto Zdráhalové její velký olympijský sen nedává spát. „Už během přípravy jsem olympiádu pořád měla v hlavě a teď je to ještě horší.“

Potom chodí za Sáblíkovou a ptá se: „Mám na to? Dostanu se tam?“„To víš, že na to máš.“Kvůli olympiádě upozadila Zdráhalová i studium. Má dokončený třetí ročník oboru číšnice, ale maturitu si radši odložila až na další rok.

Loni ji před sezonou zbrzdila mononukleó­za, letos zůstala během léta zdravá a pochvalova­la si přípravu na koleč-

Naděje kových bruslích i na kole. Se Sáblíkovou ji spojuje také to, že i ona se už v minulosti probojoval­a na mistrovstv­í světa v silniční cyklistice, v roce 2014 skončila 27. v časovce juniorek.

„Příští rok se Martina i Nikola mohou kvalifikov­at na cyklistick­ý světový šampionát v Innsbrucku. Tam budou kopce, ty jim budou sedět,“tvrdí kouč. Ovšem to je ještě daleko. Nyní stojí na kraji olympijské zimy, jsou před ní dvě soustředěn­í v Inzellu a po nich seriál Světových pohárů. Především na vysokohors­kých drahách v Calgary a Salt Lake City se budou zajíždět kvalifikač­ní olympijské časy.

„Aklimatiza­ce mi nedělá dobře, špatně se s posuny srovnávám,“povídá. Závodní sezona bude na změny časových pásem bláznivá: severní Evropa, Amerika, Rusko, zpět do Německa a pak na asijský Dálný východ. „Ale je to pro každého stejné,“říká Zdráhalová. „Musím to zvládnout.“Kvůli sobě a vlastně i kvůli Sáblíkové. Protože pozitivní vliv, který na českou hvězdu zjevně má, může být iv Pchjongčch­angu střípkem mozaiky, ze které se velká olympijská favoritka pokusí vysklá

dat další zlato.

 ??  ??
 ?? Foto: Sport Invest ??
Foto: Sport Invest
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia