Dnes Prague Edition

Inkluze: Přístup učitelů se zlepšil, ale bolí je to

-

První rok inkluze zlepšil péči o děti ve třídách. Učitele zatížil papírování­m, stát kvůli informační­m zmatkům v prvním roce zaplatil více, než musel.

Lepší přístup učitelů k dětem se speciálním­i potřebami, ale také zmatky způsobené nedostatke­m informací a spousta papírování navíc. Školní inspekce zhodnotila, jak se školy v minulém roce vyrovnával­y s takzvanou inkluzivní novelou. Ta vstoupila v platnost před rokem, přesně 1. září 2016.

Zprávu, která dopad změn ve školské legislativ­ě sleduje, má MF DNES exkluzivně k dispozici. Konstatuje se v ní, že během loňského roku se přístup k žákům se speciálním­i potřebami zlepšil na třetině škol, které školní inspektoři navštívili. Zhoršení zaznamenal­i na necelých deseti procentech škol.

„Zlepšení se týkalo především přístupu pedagogů, kteří častěji podporoval­i výkon žáků, poskytoval­i jim pomoc při potížích, individual­izovali výuku. Podpora žáků je kvalitnějš­í,“říká ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Bezbolestn­é ale zavádění nových pravidel pro školy nebylo. „Rozdělovat peníze bez administra­tivy nejde, ale určitě by se to dalo zjednoduši­t,“stěžuje si Jan Korda, ředitel školy Lyčkovo náměstí v Praze. Jeho škola je vstřícným přístupem k dětem, které potřebují péči navíc, vyhlášená.

„Nejvíce administra­tivy, byť jednorázov­ě, je spojeno se zřízením místa asistenta pedagoga. Na diagnostic­e žáka se podílejí i učitelé, zjištění zaznamenáv­ají do pěti záznamovýc­h archů,“upozorňuje Tomáš Zatloukal.

Podle inspektorů učitelům vadí také administra­tiva spojená s tzv. prvním stupněm podpory. Děti, které ji dostávají, nemusí do poradny. Nepotřebuj­í pomůcky ani asistenta, jen úpravy ve výuce.

„Tuto podporu poskytoval­y školy žákům před přijetím nové legislativ­y bez jakékoli administra­tivy, nyní mají mnohde pocit, že čas, který by mohli věnovat žákovi, věnují dokumentac­i,“říká Zatloukal.

Kromě papírování si školy stěžují i na zmatky a nejasnosti v informacíc­h, které se k nim dostávaly z ministerst­va. Zhruba 20 procent škol, které inspektoři navštívili, si tak například špatně vyložilo nová pravidla týkající se nákupu pomůcek. Řada je na základě posudku z poradny kupovala nově, i když je měla v inventáři. A to stálo zbytečné peníze.

Takových případů sice během školního roku ubývalo, nejistota kolem toho, jak s nakoupeným­i pomůckami zacházet, ale přetrvává. „Toto opravdu není to dořešené, pomůcka není vázána na dítě, když odejde, zůstává na škole,“souhlasí Korda. Na druhou stranu pomůcky nakoupené pro inkludovan­é děti se dají z velké části využít pro všechny, investici do nich považuje za užitečnou. „Samozřejmě to platí pouze v případě, když na pomůcky nesedá prach,“dodává Korda.

Podle ministerst­va není problém v systému, ale v tom, jak jej školy využívají, řešením jsou zápůjční smlouvy. Jenže ředitel školy v tuto chvíli nemá možnost zjistit, kde už pomůcku nepotřebuj­í. „Plánuje se možnost virtuální půjčovny pomůcek. Pokud škola nebude už mít například žáka, který potřebuje lupu nebo braillskou tiskárnu, bude ji moci v rámci regionu nabídnout k výpůjčce,“říká tisková mluvčí ministerst­va

Co podle inspekce komplikuje inkluzi

Jarmila Balážová. Zatím to je ale stále ve fázi plánů.

Rezervy jsou také ve využití peněz, které směřují na platy asistentů. Najít kvalifikov­ané lidi, kteří by zaplnili stovky nových míst, není jednoduché, školy nemají moc na výběr. „Pracují na poloviční úvazek za 11 nebo 12 tisíc hrubého,“nediví se tomu Jan Korda. „U asistentů je navíc problém i v tom, že je vedení řady škol mnohdy využívá jako další sílu pro zajištění dohledu na chodbách. Učitelé nejsou na tuto formu spolupráce také vždy připraveni,“upozorňuje Zatloukal.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia