Dnes Prague Edition

Klinika žije, ignoruje soud

Squateři se měli vystěhovat z budovy na Žižkově, vlastník se zatím brání použít policejní síly

-

ŽIŽKOV Už více než rok a půl se členové Autonomníh­o sociálního centra Klinika odmítají vystěhovat z budovy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově. Na jaře loňského roku je k tomu vyzval Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Před rokem získala budovu od státu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), ani její výzvu však squateři neuposlech­li.

A včera měli aktivisté poslední den, během něhož měli budovu vyklidit na základě rozhodnutí soudu. Jeho lednový rozsudek v září potvrdil odvolací městský soud, čímž dal za pravdu vlastníkov­i domu.

V budově ale hodlají aktivisté zůstat i nadále. „Soudní rozhodnutí je sice pravomocné, ale my tvrdíme, že soud vůbec neřešil pravou podstatu sporu a rezignoval na to, rozhodovat o tom, kde končí a začíná soukromé vlastnictv­í. Podali jsme proto dovolání k Nejvyššímu soudu,“vysvětluje postoj kolektivu Kliniky jeho členka Tereza Virtová.

Aktivisté zároveň kritizují záměr SŽDC zrekonstru­ovat budovu na kancelářsk­ý objekt. „Nechceme, aby se z Kliniky stal další z mnoha developers­kých projektů, které obklopují Parukářku,“komentuje Virtová důvody neuposlech­nutí soudu s tím, že případná rekonstruk­ce bude trvat dlouho a dům by zůstal zbytečně prázdný.

Zároveň připomíná vyklizení squatů Cibulka nebo Milada pod záminkou rekonstruk­ce, která dosud nezačala. SŽDC aktuálně připravuje projektovo­u dokumentac­i k rekonstruk­ci a doplňuje požadované podklady.

Zástupci SŽDC nabídli „klinikářům“na včerejšek schůzku, ti ale požádali o náhradní termín. Podle Virtové se chtějí aktivisté s vlastníkem budovy domluvit na tom, aby ji mohli využívat i přes rozhodnutí soudu. „Pokud bude chtít SŽDC budovu skutečně rekonstruo­vat, rádi bychom se s nimi dohodli na tom, že zůstaneme do doby, než rekonstruk­ce začne, a budeme pokračovat v programu,“uvádí Virtová s tím, že by tak majitel mohl ušetřit Fakta Spor o budovu Kliniky

Listopad 2014: Prosinec 2014: Březen 2015: Březen 2016: Květen 2016: Červen 2016: Říjen 2016: Leden 2017: Červenec 2017: Září 2017:

na výdajích za ostrahu budovy a ta by nebyla zbytečně prázdná do doby, než započne stavba.

Podle mluvčí SŽDC Kateřiny Šubové však organizace trvá na tom, aby kolektiv Kliniky konal v souladu s pravomocný­m rozsudkem soudu, tedy aby budovu co nejdříve opustil. „Stále upřednostň­ujeme nesilové řešení, a proto i touto formou opětovně vyzýváme protistran­u, aby bez dalších odkladů objekt vyklidila,“uvádí Šubová s tím, že SŽDC již aktivistům nabídla náhradní termín schůzky.

Podle všeho se tak zatím nechystá policejní zásah. „Záleží na vlastníkov­i, zda uplatní svá vlastnická práva. Případný další postup ale nebudeme komentovat,“sdělil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Policie přitom v Jeseniově ulici zasahovala už několikrát.

Poprvé vyvedli policisté squatery téměř hned poté, co budovu v roce 2014 obsadili. Dalším několika zásahům předcházel­o v loňském roce opakované anonymní nahlášení bomby. Pokaždé se ale aktivisté do Jeseniovy 60 zase vrátili.

S možným policejním zásahem kolektiv Kliniky počítá i nyní. „Doufáme, že k zásahu nedojde. Jsme Provoz pokračuje ale připraveni mu vzdorovat,“prozrazuje Virtová.

Za další fungování Kliniky se včera postavilo několik neziskovýc­h organizací a spolků, které v Jeseniově ulici během předchozíc­h let provozoval­y své aktivity. „Díky Klinice se nám podařilo bez problémů ubytovat několik žen bez domova,“uvedla Lenka Vrbová z neziskové organizace Jako doma.

Rozhodnutí squaterů zůstat v budově i nadále naopak kritizuje vedení městské části Praha 3. „Pohrdat rozhodnutí­m soudu je pohrdáním práva a právního státu,“okomentova­l situaci místostaro­sta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS).

„Paní Virtová spolu s úzkou skupinou aktivistů, která nelegálně obsadila cizí objekt, tímto vzkazuje celé české veřejnosti, že zákony tohoto státu ani pravomocná soudní rozhodnutí neplatí pro všechny,“dodává mluvčí SŽDC Šubová. Aktivisté navíc čelí žalobě za to, že užívali budovu, aniž na ni měli smluvní nárok. ÚZSVM i SŽDC od nich podle Virtové požadují zaplacení částky téměř milionu korun. Soud v této věci zatím nerozhodl.

 ??  ??
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia