Dnes Prague Edition

České úprky z Ruska

Agent Robert Spálenka vypráví, proč hokejisté zkraje sezony odcházejí z KHL a jaký je zdejší trh

-

Dominik Kubalík, dva roky po sobě nejlepší střelec extraligy, z Ufy utekl ještě před prvním zápasem. Petr Holík, kterého kvůli zranění tak při mistrovstv­í světa postrádal kouč Jandač, vydržel v Čerepovci měsíc. A Marek Kvapil, jarní šampion z Brna, odehrál v Chabarovsk­u 11 zápasů, než slyšel: Končíme. Tyto úprky přitom nejsou ojedinělou záležitost­í, starty posledních sezon KHL se nesou v podobném duchu a po jediném měsíci přicházejí vyhazovy českých plejerů.

„Kluby mají kleště, jak nechtěného hráče sevřít. I kdyby chtěl bojovat, ukázat postoj, tak nevyhraje,“říká hokejový agent Robert Spálenka ze společnost­i Sport Invest. Právě ta zastupuje Holíka i Kvapila.

Několik věcí. Málokterá ruská organizace funguje systémově, významně skautuje hráče a dělá si dopředu plány, kam by jim kdo zapadl. Taky je v mnoha týmech systém, že manažer vybere trenérovi hráče, který ho nechce a dokazuje manažerovi, že hrát nemá. Když to nastane, tak hráč – i kdyby na to hokejově měl je bez šance něco ukázat. Zato trenér ukáže, že má pravdu on. Nestaví ho na přesilovky, dá mu menší minuty, sune ho sestavou. Po čase zlomí vedení, aby se hráče zbavilo.

Ne! Další věcí, která má vliv, je kvalita našich hráčů. Extraliga začíná vůči Evropě pokulhávat a její úroveň není tak vysoká, jako byla dřív. Dominik prošel stejně jako jiní hráči draftem, který v minulých letech v Rusku probíhal. Teď už ho zrušili. Psal jsem kvůli tomu i na vedení KHL, protože je to nešťastné řešení – kluby draftovaly cizince, ale jiní Dominik Kubalík, 22 let

Odchod do KHL: Klub v KHL: Konec v KHL: Nový klub: Petr Holík, 25 let

Odchod do KHL: Klub v KHL: Konec v KHL: Nový klub: Marek Kvapil, 32 let

Odchod do KHL: Klub v KHL: Konec v KHL: Nový klub: mohou přijít bez omezení kamkoliv. To nejsou stejné pracovněpr­ávní podmínky. Právě na to doplatil podle mého názoru, protože ho nezastupuj­i Dominik Kubalík. On musel do Ufy. Tam už měli cizince, z nichž jeden byl dlouhodobě zraněný, ale když zjistil, že přišel Kubalík, zázračně se uzdravil. Toho pak odstrčili na pozici číslo 6

a neměl šanci. Přitom je to kvalitou hráč, který by se jinde v Rusku prosadil. Nechtěného hráče může klub nabídnout ostatním. Když si ho nikdo nevezme, mohou hráči zkrátit výplatu o 40 procent. Cizinci-reprezenta­nti mají tuto klauzuli většinou ošetřenou, že to nelze, ale mohou být posláni na farmu. Na nich jsou podmínky šílené a neumím si představit, že by hráč jel někam tři tisíce kilometrů vlakem, aby ukázal, že má brát peníze. Zvlášť ve věku, jako jsou třeba Holík a Kubalík, kteří potřebují hrát kvalitní soutěž. To možná „hrozí“u hráče, který je na sklonku kariéry a potřebuje peníze, aby se zabezpečil. Kluby mají kleště, jak hráče sevřít. A ten nikdy nevyhraje.

Jsme na trhu 20 let, takže už máme v Rusku renomé a kluby se s námi baví jinak, než když někdo začíná. Ale u ukončení smluv hádky byly, jsou a budou. Hráč to vidí nespravedl­ivě, klub jako potřebné. Ale tak to je i v Česku. Někdy je to víc vyhrocené, ale extrém jsem nezažil.

Dnes je to bohužel standard ve více klubech. Když jednáme, hráče upozorňuje­me, kde problémy hrozí. KHL se s tím snaží pracovat, ale neví si rady, protože potřebuje, aby v lize ty týmy hrály. Loni jsme řešili velké problémy v Soči, kde jsme dle reglementu chtěli osvobodit Švéda Peterssona. Ale KHL dlouho hrála proti nám. Klub držela, takže jsme ho vyvázali až před začátkem soutěže, což bylo pro trh pozdě. KHL se snaží vymýšlet různá pravidla, aby byla co nejvyrovna­nější, ale v ruských podmínkách se to nikdy nepodaří. Vždycky bude bohatý Petrohrad, Omsk, Kazaň a pak tu bude Riga, Slovan Bratislava, Lada Togliatti, Jugra Chanty-Mansijsk, kteří to šolichají s minimálním rozpočtem. I cizincům dnes nabízejí podprůměrn­é podmínky, ale spousta Kanaďanů tam jde, protože ty peníze jsou pořád lepší, než mají na farmách. Nebo se chtějí zviditelni­t a říct si o lepší plat jinde.

Některým nic nezbývá, protože jsou těmi kluby draftovaní. A další smutná věc – top kluby už dnes o české hráče zájem nemají, pokud nejde o ty, kteří se vracejí z NHL. Oba měli konkrétní nabídky. Pavel Francouz se chtěl posunout a chytat NHL. Věděl, že by musel podepsat dvoucestný kontrakt, a mohl by padnout na farmu. Chce si splnit dětský sen a NHL si vyzkoušet. Smlouva mu v Rusku po sezoně končí, a pokud bude z NHL zájem... Dominik v Omsku podepsal nový, dvouletý kontrakt, jsou v něm výstupní klauzule. Ale musel by v NHL dostat jednocestn­ou smlouvu, jinak zájem mít nebude.

Pokračován­í na straně 23

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia