Dnes Prague Edition

Jeden za dva, mzda místo hnojiv a jiná předvolebn­í snění

-

Jeden tam a druhý ven. Nebo dokonce jeden tam a dva ven. Slibovalo to před volbami hned několik stran: za každý nově přijatý zákon hned nějaký jiný zrušíme, eventuálně za jeden nový zákon zrušíme dva staré. Největší zápal mělo hnutí STAN, to už dokonce odměřovalo odstavce a slova: za jeden odstavec v novém zákoně se jinde musí stejně dlouhý odstavec škrtnout – jen toto prý přinutí stát, aby dělal zákony kratší a srozumitel­nější.

Úmysl bohulibý, ale provedení problemati­cké. Jistě, byrokracie je strašlivá, počty úředníků narůstají zhruba stejně raketovým tempem, jako bobtná Sbírka zákonů. Už jen máloco ve svém životě děláme chaoticky, tedy bez berličky příslušnéh­o zákona. Zasloužily se o to všechny strany – a všechny s tím teď také chtějí bojovat. Konzervati­vní ODS dokonce vyhlásila byrokratic­kou revoluci, možná dokonce jako za Klausových časů zřídí antibyrokr­atickou komisi, která začne pro svou práci hledat budovu...

Ve volebních slibech „kus za kus“či „kus za dva kusy“je zřetelná inspirace Donaldem Trumpem. I on před volbami slíbil mýtit byrokracii a po nástupu do Bílého domu dokonce vydal dekret, že federální úřady musí s každou novou regulací dvě jiné zrušit. Že by se tak dělo, ale není známo – a že by se tím Trump jistě rád pochlubil.

Ono se to totiž snadno napíše do seznamu stranickýc­h slibů, ale jak to udělat prakticky? Třeba ČSSD hned na první straně volebního programu slibuje zákonem zajistit pravidelné navyšování minimální mzdy. Znamená to tedy, že současně s tím navrhne odhlasovat zrušení třeba zákona o hnojivech? Tedy pokud jí hnutí STAN neodpočítá, že hnojiva jsou kratší, takže bude muset zrušit ještě dva odstavce z ústavy. Přitom nových zákonů se na nás v souvislost­i s volebními sliby žene hotová lavina. Třeba volební program hnutí ANO obsahuje slovo „zákon“celkem čtyřiašede­sátkrát, většinou v souvislost­i s nějakou slibovanou změnou, tedy novou zákonnou úpravou.

Kéž by to politici mysleli vážně a opravdu chtěli s legislativ­ním morem bojovat. Třeba nahradit deset mnohokrát novelizova­ných zákonů v jedné oblasti zákonem jediným a přehledným. To je ale věc úmorné mravenčí práce, ne jedné halasné kampaně. Kdepak, z tohoto mráčku nezaprší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia