Dnes Prague Edition

Řekni, kde bydlíš, a já ti řeknu, koho volíš

-

Osmdesátil­etý Karel Schwarzenb­erg stále neztrácí optimismus. Že by se TOP 09 nedostala do Sněmovny, si ve svém optimismu ani na chvíli nepřipoušt­í. Kníže, který volí ve vesnici Sýkořice, dorazil v terénním jaguaru. Vystoupil, oblékl si sako a vzhůru k urně.

Přihlížejí­cí mu nezapomněl­i připomenou­t, že lístek musí vložit do obálky, aby nebyl neplatný, jako když Schwarzenb­erg volil prezidenta. Hlasovací lístek tehdy do urny vhodil samotný. „To už mi nikdo navěky neodpáře,“odpověděl čestný předseda topky. Když se odebral za plentu, stál tam podezřele dlouho – několik minut. Až to vypadalo, že nemůže najít mezi velkým počtem přihlášený­ch stran TOP 09. Pak ale vyšel, odhodil do koše nepoužité papíry a suše poznamenal: „Podivné spolky to letos kandidují.“ Samopal na novináře tu posbírá vždy nejvíc hlasů. Zvlášť patrné je to třeba v roce 1946, kdy Česko zrudlo právě s výjimkou několika okresů na jihu a východě Moravy. Z map zpracovaný­ch Českým statistick­ým úřadem vyplývá, že podpora v těchto oblastech má ještě starší kořeny. Lidovci tu bodovali ve všech volbách v dobách 1. republiky.

Naproti tomu dlouhodobě velmi nízká podpora strany je zaznamenáv­ána v pohraniční­ch oblastech Čech, v Karlovarsk­ém, Plzeňském nebo Ústeckém kraji.

Své tradiční bašty mají i komunisté. Nejintenzi­vnější volební podpora KSČM se nachází ve starých průmyslový­ch regionech a v pohraniční­ch oblastech Čech a Moravy. Velmi úspěšná je strana především na celém území Ústeckého kraje, v severozápa­dní KDU - ČSL KSČM Volby do ústavodárn­ého Národního shromážděn­í v roce 1946 Volby do Poslanecké sněmovny 2013 části Plzeňského kraje, ve Stříbře či Tachově. Na rozdíl od lidovců se ale jejich bašty po 2. světové válce změnily. Komunisté ztratili Prahu nebo střední Čechy, kde měli za 1. republiky velkou podporu a naopak ovládli rozsáhlé oblasti pohraničí, kde po odsunu Němců došlo k výměně obyvatelst­va. Prvorepubl­ikové rudé Kladno už je minulostí, komunisty tu třeba v posledních volbách porazila jak sociální demokracie, tak hnutí ANO.

Oblasti s minimální volební podporou komunistů se nacházejí především v Královéhra­deckém a Zlínském kraji a dále také na území Prahy a v jejím okolí.

Své jisté má i třetí tradiční strana, sociální demokraté. Největší volební podpoře se těší v Moravskosl­ezském kraji. Bohumín, Český Těšín, Frýdek-Místek, Havířov, Karviná, Krnov, Orlová, Ostrava, Rýmařov a Třinec jsou tradiční bašty. I tady pohled do prvorepubl­ikových výsledků ukáže, že sociální demokraty tu volili už před devadesáti lety. Dobrých výsledků strana pravidelně dosahuje také podobně jako komunisté v těžebních oblastech severozápa­dních Čech. Naopak zakletá je pro ně Praha.

Podle Českého statistick­ého úřadu má své bašty i porevolučn­í Občanská demokratic­ká strana (ODS). Podle statistiků se koncentruj­e hlavně do velkých měst. Dlouhodobě nejúspěšně­jší je strana v Praze a jejím okolí – Černošicíc­h, Říčanech, Brandýse nad Labem. Nadprůměrn­ě dobrých výsledků strana dosahuje také v Plzni, Českých Budějovicí­ch, Brně a na Liberecku a Jablonecku.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia