Dnes Prague Edition

Lednici až po volbách!

-

Je neformální, působí entuziasti­cky, ale stejně tak i unaveně. Lídr Pirátské strany Ivan Bartoš přiznává, že možný úspěch Pirátů je i tvrdá srážka s mediální realitou. Je o něj zájem. To ho nutí ladit program na minuty. A při potahování z cigarety cestou na rozhovor stylem sobě vlastním zahlásí, že má „seznam“úkolů, co se doma musí udělat ještě před volbami a co až po nich. Tak trochu život ve stylu „před Kristem a po Kristu“. „Potřebujem­e rozmrazit ledničku, ale to vážně až po volbách,“říká s mírným úsměvem.

Strany voliče získávají a ztrácejí. Přesto jsou místa, se kterými mohou lídři počítat, stranické bašty. Patrné je to zejména u tradičních politickýc­h stran. Pokud se vydáme do minulosti, jsou místa, kde lidovce, komunisty nebo sociální demokraty volili už za 1. republiky. Některá tradiční místa podpory jsou stále stejná skoro sto let – myšleno před a po období totality.

Třeba lidovce chodí volit pravidelně v dnešním Zlínském kraji nebo v částech Jihomoravs­kého kraje nejenom v šesti parlamentn­ích volbách po roce 1989, ale i ve všech svobodných volbách předchozíc­h. Strana

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia