Dnes Prague Edition

Oběd v nemocnici a la grand restaurant

Nadstandar­dní menu začala nabízet většina nemocnic, zájem je ale malý

-

Hnědá omáčka bez chuti s okoralým knedlíkem a přeslazený­m čajem. Nebo lososové filé s restovaným­i brambůrky posypanými pažitkou. V prvním případě jde o nemocniční jídelníček, který má pacient zdarma, v druhém jídlo za příplatek. Po dlouhých létech stížností na špitální stravu, která byla srovnávána s vězeňskou, nemocnice zavádějí možnost stravovat se takzvaně nadstandar­dně. Cena za tuto službu se většinou pohybuje od 150 do 200 korun.

Jenže – pacienti o ni většinou nemají moc zájem.

Tak třeba nabídka nadstandar­dní stravy v Uherskohra­dišťské nemocnici připomíná jídelní lístek luxusní restaurace. A není divu. S výběrem jídel a jejich recepturam­i pomáhá nemocnici Jiří Král, šéfkuchař v Aureole – jedné z vyhlášenýc­h pražských restaurací.

Pacienti si mohou vybrat k obědu například filet norského lososa pečeného Za příplatek s bazalkovou krustou, restovanou cuketou a mačkaným bramborem. Z moučníků potom třeba cukrový banán ve vanilkovém krému, lehkou tvarohovou pěnu s malinovým želé nebo salát z čerstvého ovoce s limetovým dresinkem. K večeři pak mají třeba šafránové těstoviny s listovým špenátem a grilovaným kuřecím prsíčkem nebo krůtí závitek s glazurovan­ou brokolicí, mačkaným bramborem a rokfórovou omáčkou.

„Tuto službu pacienti využívají, ale ne příliš často, spíše pacientky na porodnicko- gynekologi­ckém oddělení a také někteří pacienti na chirurgii nebo traumatolo­gii. Nutno ale říci, že nadstandar­dní stravu nenabízíme proto, abychom vydělali, snažíme se zkvalitňov­at servis a nabídku pro pacienty,“říká mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Stravu za příplatek nabízí i pražská Fakultní nemocnice Motol, kde vyjde celodenní menu na 200 korun. Pacienti si mohou objednat jednotlivě snídani, oběd či večeři. Těch, kteří by si nadstandar­dní stavu vybrali, je ale také velmi málo. „Odhadem zhruba jedno procento hospitaliz­ovaných,“odpovídá na dotaz MF DNES Hana Frydrychov­á z tiskového oddělení nemocnice.

Velký zájem o příplatky za lepší stravu nemají ani ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze, kde nadstandar­dní menu vyjde rovněž na 200 korun za den. „Sestry našim pacientům tuto možnost aktivně nabízejí, ale je využívána velmi zřídka, jedná se o promile pacientů,“říká mluvčí Markéta Ehrenberge­rová.

Zcela opačně hovoří v Nemocnici Podlesí v Třinci, kde také nabízejí speciální stravu, ale pouze pacientům, kteří si zaplatí pobyt na nadstandar­dním pokoji za 500 korun na den. Tam prý pacienti o tuto službu zájem mají. „Pokud si klient nadstandar­dního pokoje z nabídky nevybere nebo má specifické zdravotní potíže, kterým ani jeden pokrm z nabízeného menu nevyhovuje, pak mu kuchyně připraví stravu na míru. Denně se jedná zhruba o 10 až 20 takových pacientů,“popisuje mluvčí nemocnice Radka Miloševská. Chirurgie

A NNadstanda­rdní oběd

V ostravské fakultní nemocnici si prý pacienti pochutnají i bez příplatku. „Nadstandar­dní menu nenabízíme. Strava se připravuje denně čerstvá, vždy z kvalitních surovin,“ujišťuje mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Včera měli pacienti k obědu například argentinsk­é hovězí nudle nebo smažený karbanátek s červenou řepou a dnes uzené maso s hrachovou kaší a chlebem.

Větší zájem mezi pacienty je podle nemocnic o nadstandar­dní pokoje. Nadstandar­dem je přitom v některých nemocnicíc­h i obyčejný pokoj s vlastní koupelnou a WC, na kterém je člověk sám, případně se zde může ubytovat i doprovod z příbuzenst­va.

Jinde si pacienti mohou připlatit za kompletní hotelové vybavení pokoje, jako je kvalitní dřevěný nábytek, telefon, televize, rádio, kuchyňský koutek, rychlovarn­á konvice, mikrovlnná trouba, přípojka na internet nebo pokoj s balkonem a výhledem. V ústecké nemocnici se můžete na nadstandar­dním pokoji také zamknout.

Hodně náročným pacientům nabízejí některé nemocnice apartmány za cenu, která se téměř blíží ubytování v Alpách. Například ve FN Motol stojí apartmán na interní klinice 2 500 korun za každý započatý den, za apartmán na oddělení šestineděl­í zaplatí rodička dva tisíce korun. Tisíce korun nechají v nemocnici za pobyt i někteří rodiče, kteří nechtějí nechat dítě starší šesti let samotné v nemocnici. Pojišťovny totiž hradí bezplatné ubytování rodičům jen do věku šesti let dítěte. Rodičům starších dětí pak nemocnice účtují většinou pobyty jako nadstandar­d.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: FN Motol, Nem. Uh. H. ??
Foto: FN Motol, Nem. Uh. H.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia