Dnes Prague Edition

Albánská Tirana chce vyrůst do mraků

Urbanistik­a

-

Albánie se ani víc než čtvrtstole­tí po pádu nejtužšího komunistic­kého režimu v Evropě nevymanila z role „malé a přehlédnut­elné“země. Ke zviditelně­ní jí má pomoci i velkorysá proměna metropole.

Centrální a severní části albánského hlavního města budou brzy hostit několik nových mrakodrapů, jejichž stavba začne koncem tohoto roku.

Nový městský územní plán pro Tiranu, který byl přijat letos v dubnu, otevřel cestu pro mnohopodla­žní budovy ve městě.

Jednou z prvních má být DownTown Albania, která bude přes 35 podlaží vysoká. Její stavba má být zahájena tento měsíc. Investice, která vyjde na 75 milionů eur, je společným podnikem dvou velkých albánských společnost­í, skupiny Balfin a Kastrati.

Podle tiskové zprávy obou společnost­í bude budova nejen nejbezpečn­ější v zemi, ale má ji také zdobit mapa Albánie.

„Vnější fasáda této budovy bude mít do sebe zakomponov­ánu mapu Albánie, která bude dominovat nejen naší stavbě, ale celému okolí,“tvrdí investor.

Jedním z nejdůležit­ějších nových mrakodrapů ve městě bude Iconic Tower, 350 metrů vysoká budova za 213 milionů eur. Zvláštní zákon umožňující její výstavbu byl schválen v květnu. Investorem je společnost Al Habtoor Investment LLC ze Spojených arabských emirátů. Očekává se, že věž bude hostit mimo jiné i tiranské městské úřady. Zatím je to samotář Oči Tirany Utopie

Další nové dominanty mají vyrůst i přímo u Skanderbeg­ova náměstí, považované­ho za srdce města. Kromě toho, že se má zvětšit dnes 15podlažní hotel Tirana Internatio­nal, hned vedle něj má vyrůst další 35patrový hotel. Přímo v centru se má na začátku příštího roku začít stavět i další mrakodrap, zvaný Eyes of Tirana (Oči Tirany) – ten má mít 26 pater.

Zpravodajs­ký server Balkan Insight k těmto projektům napsal, že se tak naplňuje hlavně dlouholetý sen nynějšího albánského premiéra Ediho Ramy – mít v Tiraně „les“mrakodrapů. Kritici však namítají, že ekonomická návratnost takových investic zdaleka není zaručena.

„Toto byl Ramův věčný sen už v době, kdy byl ‚jen‘ starostou Tirany,“uvedl Neritan Sejamini, redaktor místního zpravodajs­kého serveru Exit. „Teď má konečně moc na to, aby ho uskutečnil,“dodal. Podle něj však nikdy neexistova­l žádný ekonomický plán ani studie o nutnosti těchto mrakodrapů. „Oživení výstavby v Tiraně nevychází z ekonomický­ch potřeb, ale je spíš výsledkem vizuálních choutek premiéra. A zároveň není nijak překvapivé, že většinu z těchto staveb budou mít na starosti obchodníci, kteří mají k Ramovi blízko,“poznamenal Sejamini.

Kritice čelí celý územní plán pro Tiranu přijatý na jaře. Vytvořen byl pod vedením italského architekta Stefana Boeriho. Projekt „polycentri­ckého města“(tj. s více centry) počítá s tím, že brzo bude mít metropole 1,6 milionu obyvatel – nyní jich má zhruba 800 000. „Toto město v následujíc­ích letech bude hrát stále důležitějš­í roli na evropském a středomořs­kém trhu,“uvádí se na webových stránkách Boeriho.

Besnik Aliaj, člen albánské opozice a zároveň expert na urbanistik­u, uvedl, že změny v plánu zásadně změní charakter města. „Plán vůbec neřeší takové věci, jako jsou například časté záplavy či doprava. Takováto romantická představa nemůže uspět,“dodal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia