Dnes Prague Edition

Volíš ANO, jsi blb. Volíš ODS, jsi větší. Opravdu?

-

Redakce vždy zkoumaly zvyky svých čtenářů. Z různých průzkumů tak víme, že nejvíce lidí čte papírové noviny odpoledne u kávy nebo piva, prostě ve chvílích volna a pohody. Pokud mezi ně patříte a tuhle sobotní MF DNES čtete po sportu, nákupech nebo úklidu zahrady, tak už víte, jak dopadají sněmovní volby.

Já ne. Jen vím, koho chtěli volit kolegové z redakce, manželka a kamarádi ze stadionu a hospody.

Tak třeba v patnáctičl­enné severočesk­é redakci MF DNES, kde mírně převažují ženy a věk se pohybuje od 27 do 55 let, to teď máme zhruba takhle: dva členové se rozhodují, že za chvíli hodí hlas STAN, dva zatím zvažují ANO, dva ODS, tři přemýšlejí nad TOP 09, tři nad Piráty, dva jít k volbám nechtějí, jeden se rozhodl pro gesto s prázdnou obálkou. Možná jste to také tak měli.

Jako před každými volbami jsme se i my různě hádali, co hlas znamená, jaké koalici nahráváme, jakou zemi chceme a jací vlastně jsme. V ironických debatách padaly výrazy typu starý komunistic­ký rasista, vyhořelá rezignovan­á mrtvola, komanč, co nás táhne na Východ, ale i inteligent­nější: zajišťovac­í příkazy finanční správy, výhrůžky novinářům, výběr daní, skvělá EET, mizerná EET, peníze do školství, stát pro 21. století, protestní hlasy, migrace, odkaz Václava Havla a tak dále. Tři nebo čtyři si – pravda, spíš kvůli práci – pročetli programy, dva zkusili jakousi volební kalkulačku, dva volí, protože opozice potřebuje po čtyřech letech šanci, jeden chce v parlamentu souseda, zbytek se pak rozhoduje podle jmen na kandidátká­ch a kroužkuje. Předvolebn­í debaty politiků jsme vesměs nevydrželi, jak byly trapné. Možná jste to také tak měli.

Zítra se zase sejdeme a budeme pracovat na povolebním pondělníku a budeme si přát, aby nová vláda zemi spravovala o něco lépe než ta stávající. Že jsem se zbláznil? Že je tu peklo a ještě větší nám po volbách hrozí? Ale ne. Vím, že máme svobodu, fungující právní systém, instituce, které chrání důstojnost každého z nás, řadu pojistek demokracie, rovnost před zákonem a třeba i dost odvážných, kteří na přešlapy mocných a chyby státu upozorňují.

Ano, vím, že jsou tu velké průšvihy a omyly ve výběru daní, že je tu blbá nálada, strach z migrantů, exekutorů a narůstajíc­ích cen a že řada politiků dělá ostudu. Vím, že z téhle země odtékají peníze bůhvíkam, a vím, jak je prorostlý byznys s politikou. Vím, že tady v kraji plném ghett je strašná (někdy i nezaviněná) chudoba, znám i ohromné (často nezaslouže­né) bohatství. Speciálně tady u Ústí, Mostu a u Chomutova víme, jak šlo rozkrást evropské dotace. Sám vidím při pravidelný­ch cestách za hranici ty, kteří přijeli do Evropy zbohatnout, o válce sotva slyšeli a slovu integrace nikdy neporozumě­jí. Asi pak víc chápu všechny, kdo volí „antisystém­ové“strany. Peklo tu však není ani náhodou. Pomalu ale jistě, měsíc po měsíci se tahle země zvedá. Stačí zavzpomína­t či porovnávat s řadou států okolo.

Nemá cenu nad volebními výsledky spílat lidem s jiným názorem třeba na sociálních sítích. Tahle země z cesty neuhne. To jen blázni za chvíli začnou psát o emigraci. Vždyť přece když ta naše volba neklapne, bude další šance. Ne že ne. Možná to také tak máte.

Pokud ne a doufáte, že dnes večer naše české politické peklo skončí, nebo jste přesvědčen­i, že do něj právě padáme, vaše věc. Já vám nadávat nebudu, demokracii a téhle zemi věřím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia