Dnes Prague Edition

Život je krásnej. I přes ty problémy s početím

-

Krásní lidé žijí krásné životy. Někdy se jim ale stane, že ten pocit nemají. Tak uvádí ústecké Činoherní studio svou nejnovější premiéru, kterou je autorská hra Karla Františka Tománka, již si pro severočesk­ou scénu sám zrežíroval.

Právě tyto krásné lidi totiž Tománek, který je známý prací pro VOSTO5 či Dejvické divadlo, představuj­e divákům. Na jejich příběhy podle svých slov přišel, když dřív brával stopaře. „Řekl jsem jim: svezu vás, ale chci za to příběh,“vysvětluje režisér v průvodním slovu k představen­í. Na scéně se tak objeví čtyři ženy a tři muži. Všichni jsou nějakým způsobem úspěšní, všechny ale zároveň uvnitř drtí nějaká nejistota či nenaplněná tužba. Laura Evy Vrbkové je kupříkladu učitelka, která toužila být zpěvačkou, Věra Natálie Drabiščáko­vé je nepříliš úspěšnou herečkou, Anna Fišerová hraje krásnou dívku Porsche, které se hnusí sex, Alan Matúše Bukovčana je pak doktor, který nedokáže operovat bez užití drog. Zmíněnou nesourodou čtveřici ve svých rolích doplňují ještě Jaroslav Achab Haidler, Marta Vítů, Adam Ernest a Barbora Milotová.

Tománek napsal hru, jejíž těžiště spočívá v dialozích, na scéně se vždy objeví dvojice, maximálně trojice postav, která spolu vede více či méně bizarní rozhovor. „Studovala jsem Matfyz, ale skončila jsem na DAMU, asi osud,“popisuje třeba ležérní Věra polonahému mladíkovi Dialogy mezi kaktusy v podání Adama Ernesta, aby si na něm následně začala zkoušet roli lovkyně zajíčků. Téma sexu, početí a partnerské­ho soužití se dějem vůbec výrazně proplétá, podobně jako podivné narážky na svět rostlin. Zjevná autorova fascinace našimi mlčícími zelenými společníky inspiroval­a i scénografa Dádu Němečka, který se bezejmenný interiér nebál ozvláštnit třeba kaktusy. Tománek do zmíněných rozhovorů nepravidel­ně zakomponov­al různé narážky, ze kterých si pozorný divák postupně skládá, jak je která postava s kým v přízni.

Jednotlivé výstupy oddělují poetická intermezza v prostoru za scénou a neučesaná elektrická kytara; zde zdaleka nejvíce zaujme krásné pěvecké sólo Evy Vrbkové, zbytek je tu jen k dofouknutí bizarní atmosféry.

I když souvislost mezi všemi postavami či nějaká finální pointa z představen­í nevyplývá nijak snadno, divákovi se dostane zajímavé postmodern­í koláže, která možná jen ilustruje vlastní pohled na svět jednoho z našich současných tvůrců.

Život je krásnej Činoherní studio Ústí nad Labem

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia