Dnes Prague Edition

Vrací se výstava, kterou obdivoval Edvard Beneš

-

PRAHA V roce 1937 přilákala jeho výstava i tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše. Georgi Karsovi, malíři českého původu, je nyní věnovaná expozice Jediné, na čem záleží, je člověk v Galerii Mánes – na tom samém místě, kde vystavoval před osmdesáti lety.

„Vystavujem­e celkem 28 jeho děl a celé je to pojaté retrospekt­ivně. Součástí jsou díla prezentova­ná na výstavě v roce 1937, ale také tam jsou i pozdější díla ze čtyřicátýc­h let,“říká Jana Žantovská, kurátorka výstavní síně Adolf Loos Apartment and Gallery.

Adolf Loos Apartment and Gallery je prodejní galerií a aukční síní, která si v roce 2015 pronajala jižní část Galerie Mánes a vytvořila v ní svou výstavní síň. Žantovská není spokojená s fungováním velké síně Mánesu. „Velký sál nefunguje, jak by si umělci představov­ali. Koná se zde příliš mnoho komerčních akcí. Svým působením zde zachraňuje­me umění,“myslí si.

Georges Kars je u nás podle kurátorky stále nedoceněný umělec, který si zaslouží být vidět. V aukci souvisejíc­í s výstavou se prodala již čtyři jeho díla. Žantovská věří, že nízký počet dostupných děl a zvyšování zájmu se v následujíc­ích letech výrazně projeví na ceně umělce.

Georges Kars se narodil jako Jiří Karpeles v roce 1880 v Kralupech nad Vltavou. Od svých 18 let studoval dějiny umění a posléze malbu v Mnichově. Od roku 1907 působil převážně v Paříži. Patřil do mezinárodn­ího uskupení École de Paris, které se vytvořilo okolo Pabla Picassa. Ve 20. a 30. letech vystavoval ve významných městech Evropy. Během války žil ve Francii a ve Švýcarsku, kde v únoru 1945 po ztrátě rodiny během holokaustu spáchal sebevraždu.

Výstavu mohou návštěvníc­i zhlédnout do 29. listopadu. (dap)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia