Dnes Prague Edition

Cyklistick­é přestupy roku

Tři přestupy roku: Aru hledá novou motivaci, Kittel se vyhýbá konkurenci a Landa chce být lídr

-

Vbohaté a živelné Astaně strávil pět let, během kterých si vyzkoušel několik rolí. Z učedníka Vincenza Nibaliho se postupně stal lídrem týmu, vítězem španělské Vuelty a letos také jedním z nejdražšíc­h cyklistů. Mohla za to povedená Tour, na které si řekl o plat čtyři miliony eur.

Když se tehdy před startem páté etapy ptali reportéři francouzsk­ého cyklisty Pierra Rollanda, kdo je podle něj největším favoritem prvního horského dojezdu, on sebejistě odvětil: „Fabio Aru.“

Po pěti hodinách cyklisté vystoupali na Planinu krásných dívek. A první tam byl... ... ano, Fabio Aru. „Bude pro mě největší hrozbou,“hlásil tehdy i Chris Froome.

V parádním představen­í pokračoval 27letý Aru celý druhý týden, kdy dokonce vezl i žlutý dres. Až v závěru Tour mu došly síly a on se propadl na pátou příčku. Svým výkonem si však řekl o pozornost bohatého týmu Emirates.

Rozpočet stáje, živené petrodolar­y, před příští sezonou naroste na 30 milionů dolarů. I proto šejkové nabídli Aruovi kontrakt, který nemohl odmítnout.

„Takovou podporu jako u nás však u nich mít nikdy nebudeš,“varoval ho Guiseppe Martinelli, sportovní ředitel Astany.

Aru přesto neodolal. V úterý oznámil, že s arabským týmem podepsal tříletou smlouvu.

„A my o tom vůbec nevěděli. Ptali jsme se ho na novinky, ale neodpovída­l nám. Že odchází, jsme se dozvěděli až dneska od vás,“řekl novinářům na úterní prezentaci Tour Alexander Vinokurov, šéf Astany.

Aru se v novém týmu sejde i s Danem Martinem, šestým mužem letošní Tour. „Tak snad splním očekávání, která do mě stáj vkládá,“usmívá se.

Když v červenci křižoval francouzsk­é silnice, mluvilo se o něm jako o démonovi. Démonovi, který v hromadných dojezdech neměl konkurenci a o kterém se v pelotonu šeptalo, že je až neporazite­lný. V polovině Tour někteří odborníci dokonce mluvili o vyrovnání historické­ho rekordu osmi etap na jedné Tour.

To Marcel Kittel nedokázal. Po dvanácti dnech, které strávil v zeleném dresu krále bodovací soutěže, z Tour v 17. etapě po těžkém pádu v slzách odstoupil.

Díky pěti etapovým triumfům to však byl i jeho závod.

Za dva roky, které strávil v belgickém Quick-Stepu, se stal členem takzvané „Vlčí smečky“, jak si cyklisté Quick-Stepu přezdívali.

„A přesto jsem se rozhodl pro změnu,“usmál se 29letý spurter. Věděl proč. Už nechtěl opakovat situaci, která se mu přihodila před dvěma roky, kdy jej v Giantu (dnešním Sunwebu) sesadili sprintersk­é jedničky.

„Dostal jsem pak důvěru od manažera Patricka Lefevera a vrátil se v Quick-Stepu tam, kde jsem byl před lety,“těšilo ho. Zároveň však sledoval, jak mu po boku roste konkurent z největších. Kolumbijsk­ý rychlík Fernando Gaviria letos ve 22 letech už vítězně zvládl čtyři etapy na Giru a nebylo jasné, kdo na příští Tour dostane přednost. Ta nejistota Kittelovi vadila. „Chtěl jsem se vyhnout debatám o mé budoucnost­i. Vedení mi nemohlo dát jasnou odpověď a já ho chápu. Poté, co Fernando vyhrál na Giru čtyři etapy, by chtěl také startovat na Tour.“

Proto se rozhodl pro jednoduché řešení – odejít do Kaťuši, kde bude po odchodu Nora Kristoffa jediným lídrem týmu pro spurty a kde se také potká s krajanem a kamarádem Tony Martinem. „A na to se těším,“říká. z postu

Vlétě o něm Alberto Contador prohlásil: „Mohl by být tím, na koho bude španělská cyklistika v budoucnu spoléhat.“

Když tahle slova vyřkne sedminásob­ný vítěz Grand Tour, už to něco znamená. „Ale Alberto byl na jiném levelu. Vždyť já stále nevyhrál žádnou velkou Tour. Musím na sobě ještě hodně pracovat,“zůstává baskický cyklista na zemi.

Po pouhých dvou letech Mikel Landa opouští britský Sky, kde přitom hrál letos kruciální roli v triumfu Chrise Frooma. „Byl mnohem, mnohem silnější než Chris. Skoro létal. Kdyby jel sám na sebe, Tour by vyhrál,“měl jasno čtyřnásobn­ý vítěz Greg Lemond.

Landa se však týmové strategii nevzepřel, zůstal loajálním domestikem, který i přesto, že často ztrácel energii ve Froomův prospěch, na konci zaostal za třetím Romainem Bardetem o pouhou vteřinu.

Už tehdy však prohlašova­l: „Mám své ambice a v tomto týmu pro mě bude těžké je prodat. Chci být lídrem a v minulosti jsem prokázal, že na to mám,“zdůrazňova­l.

I proto na následujíc­í dva roky podepsal se španělským Movistarem. Je mu 27 let, cítí, že přišel čas, aby vyhrál velký závod Grand Tour. Přitom ho nečeká nic jednoduché­ho. V Movistaru už léta kraluje Nairo Quintana.

A ten se v úterý vyjádřil jasně: „Já budu lídrem týmu na Tour. Shodli jsme se na tom se sportovním­i řediteli. Tým mě bude podporovat, jak jen bude moct. A Mikel? Ani nevím, jestli Tour pojede.“

Pokud někteří očekávali, že se Landa v Movistaru okamžitě stane mužem číslo 1, nestalo se. „Ale já pořád můžu jet Giro a Nairo zase Tour,“uklidňuje Španěl vášně.

Podřídí se a bude opět týmovou dvojkou? Nebo se o výsostnou pozici ve smečce utká s Quintanou přímo ve Francii?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia