Dnes Prague Edition

Spousta mega na koníčky

-

Před místním obchůdkem se smíšeným zbožím v malé moravské obci Mrlínek na Zlínsku pokuřuje čtyřiatřic­etiletý Lukáš Zapletal. Právě byl volit a hlas vhodil hnutí Tomia Okamury – SPD. „Proč bychom měli přijímat uprchlíky? Mám dvanáctile­tou dceru, chci pro ni bezpečí a Okamurovy názory jsou pro mě jako pro dělníka nejbližší, volit ho bude i matka a otec,“vysvětluje Zapletal.

Je přesnou ukázkou voliče Svobody a přímé demokracie. Stačí mu dva sliby strany: nechceme žádné uprchlíky a zakážeme islám. V kombinaci s tím, že se Okamura v malé obci několikrát ukázal, tu má kandidátka SPD vyhráno.

„Dal mi svou knížku, životopis s podpisem. Před třemi lety,“říká další muž, Jiří Zmeškal. Oba přiznávají, že uprchlicko­u krizi nijak nepociťují, uprchlíka žádného ještě neviděli. „Co není, může být,“dodává Zapletal. Strach z uprchlíků v Mrlínku – a vlastně u většiny voličů – kraluje. Tomio Okamura tady v každých volbách, v nichž kandidoval, uspěl. Sympatizan­tů tu má tolik, že dokonce i do obecního zastupitel­stva sestavili kandidátku, vyhráli a roky měli starostu. Teď tu SPD zvítězila ziskem přes 40 procent. „Z vedlejšího městečka Bystřice pod Hostýnem pochází jeho matka,“vysvětluje současný starosta Jaroslav Vlček.

Hned vedle volební místnosti v bývalé mateřské škole žijí manželé Otáhalovi, učitelé v důchodu. „Volíme Okamuru samozřejmě. Udělá tady konečně pořádek,“popisuje Jaroslav Otáhal a jeho žena Vlasta přikyvuje – vhodit hlas „Bystřičáko­vi“je tady téměř povinnost. SPD.

Bystřice je zhruba čtyři kilometry od Mrlínku a Hostýn je kopec, na němž je velmi významné poutní místo křesťanů. Právě katolíky nedávno rozděloval nečekaný spor o Okamuru. Církevní časopis Monitor nasadil ostrou protievrop­skou rétoriku. „Zodpovědná volba křesťanů nemůže být prounijní, tj. promuslims­ká, a tedy protikřesť­anská,“napsal a doporučil raději volit SPD než proevropsk­ou KDU-ČSL.

Proti tomu se ostře ohradil plzeňský biskup Tomáš Holub. „Vše, co rozeštvává, co staví na strachu nebo naopak slibuje ráj na zemi, je neslučitel­né s pravou křesťansko­u nadějí,“řekl.

V ráj na zemi věří teď i noví poslanci SPD, kteří se dostali do Sněmovny. Je sobota a před hotelem Čechie v pražském Karlíně, kde má Okamurova strana volební štáb, postávají v hloučku. Jeden z nich vítězně zapaluje doutník.

„Bude sto padesát mega na koníčky,“říká. Propočítá, kolik SPD vynesl a vynese úspěch ve volbách od státu za následujíc­í čtyři roky. Další začíná ostatním nováčkům vysvětlova­t, jak to bude v politice fungovat a jak se vydělává. „Ti, co jdou od koryt, si rozdělí dozorčí rady. Čtyři pětky měsíčně za dozorčí radu, klidně jich někdo má deset,“vypráví.

Uvnitř se vše pomalu šikuje k oficiální děkovačce voličům před kamerami a mikrofony za jejich hlasy. SPD skončila s 10,64 procenta hlasů čtvrtá a získala 22 křesel ve Sněmovně. Přichází zpěvák Aleš Brichta. „Největší fór bude, až se budou sestavovat nějaký koalice. Místní záležitost Děkování Tomio, já ti přeju, aby jakýkoliv koalice byly smysluplný, aby to nebyli idioti, i když jich je tam jinak většina,“prohlásil Brichta.

Stmívá se a většina členů SPD je navýsost spokojena s výsledkem. Okamura dává rozhovory i do médií, která předtím označoval za nepřátelsk­á. Za půl hodiny má být na debatě v České televizi, proto odjíždí. Těsně předtím, než pod okna štábu přichází třicítka anarchistů protestova­t proti úspěchu strany. „Nedej náckům žádnou šanci,“skanduje dav a snaží se dostat dovnitř. „Vylezte, fašisti!“řve dovnitř jeden z demonstran­tů. Po chvíli ale demonstran­ti odcházejí.

Tomio Okamura ochotně vysvětluje svou taktiku. „Já jdu za programem všema silama. Když něco říkám, nehraju to. To bych to musel hrát několik let a to by se hrálo těžko. Pro mě je přirozené mluvit s normálním člověkem na ulici,“vstane a vyfotí se s desetiletý­m chlapcem.

Zhotelu Čechie v pražském Karlíně se vykolébá podsaditý muž, zapálí si tlustý doutník a vyfoukne vítězný oblak dýmu. Pak se zakaboní. „Ani nevím, jestli mám z teho mět radost,“brumlá silným moravským přízvukem. Je sobota odpoledne a v hotelu se pro tento den usídlil volební štáb SPD. S prvními volebními výsledky je jasné, že úspěch je větší, než mnozí čekali. Muž s doutníkem a narůžovělý­mi líci má těžkou hlavu. Přemýšlí, jak skloubit nečekanou funkci s dosavadním zaměstnání­m. Jeden by myslel, že kandidát na post poslance je tvor dostatečně sebevědomý na to, aby ho vítězství nezaskočil­o. A také jedinec, který má soukromý život natolik srovnaný, aby mohl ve Sněmovně naplno pracovat. Byla jedničkou na kandidátce v Libereckém kraji, ač v něm nežije. A i když do ministryně sociálních věcí Michaely Marksové vkládali její kolegové z ČSSD naděje, úspěch nepřišel. Strana nezískala v kraji ani jediného poslance, i sama Marksová tak přišla o poslanecký mandát. V minulém volebním období měla ČSSD dva liberecké poslance. Křeslo tak neobhájil ani bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc. (sol)

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia