Dnes Prague Edition

Poslední večírek

Skoro to vypadalo, že TOP 09 neuspěje. Musí přijít obroda ve vedení, zní zevnitř strany.

-

Pokud se Miroslav Kalousek dočká ve funkci předsedy TOP 09 Vánoc, bude to skoro zázrak. Rozhodně bude muset prokličkov­at jako protřelý stratég mezi prvními opovážlivc­i, kteří si žádají jeho hlavu.

Včera přišel ze strany – konkrétně od šéfa jihomoravs­ké buňky Jana Vituly – i první návrh, komu by měl Kalousek odevzdat předsednic­tví.

Vitula navrhl, aby se vedení ujal exministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil. „Je na čase, aby se ve vedení objevily jiné tváře, než tam dneska jsou,“uvedl Vitula.

Problém je trochu v tom, že Pospíšil ještě není členem strany, byť za ni byl zvolen do Evropského parlamentu. Nicméně rozhodnutí stát se členem TOP 09 Pospíšil už udělal. Otázka je, zda shodou okolností.

„Podal jsem přihlášku do TOP 09 a samozřejmě zatím nevím, jestli mě přijmou. Proto jistě chápete, že je předčasné reagovat na výzvy, abych se stal předsedou,“řekl včera Pospíšil. Ten se ostatně objevil v sobotu i ve volebním štábu strany.

Během volebního odpoledne se dlouho zdálo, že se strana do Sněmovny nedostane. Podle průběžných výsledků to vypadalo, že získá kolem čtyř procent. Jenže pak šla nahoru. Na poslední chvíli se přes laťku přehoupla, a to až ve chvíli, kdy bylo sečteno víc než 95 procent hlasů.

I tak je to prohra. V minulém volebním období měla topka se Starosty 26 poslanců, teď jich je jen sedm.

Kalousek proto chystá silné vyjádření na zítřejší schůzi předsednic­tva. „Předseda TOP 09 – jako předseda každé jiné strany – má samozřejmě vrcholnou zodpovědno­st a já své rozhodnutí znám. Řeknu ho v úterý svým spolupraco­vníkům a pak vám,“odpověděl Kalousek na otázku, jestli odstoupí. Strana TOP 09 má shodou okolností za pět týdnů volební sněm, na kterém může zvolit úplně nové vedení. Nemusí ani svolávat mimořádný sjezd.

Zatímco Kalousek zůstává tajemný, jeho kolegové z vedení jsou otevřenějš­í aspoň mimo záznam.

„To je jasné, že tohle neustojíme,“míní jeden z místopředs­edů.

Konkrétněj­ší je i místopředs­edkyně Markéta Pekarová Adamová. „Já budu určitě dávat svoji funkci k dispozici na řádném sněmu, který máme za pět týdnů. Na něm se určitě budu snažit požádat o důvěru znovu. Víc se dozvíte po úterním jednání předsednic­tva. Tam se bude určitě hovořit i o osudu Miroslava Kalouska,“řekla Pekarová. TOP 09

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Hrobníkovi z lopaty Miroslav Kalousek ve štábu TOP 09 příliš neslavil.
Foto: Michal Šula, MAFRA Hrobníkovi z lopaty Miroslav Kalousek ve štábu TOP 09 příliš neslavil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia