Dnes Prague Edition

„Do pekla nebo do Kremlu“

-

TOP 09 si na volby pronajala část noblesní kavárny Louvre na pražské Národní třídě. Vpodvečer už tam nebylo k hnutí. Fialový sloupek s výsledky TOP 09 se ale skoro celé odpoledne krčil na obrazovce ČT někde kolem tří nebo čtyř procent a ne a ne se pohnout nahoru. Lídři strany už pomalu rozdávali první rozhovory médiím na téma porážka a odchod ze Sněmovny.

Europoslan­ec Jaromír Štětina třeba mluvil o vítězství informační války Ruska nad Evropskou unií.

Obrat přišel až někdy po sečtení více než poloviny výsledků, ale i tak to bylo drama do poslední minuty. Když okolo páté hodiny zbýval do cílových pěti procent už jen kousek, oslavovali shromážděn­í hosté každou novou desetinu procenta bouřlivým jásotem a potleskem. Ten vyvrcholil, když se na obrazovce objevilo vytouženýc­h 5 procent.

Největším hrdinou se nakonec stal nováček Dominik Feri, který se stal poslancem, ačkoli byl na posledním místě pražské kandidátky.

„Jsem velmi zklamaný. Nečekal jsem, že se budeme radovat z každé setiny procenta,“řekl o výsledku své strany, jako by se právě vítězně vydrápal na palubu Titaniku.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zůstával téměř celé odpoledne, kdy strana sledovala sčítání výsledků voleb, skryt v zákulisí. Přišel až na tiskovou konferenci. Stál na pódiu sám. Sám se uvedl. Sám mluvil, a to pěkně zostra. „Kdyby to byl úspěch, tak je nás tady dvacet, ale takhle tady stojím jen já. Strany dvou agentů StB a jednoho extremisty mají téměř ústavní většinu v Poslanecké sněmovně. O to větší povinnost je pro nás demokraty se s tím nesmířit. Musíme přesvědčov­at veřejnost, že to je cesta do pekel, možná do Kremlu. Ale to vyjde nastejno,“spustil Kalousek. Ptáte-li se mě, kde jsme udělali chybu, tak pravděpodo­bně jednotné číslo není na místě. Ale na analýzy bude dost času po volbách. Vzhledem k hodnotám, které uznává TOP 09, je naprosto vyloučeno, abychom se účastnili koaličních jednání. Nelze sestavit prozápadně orientovan­ou demokratic­kou většinu. Předseda TOP 09 – jako předseda každé jiné strany – má samozřejmě vrcholnou zodpovědno­st za volební výsledek a já své rozhodnutí znám. My to máme jednodušší v tom, že za pět týdnů máme volební sněm. Své rozhodnutí řeknu v úterý na předsednic­tvu a pak ho milerád řeknu vám. Ale myslím, že by ho moji nejbližší spolupraco­vníci měli znát dříve než vy. Vím, že jsem dostal asi desetinu preferenčn­ích hlasů, které dostal Andrej Babiš (nakonec to byla šestina – pozn. red.). Přál bych jeho voličům, aby toho nikdy nelitovali. Za celou dobu, co jsem v politice, jsem nikdy nezažil kandidáta, který toho v kampani odpracoval tolik jako Dominik Feri. Jsem velmi rád, že je v našich řadách. Upřímně řečeno, vy jste mě někdy viděl mít strach?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia