Dnes Prague Edition

Establishm­ent ČSSD voliče přinese těžko

-

Babišem pro sociální demokraty skončil velmi špatně.

Bohuslav Sobotka sice s největší pravděpodo­bností nebude další čtyři roky trávit chozením k soudu jako Petr Nečas. ČSSD však každopádně dopadla ještě o půl procenta hůř než ODS před čtyřmi lety.

Střet ČSSD s Babišem však způsobilo také nastavení strany, na něž měli vliv i Pokorný s Růžičkou. Oba jsou typickou součástí českého establishm­entu, s čímž souvisí také jejich prosazován­í liberálníh­o proevropsk­ého naladění strany.

Jenže dnešní doba se nese ve znamení vzpoury proti establishm­entu. Pro české levicové voliče to platí ještě víc. Ti jsou často nespokojen­í se svou životní situací a mají pocit zrady ze strany Evropské unie kvůli protiuprch­lickým kvótám.

Babiš, ač je jako miliardář typickou součástí establishm­entu, dokázal voliče přesvědčit, že proti němu bojuje. A ČSSD zválcoval. Nestačilo jí ani to, že v posledních měsících před volbami Lubomír Zaorálek vyrazil mezi lidi a strana začala prosazovat téma nízkých mezd, které spojila s kritikou nadnárodní­ch společnost­í, bohatých bank či miliardářů. To už jí prostě nikdo neuvěřil.

Piráti se pomalu probouzejí z euforie. Vyjukaní jednotlivc­i se vzpamatová­vají z překvapení, kdy běhali po volebním štábu a volali: „Ty vole, Honzo, ty jsi poslanec!“

Seznam zvolených dává jistou šanci, že by práci zákonodárc­e mohli zvládnout. Nejsou to totiž samí rozevlátí studenti, ale i starší a zkušenější lidé. Namátkou překladate­lka Olga Richterová či vychovatel­ka Lenka Kozlová.

Co dál? Piráti v povolebníc­h vyjednáván­ích zatím chytře zvolili pasivní taktiku „počkáme, kdo přijde a co bude chtít“. Samozřejmě, výhledově nějaké jasné stanovisko zaujmout musí. Musí též začít s rozmyslem investovat miliony korun za volby. Zatím si prý koupí počítače a pořídí lepší sídlo než sklep na Žižkově.

Ale měli by si i ujasnit některé názory. Lídrovi Ivanu Bartošovi MF DNES omylem před volbami poslala dotazník s otázkami dvakrát – v rozmezí pár dnů. On ho i dvakrát vyplnil. A v některých odpovědích se sám od sebe lišil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia