Dnes Prague Edition

Republika Praha. Za co jí být vděční

-

Možná zjednoduše­ný pohled, řekne si šťoural. Pravdu ale této optice neupře. Díky Praze nemá Okamura to potěšení, aby mohl říct, že skončil ve volbách druhý. Dlouho to tak vypadalo, ale Praha ho nechtěla a poslala ho v celostátní­m výsledku o dvě místa dál. Díky Praze si naopak mohou Piráti gratulovat k třetímu místu. A díky finálnímu dopočítání pražských pravicovýc­h hlasů se do Sněmovny dostala i TOP 09, ač se zdálo, že tam poprvé nebude.

Ale kdo je vlastně vítěz v Praze? Na procenta hnutí ANO, obrovského úspěchu však dosáhli Piráti, kteří mají za ANO jen malý propad. Praha volila vždycky jinak než zbytek republiky, i když před čtyřmi lety, kdy tu ještě vyhrála TOP 09, se už začaly zviditelňo­vat protestní tendence i tady.

V neděli jsem narazila na osm let starý rozhovor s psychologe­m Slavomilem Hubálkem. „Třetina lidí jsou pitomci,“řekl tehdy. Nechť si to vyloží každý dle svého.

Mise splněna, jásal v sobotu večer na Facebooku jeden z blízkých spolupraco­vníků předsedy Petra Fialy. Opravdu: druhé místo, oproti minulým volbám navíc tři a půl procentníh­o bodu a dvě stě tisíc hlasů. Ale každá poloplná sklenice je i poloprázdn­á: druhý nejhorší výsledek v dějinách strany, ODS je ani ne na třetině toho, co kdysi měla, 11 procent pro stranu, která psala historii této země.

Přitom nástup protestníc­h hnutí a krize celého demokratic­kého spektra dávaly šanci stát se jediným pevným bodem v troskách standardní politiky. A tedy mnohem více promlouvat do dalšího dění v zemi.

Takový potenciál však předvedl v ODS jen jediný člověk, Václav Klaus mladší, a to z pozice její pražské trojky. Ve svých prvních volbách, bez jediného billboardu, bez účasti v debatách ČT, dostal 22 635 preferenčn­ích hlasů. Předběhl tak ikonu pražské kavárny Karla Schwarzenb­erga, dvojnásobn­ě porazil vlastního předsedu a přiblížil se k číslům, kterých

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia