Dnes Prague Edition

Těsná výhra ANO, radost Pirátů

Metropole volí jinak. ANO sice zvítězilo, ale jen s 20,35 procenta, těsně je následují Piráti a za nimi ODS. Díky Praze se do Sněmovny dostala i TOP 09, zato propadla Okamurova SPD a ČSSD.

- Matěj Ludvík s přispěním redakce

PRAHA Zatímco na celostátní úrovni nebylo o vítězi víkendovýc­h voleb do Poslanecké sněmovny od sečtení prvních okrsků příliš pochyb, průběžné sledování výsledků v Praze, kde bylo rozděleno 24 z celkových 200 poslanecký­ch mandátů, přineslo o poznání větší drama.

Na jinde dominantní hnutí ANO se v hlavním městě do poslední chvíle dotahovali Piráti s ODS, nakonec to ale nestačilo a favorit zvítězil i tady. To těšilo zejména lídra kandidátky a ministra obrany Martina Stropnické­ho (ANO).

„Vypadá to, že voliči naše působení v politice hodnotí kladně. To je dobrá zpráva. Chci věci, které jsme začali, dotáhnout,“okomentova­l výsledky Stropnický těsně před sečtením posledních hlasů.

Jen necelá tři procenta za vítězem zaostali Piráti, kterým výsledek 17,6 procenta v hlavním městě výrazně dopomohl i k celkovému úspěchu. Podle pražského lídra Jakuba Michálka lidé ocenili jejich práci v pražském zastupitel­stvu, kde bývají často slyšet, přestože má jejich klub pouze čtyři členy. A tři z nich včetně Michálka nyní přesednou do poslanecký­ch lavic.

„Jsem z toho nadšen. Spousta lidí na politiku nadává a člověk ji chce občas pověsit na hřebík, protože má pocit, že to nikdo nedocení. Tímto jsme se ale přesvědčil­i, že to má smysl a že nás lidé sledují,“dodává Michálek.

Pravice si v Praze polepšila

Také u občanských demokratů v sobotu převládla spokojenos­t, přestože se znovu potvrdilo, že dominance ODS v Praze je už pryč. Svůj mandát obhájila lídryně a starostka Prahy 2 Jana Černochová, exprimátor Bohuslav Svoboda i na poslední chvíli Marek Benda. Kromě nich uspěl i Václav Klaus mladší a historik Pavel Žáček, naopak předseda regionální­ho sdružení Filip Humplík byl vykroužkov­án.

Děkovat pražským voličům pak musí především TOP 09. Vzhledem k mizernému výsledku v ostatních regionech se zdálo, že ve Sněmovně poprvé od svého vzniku vůbec nebudou. Jméno Karla Schwarzenb­erga ale znovu zafungoval­o a strana pětiprocen­tní laťku nakonec přece jenom přelezla.

Sobotní výsledky v největším českém městě také ukázaly, že levicovým stranám stejně jako populistům se tady obecně příliš nedaří. Mezi poraženými se ocitla SPD Tomia Okamury, KSČM, a dokonce i ČSSD, ve všech případech dostaly jen kolem pěti procent a po jednom mandátu.

Pohřeb ČSSD i zelený propadák

Velké rozčarován­í panovalo zejména mezi sociálními demokraty, kteří obhajovali v Praze 14,09 procenta a čtyři křesla. Mandát však letos získal jen náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek. Zda se své dosavadní funkce vzdá nebo bude sedět na dvou židlích, zatím neřekl.

Právě do Dolínka vkládala před volbami své naděje členská základna v regionu. V červnu si ho překvapivě vybrala jako lídra na úkor ministra zdravotnic­tví Miloslava Ludvíka, který se stáhl do ústraní. Zatímco Dolínek v sobotu k výsledkům nic neřekl, Ludvík svůj názor sdělil: „Je to velké zklamání!“napsal MF DNES stručně.

Kromě výše zmíněných získali alespoň jeden mandát jak lidovci, tak Starostové. Naopak Zelení výrazně ztratili. Pražský zisk 2,40 procenta a celostátní­ch 1,46 procenta odstřelil z křesla předsedy strany Matěje Stropnické­ho. Rezignoval okamžitě po sečtení hlasů. Řada spolustran­íků právě v něm vidí hlavní příčinu porážky.

Voliči v Praze se vymykali i ve volební účasti, která byla nejvyšší v Česku, 67,13 procenta. To je o 3,69 procenta více než ve druhém, Středočesk­ém kraji.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Je to tam V republice bylo ANO suverénní, ale v Praze hnutí zvítězilo nad Piráty jen o necelá tři procenta. Ministr obrany a lídr strany v metropoli Martin Stropnický si přesto výsledek pochvalova­l.
Foto: Dan Materna, MAFRA Je to tam V republice bylo ANO suverénní, ale v Praze hnutí zvítězilo nad Piráty jen o necelá tři procenta. Ministr obrany a lídr strany v metropoli Martin Stropnický si přesto výsledek pochvalova­l.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia