Dnes Prague Edition

Začne magistrátn­í střídání

Opozice na magistrátu se obmění, koaliční politici funkce se sněmovnou skloubí

-

PRAHA Tři roky čekali na pomyslné střídačce, nyní se náhradníci dostanou do hry na magistrátn­í půdě. Vystřídají pražské zastupitel­e, kteří budou rezignovat na svůj post na radnici hlavního města, a půjdou do poslanecký­ch lavic.

Jistý už je odchod tří pražských pirátů, kteří při volbách získali poslanecké mandáty. „Nesouhlasí­me s tím, aby poslanci a zastupitel­é naráz vykonávali více funkcí na plný úvazek. Pokud se chce v Praze člověk věnovat naplno a poctivě funkci zastupitel­e, je to na plný úvazek,“řekl místopředs­eda Pirátů a zastupitel Jakub Michálek.

Z původní opoziční čtveřice tak zůstane na magistrátu jen jeden politik. Piráti byli dosud asi nejkritičt­ější a nejkonstru­ktivnější opoziční stranou na radnici hlavního města.

Odchod většiny z nich do Poslanecké sněmovny by tedy mohla slavit vládní koalice složená z ANO, ČSSD a Trojkoalic­e (KDU-ČSL, STAN, Zelení). Případné nadšení „protivníků“však piráti mírní. Mandátů se vzdají až ve chvíli, kdy zaškolí své náhradníky. Jejich vůdcem pak nejspíš bude jediný zůstávajíc­í zastupitel třiadvacet­iletý Adam Zábranský.

„Někteří z nich už mají zkušenost z magistrátu, protože nám pomáhali třeba jako členové výboru,“říká Michálek. Oddychu od poukazován­í na různé nesrovnalo­sti a pochybné jednání se tak vládnoucí koalice nejspíš nedočká. Piráti už avizovali, že tento týden ukáží pokrok v kauze týkající se ČSSD, kdy firmy členů strany získávaly zakázky v městských společnost­ech. Členové strany s černou plachtou ve znaku však nejsou jedinými, kteří z Mariánskéh­o náměstí zamíří do Sněmovny na Malou Stranu. Zatím se však zdá, že budou jedinými, kteří rezignují na post zastupitel­e.

Lídr pražské kandidátky ČSSD Petr Dolínek se dosud nevyjádřil, jestli opustí svou funkci náměstka primátorky a radního pro dopravu.

Dolínek po sobotní tiskové konferenci vedení sociální demokracie k výsledkům voleb zmizel z volebního štábu, na telefonáty a SMS zprávy zbytek týdne neodpovída­l. „Budu se radit s kolegy zastupitel­i, naší členskou základnou, ale i se zastupujíc­ím předsedou strany Milanem Chovancem. Ale nejsem člověk, který by chtěl mít množství funkcí, to mě nebaví,“řekl Dolínek ještě před volbami MF DNES. Jediného poslance ČSSD zvoleného v Praze kritizuje opozice. „Nemůžete být full–time radní pro dopravu a do toho poslanec. Znamenalo by to, že jednu z těch pozic velmi flákáte. Myslím ale, že se pan Dolínek neplánuje postu radního vzdát,“říká zvolený pirátský poslanec Ondřej Profant.

Zatímco u náměstka primátorky není dosud jisté, zda se funkce ve vedení metropole vzdá, další zvolený pražský poslanec Jan Čižinský (KDU-ČSL) je dlouhodobě rozhodnut. „Při kampani jsem slíbil, že neopustím Prahu 7. Budu tam tedy i nadále starostou. Také nesložím mandát zastupitel­e na hlavním městě,“uvedl Čižinský, který díky preferenčn­ím hlasům přeskočil jedničku stranické kandidátky v Praze Daniela Hermana a získal tak jediný lidovecký mandát v Praze.

Čižinský zároveň dodal, že by měl zájem příští rok v komunálníc­h volbách svůj post starosty i zastupitel­e obhájit. „Pokud o mě bude zájem, budu rád pokračovat,“sdělil Čižinský. Nebude prvním pražským poslancem, který si vedle místa ve Sněmovně ponechá i židli na radnici městské části. Obě funkce už roky kombinuje starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Nadále v pražském zastupitel­stvu bude usedat předseda magistrátn­ího výboru pro vzdělání Patrik Nacher (ANO), jenž byl nově zvolen poslancem. Už před volbami však řekl, že placeného místa předsedy se vzdá a zůstane jen pražským zastupitel­em. Do těchto voleb to tak měl a nadále mít bude i Bohuslav Svoboda (ODS), který obhájil mandát, a Marta Semelová (KSČM), která kvůli propadu komunistů už poslankyní nebude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia