Dnes Prague Edition

Klaus, Čižinský i Feri. Obliba u voličů jim vynesla mandát

-

PRAHA Nejmladší kandidát, syn bývalého českého prezidenta nebo zakladatel historické­ho Ústavu pro studium totalitníc­h režimů. I ti patří mezi nejvýrazně­jší „skokany“roku letošních voleb v Praze.

Nejvíce přednostní­ch hlasů, 22 635, inkasoval pedagog a publicista Václav Klaus ml. „Podpora lidí mne potěšila a utvrdila v tom, že jdu správným směrem,“komentoval svůj volební výsledek, díky němuž se z třetího místa na kandidátní listině vyšvihl na první pozici.

Ve velkém stylu vstoupil do Sněmovny i nejmladší poslanec Česka, jedenadvac­etiletý student Dominik Feri. Získal 15 003 přednostní­ch hlasů, což ho z 36. místa na kandidátce TOP 09 katapultov­alo na druhou. „Já jsem spoléhal na to, že se do Sněmovny nedostanu, protože přeskočit tolik kolegů jde opravdu těžko,“popsal své pocity bezprostře­dně po volbách.

Jediný pražský mandát pro KDU-ČSL získal skokem z druhého místa na první oblíbený starosta Prahy 7 Jan Čižinský, když získal 6 746 přednostní­ch hlasů . „Výsledky voleb jsou neradostné pro KDU-ČSL. Dostala nižší počet hlasů než před čtyřmi roky, což není dobrá vizitka,“zhodnotil aktuální volební skóre. Ke skokanům se zařadila i právnička a bývalá ministryně spravedlno­sti Helena Válková z ANO, 7 276 hlasů jí pomohlo posunout se ze sedmého místa na třetí a obhájit poslanecký mandát.

Tradičně se z nevoliteln­ého místa na kandidátce ODS v Praze do Sněmovny na poslední chvíli protlačil Marek Benda, pomohlo mu k tomu 6 183 přednostní­ch hlasů. Překvapení­m byl také historik a první ředitel Ústavu pro studium totalitníc­h režimů Pavel Žáček. Ze 17. místa poskočil díky 6 406 kroužkům na čtvrtou pozici a přeskočil tak mnoho členů ODS. „Pro mne je to trochu překvapivé, věřím, že nezklamu. Myslím, Vítěz a poražený

že voliče zaujaly mé názorové hodnoty a orientace. To rozhodlo,“analyzoval příčiny svého úspěchu.

Souboj jedniček na kandidátká­ch potvrdil oblibu tradičních politiků. Pražané svému knížeti opravdu rozumějí, čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenb­erg od nich získal 19 370 přednostní­ch hlasů. Starostku Prahy 2 Janu Černochovo­u zakroužkov­alo 12 426 voličů. Vzhledem k nebývalé oblibě Václava Klause ml. však do Sněmovny postoupila z druhého místa.

Oblibu stvrdil také vůdce pražských Pirátů Jakub Michálek, který si připsal 11 641 přednostní­ch hlasů. Stejně tak uspěla jednička na volebním seznamu ANO, ministr obrany Martin Stropnický, kterého zakroužkov­alo 18 449 voličů. Václav Klaus ml. (ODS).

Jedničku na kandidátce naopak neuznávali voliči KSČM. Na jediný mandát dosáhl z druhého místa dlouholetý poslanec Jiří Dolejš, kterého zakroužkov­alo 4 124 lidí.

Bez úspěchu skončilo volební klání pro jedničku na kandidátce Zelených Matěje Stropnické­ho, který sice dostal 3 010 hlasů, ale jeho strana celkově propadla.

Debaklem skončilo hlasování pro některé ambiciózní volební jedničky. Hudebníka, všeuměla a superlídra prezidents­ké Strany práv občanů Františka Ringo Čecha ocenili voliči 477 přednostní­mi hlasy, dohromady jeho strana v Praze obdržela 1 873 hlasů.

Celostátně propadli také Svobodní, jejichž lídr Petr Mach sice v Praze získal 2 811 kroužků, ale nedosáhl v metropoli na více než 2,10 procenta hlasů.

Karel Schwarzenb­erg (TOP 09).

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia