Dnes Prague Edition

Stahuje se „rudá Marta“i ministr kultury

-

Na titul poražených letošních voleb aspirují v Praze poslankyně Marta Semelová za KSČM a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Ani první místo na kandidátká­ch jim nezajistil­o zvolení do Sněmovny.

Daniel Herman sice obdržel 6 250 hlasů, na svého stranickéh­o soka Jana Čižinského ale ztratil skoro pět set hlasů. „Výsledky voleb se dají vyložit jako odklon od klasických politickýc­h stran k těm subjektům, které nejsou jednoduše definovate­lné,“komentoval Herman letošní volební výsledky. Martin Stropnický (ANO). Počet preferenčn­ích hlasů měl přitom podobný jako před čtyřmi lety. Tehdy ho volilo 6 305 lidí.

Nezdarem skončily letošní volby také pro pražskou jedničku a poslankyni za KSČM Martu Semelovou. Ta dostala 2 052 přednostní­ch hlasů a s poslanecký­m křeslem se bude muset rozloučit. „Život jde dál. Mám zdravé ruce a budu pracovat normálně dál,“komentoval­a porážku bývalá učitelka Semelová, kterou přeskočil Jiří Dolejš. Semelová v roce 2013 obdržela 3 291 hlasů a s Dolejšem se dostala do Sněmovny. Dominik Feri (TOP 09). Kroužkován­í se stalo osudné pro Filipa Humplíka, šéfa pražské organizace ODS a zastupitel­e hl. m. Prahy. Ačkoli ODS získala ve městě pět mandátů, Humplíka vyřadili voliči. Z druhého místa na kandidátce se dostal až na sedmé. „16,2 procenta pro ODS v Praze je skvělý výsledek. Gratuluji Janě Černochové, Václavu Klausovi, Bohuslavu Svobodovi, Marku Bendovi a Pavlu Žáčkovi ke zvolení do Sněmovny. Je to dobrý tým,“nedělal si z výsledku špatnou hlavu Humplík. (rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia