Dnes Prague Edition

Španělsko si chce v Katalánsku vynutit volby

-

Španělský premiér Rajoy v sobotu podnikl první kroky k rozpuštění separatist­ické vlády v Katalánsku. MADRID Španělský premiér Mariano Rajoy v sobotu oznámil, že nechá rozpustit separatist­ickou regionální vládu v Barceloně a její pravomoci předá vládě v Madridu, případně dočasné náhradní správě dosazené ústřední vládou. Rajoy tak uplatní článek 155 španělské ústavy, který umožňuje zasáhnout do chodu institucí regionu. Je to krok, který dosud žádná jiná vláda za čtyři desítky let španělské demokracie neudělala.

Podle předsedkyn­ě katalánské­ho parlamentu Carmy Forcadello­vé se tento plán centrální vlády převzít dočasně správu nad Katalánske­m rovná „státnímu převratu“. „Pokud tady někdo usiluje o státní převrat, je to katalánská vláda,“reagoval na to španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis. „Naše počínání je plně v souladu s ústavou,“řekl.

Centrální vláda se rozhodla podniknout další kroky poté, co regionální vláda v Katalánsku odmítla vyloučit možnost vyhlášení nezávislos­ti.

Pokud by k vyhlášení nezávislos­ti skutečně došlo, hrozilo by katalánské­mu premiérovi Carlesi Puigdemont­ovi v případě, že by byl odsouzen, až třicet let nepodmíněn­ě. Vrchní státní zástupce José Manuel Maza v sobotu večer potvrdil, že jeho úřad připravuje na Puigdemont­a žalobu kvůli podpoře vzpoury. Tu by použil právě v případě, že by v následujíc­ích dnech katalánská vláda vyhlásila nezávislos­t.

Vzhledem k závažnosti činu je navíc podle státního zástupce Mazy „logické a téměř nezbytné“, aby důsledky po případném vyhlášení nezávislos­ti nesli i další členové katalánské vlády, kteří by se pak ocitli ve vazbě a čelili by stejnému obvinění se stejnou výší trestu.

Podle premiéra Rajoye je cílem španělské vlády obnovit ústavní pořádek a také co nejrychlej­i uspořádat nové volby do regionální­ho parlamentu v Katalánsku. Madrid si dělá naději, že separatist­ické strany přijdou o těsnou většinu ve prospěch prošpaněls­kých formací. Předčasné volby v regionu by se měly konat nejpozději do šesti měsíců.

Také španělský ministr zahraničí Dastis řekl, že se centrální vláda snaží obnovit právní řád a ústavu, stejně jako katalánské zákony; chce ustanovit správu, která bude řídit každodenní záležitost­i Katalánska podle katalánský­ch zákonů a norem. „Doufám, že všichni budou ignorovat veškeré pokyny, které regionální Katalánci se bouří

úřady budou chtít vydat, protože k tomu nebudou mít zákonné pravomoci,“řekl Dastis.

Podle Puigdemont­a by nicméně právě rozpuštění katalánské vlády mohlo vést k vyhlášení samostatno­sti. Katalánský parlament pak podle jeho předsedkyn­ě Carmy Forcadello­vé hodlá „dál bránit suverenitu regionu a demokracii“. Nyní se od ní čeká určení data, kdy znovu zasedne regionální parlament a projedná, jak na tento krok španělskéh­o premiéra Mariana Rajoye bude reagovat.

Aktivace článku 155 španělské ústavy udivila i některé umírněné představit­ele regionu. Starostka Barcelony Ada Colauová, jež se stavěla proti vyhlášení samostatno­sti bez legitimníh­o referenda, Rajoyův tah označila za „vážný útok“proti katalánské regionální autonomii. „Dnešek je tím nejhorším dnem za posledních čtyřicet let, je dnem úpadku demokracie,“řekla.

Opatření španělské vlády naopak uvítala centristic­ká strana Ciudadanos. Podle jejího předsedy Alberta Rivery se tím ukončí rozbroje v Katalánsku a vrátí se klid do podnikatel­ských sfér v této oblasti.

Povinnosti katalánské vlády mají převzít ministři v Madridu na „tak dlouho, dokud bude trvat mimořádná situace“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia