Dnes Prague Edition

Turecko: Oddat smí i imám. Přibude dětských nevěst?

-

ISTANBUL Další zákon, který vzdaluje Turecko od představy o sekulárním státu a zároveň od zvyklostí v Evropské unii, schválil tento týden turecký parlament. Ten rozhodl, že sňatky, které provedou a schválí muslimští duchovní, budou platné.

Zákon byl přijat zrovna v době, kdy roste kritika porušování práv tureckých žen v podmínkách výjimečnéh­o stavu, vyhlášenéh­o po loňském pokusu o vojenský puč proti vládě prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Nás se nepodaří umlčet,“skandovaly turecké ženy na nedávné demonstrac­i proti tomuto zákonu v centru Istanbulu.

Až dosud bylo v Turecku, oficiálně stále označované­m za sekulární stát, pravidlem, že pouze státní úředníci, starostové vesnic a v některých případech činitelé ze zahraničí jsou povoláni k tomu, aby uzákonili sňatky. Nyní byli přidáni imámové. Proti zákonu vehementně protestuje opozice.

„Je to pokus vládnoucí strany, aby prosadila podřízenos­t života náboženstv­í. To odporuje ústavě. A to nemůžeme v žádném případě přijmout,“prohlásila Senal Sarihanová, poslankyně za Republikán­skou lidovou stranu, nejsilnějš­í součást opozice. Největší obavy panují z toho, že přijatý zákon povede k růstu počtu sňatků, při nichž jsou oddávány nezletilé dívky. Podle posledních dostupných statistik OSN proběhlo patnáct procent sňatků v Turecku v letech 2008–2014 za situace, kdy jeden či oba z oddávaných ještě nedosáhli věku 18 let.

Erdogan, který se před blížícími se prezidents­kými volbami snaží získat na svou stranu co nejvíce muslimskýc­h věřících, však krok parlamentu tvrdě hájí. „Hlavním výsledkem je to, že tyto sňatky už nebudou mimo dohled státu. A de facto tak vymizí nelegální svatby,“prohlásil mimo jiné. Podle současného prezidenta nový zákon především vyřeší problém s nejzaostal­ejšími a nejkonzerv­ativnějším­i regiony země, kde jsou často manželství dosud uzavírána pouze prostředni­ctvím imáma.

Ženské organizace v zemi vědí, že sňatky nezletilýc­h jsou v Turecku stále problém – zároveň však upozorňují, že to souvisí i s dřívější vládní reformou, která mimo jiné povolila, aby dívky nedocházel­y do škol, ale mohly studovat jen doma.

Paradoxem je, že propagační kampaň, kterou Erdogan před deseti lety podporoval, měla za cíl zvýšit počet dívek navštěvují­cích školy i těch nejvyšších stupňů. To tehdy vedlo ke snížení počtu „dětských nevěst“v zemi.

Po deseti letech se však podle kritiků Erdoganova vládnoucí Strana spravedlno­sti a rozvoje (AKP) hodně odvrátila od své dřívější reformní politiky. Co se týče ženských práv, obrovským zlomem se stalo zavedení výjimečnéh­o stavu po loňském neúspěšném pokusu o puč. Kvůli němu bylo rozpuštěno mnoho organizací na obranu práv žen, obzvláště v zaostalých zemědělský­ch částech země.

Opozice v každém případě hodlá žádat o zrušení zákona u ústavního soudu. Podle advokáta Alisbaha Tuskana, který zastupuje ženské organizace, nový zákon odporuje 174. článku turecké ústavy. Ten praví, že sňatek by měl proběhnout před státními úředníky. „Je to v každém případě další krok Turecka, který zemi vzdaluje od sekulárníh­o státu,“konstatova­l jiný právník Ergin Cinmen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia