Dnes Prague Edition

Kabajev ukázal rychlopalb­u. Dřív naháněl i Messiho

-

Během úvodních devíti kol nedal ani gól, pendloval mezi základní sestavou a lavičkou a herně se občas trápil.

Ne, asi byste nečekali, že zrovna Jevgenij Kabajev bude prvním hráčem, který v této sezoně fotbalové ligy nastřílí hattrick.

Ale stalo se! Ještě než se v sobotu třikrát trefil sparťan Josef Šural, stihl to ruský šutér. Navíc tak rychle, že fanoušci jen žasli: v Jihlavě na tři góly potřeboval pouhých třináct minut.

Ojedinělý kousek, který neměl daleko k rekordu: vždyť rychlejší palbu předvedl v samostatné lize jen sparťan Horst Siegl v březnu 1994, kdy Duklu zničil za osm minut.

Skoro se ani nechce věřit tomu, že světový rekordman, Tommy Ross z anglického Ross County, zvládl v roce 1964 stejný kousek za minutu a půl...

Kabajev byl přece jen o trochu pomalejší, ale to mu náladu vůbec nekazilo. Před týdnem pomohl první trefou v sezoně porazit Ostravu, tentokrát jeho formu odnesla Jihlava, která doma prohrála 2:4.

Nejdřív v 9. minutě potrestal kiks domácího Urblíka. Za necelých sedm minut se špatně dohodli stopeři Kryštůfek s Krejčím a Kabajev přijímal gratulace podruhé. A když ve 22. minutě na hraně ofsajdu všem utekl a propálil Hanuše potřetí, radost se ještě znásobila.

„Cítil jsem se od rána výborně,“usmíval se po zápase. „Ale i když to nevypadalo, zápas stál hodně sil. Dost jsme toho naběhali.“

Pro něj to platí obzvlášť – na neúnavném napadání a agresivním pojetí má hru založenou. Když se rozběhne, působí se svou urostlou postavou jako tank. V Česku mu však dlouho dřina moc gólů nevynášela.

Přitom na ně byl zvyklý – v předchozíc­h letech se mu nestávalo, že by si dal se střílením několik zápasů pauzu.

Pravda – aby začal zářit, musel z rodného Petrohradu zmizet do Estonska, kde našel ráj v týmu Sillamäe Kalev. Tam kariéru odstartova­l, tam se také dvakrát vrátil: naposledy předloni, když mu nevyšlo exotické angažmá v Indonésii.

Mimochodem, věděli jste, že v roce 2014 dokonce útočil na Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Evropy? Po započtení koeficient­u soutěže se před něj protlačili jen fenoméni Messi s Ronaldem a Němec Meier z Frankfurtu, stejné skóre jako on měl Diego Costa z Chelsea.

Z Česka se nejlepším kanonýrům bude přibližova­t hůř, ale když naváže na výkon z Jihlavy, u čtyř gólů jistě nezůstane.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia