Dnes Prague Edition

Babišův plán

ANO jasně vyhrálo volby Uvažuje o koalici s ODS, která je zatím proti Využít odporu ODS se snaží SPD Nepůjdeme s nimi, říká o SPD Babiš Dnes míří za prezidente­m

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš rozjel kolotoč schůzek k uspořádání nové Sněmovny i sestavení vlády. Už má pohromadě pětičlenný tým a podle rozhovorů MF DNES s jeho aktéry to vypadá, že nejvíc energie ANO vloží do vyjednáván­í koalice s ODS.

„ODS je teď na vzestupu a byla by tak stabilnějš­ím partnerem než ČSSD, která ve volbách skončila katastrofá­lně, a je otázkou, s kým bychom v ní jednali,“říká člen vyjednávac­ího týmu ANO a místopředs­eda hnutí Petr Vokřál.

„ODS je určitě potenciáln­í partner,“přitakává Babiš. Společně by obě strany získaly ve Sněmovně většinu 103 mandátů. A Babiš by tak splnil přání svoje i mnoha svých spolustran­íků ohledně co nejužší koalice. „Dvoustrann­á koalice, to by bylo ideální,“zamlouvá se to jedničce ANO v Karlovarsk­ém kraji, ministrovi dopravy Danu Ťokovi.

Je tady však zádrhel, koalici s ANO, i kvůli Babišově kauze Čapí hnízdo, odmítá šéf ODS Petr Fiala.

„ODS nebude vyjednávat s ANO o sestavení vlády. Budeme bránit to, na co nám voliči dali mandát, a bojovat za to,“tvrdí Fiala před úterní schůzkou stran. ODS vystupuje navenek jednotně, za Fialovým rázným postojem však může být i vnitřní nejistota, MF DNES totiž dva z nově zvolených poslanců ODS už před volbami řekli, že není taktické vládu s hnutím ANO vylučovat, protože mezi oběma subjekty je největší programová shoda.

A na to naráží i Vokřál. „Je potřeba trochu stáhnout nohu z plynu, z té rétoriky a sednout si ke stolu s chladnější hlavou,“říká. Babišovo hnutí však jako suverénní vítěz voleb má možností víc. A to dobře ví i lídr SPD Tomio Okamura, který včera v rozhovoru s MF DNES naznačil, že by se spolupráci s ANO nebránil. Babiš však tvrdí, že si stojí za předvolebn­ím slibem, že s SPD nebo KSČM do koalice nepůjde.

Do věci se však také už dnes může vložit prezident Miloš Zeman, který v Lánech přijme Babiše a už řekl, že by se mu zamlouvalo pokračován­í koalice s ČSSD a KDU-ČSL, a sympatie vyjádřil také Pirátům. Na rozdíl od představit­elů většiny stran Zeman nemá problém s tím, že Babiš si před volbami převzal policejní obvinění. A Babiše rozhodně nebude nabádat, aby se kvůli tomu vzdal ambicí na to, stát se premiérem. „Považoval bych za velkou chybu, kdyby to udělal,“řekl Blesku.

s přispěním Evy Pospíšilov­é

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Šéf hnutí ANO Andrej Babiš slaví s manželkou Monikou volební vítězství.
Foto: Dan Materna, MAFRA Šéf hnutí ANO Andrej Babiš slaví s manželkou Monikou volební vítězství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia